brodić

FOTO Etno kuće na imanju obitelji Karlovčan kriju tajne Podravine, Martin: Spoj Drave, etno zbirke, gastronomije i životinja čini nas posebnim

U jednom od ambara izloženo je mnogo likovnih radova podrasvkih i drugih umjetnika. Svake godine na imanju obitelji Karlovčan održavaju se likovne kolonije koje privuču mnogobrojne umjetnike.

15:00h
0
scaled
Foto: Ivan Brkić

Obitelj Karlovčan svoj je nekadašnji dom pretvorila u krasnu, toplu etno priču. U naselju Brodić pokraj Ferdinandovca, uz samu rijeku Dravu, prirodnu granicu s Mađarskom, obitelj Karlovčan danas vodi svoje etno imanje. Zakoračivši u njihov svijet kao da ste se vratili u neka stara, jednostavnija vremena kad nije bilo televizora, mobitela, Facebooka, Instagrama i tomu sličnog.

Priču je pokrenuo Neven Karlovčan, glava obitelji i idejni začetnik, sa suprugom Željkom. Pomoći i ljubavi ne nedostaje. Njihovih šestoro djece, Nikola, Luka, Nikolina, Martin, Ivan i Leonarda danas vode veliku brigu o svom nekadašnjem domu, mjestu gdje su odrasli. Kako sami za sebe kažu, oni su operativci.  Danas svoj dom prezentiraju ljudima, uz poneke dodatke kako bi priča bila potpunija i autentičnija.

– Tu smo odrasli, živjeli smo tu do 2007. godine. Skupljali smo starine i izložili ih, spojili smo četiri imanja, odnosno pet njih i od toga radimo turističku priču, obiteljski turizam, etno imanje – rekao nam je Luka Karlovčan, jedan od sinova koji se brine za cijelu priču. U komadu imaju oko 10 hektara zemlje, dok se još pokoji hektar nađe odvojeno.

Na imanju su četiri ambara i dvije kuće. Lijepo uređene prostorije isprva su bile za prijatelje i društvo, no samo od sebe to se zakuhtalo i ozbiljnije su krenuli u iznajmljivanje svojih prostora. Nerijetko se na njihovom imanju okupljanju renomirane tvrtke koje tamo dobiju privatnost i bijeg od društvenih mreža. Nema mobitela, samo ono pravo međusobno druženje. Uz jelo i piće koje osiguraju Karlovčani. Ali, to nije sve.

Foto: Ivan Brkić

– Nudimo i vožnju svojim brodom, kajaking, kanuing, jahanje, vožnju kočijom, lov, ribolov, vodimo trekking ture, nudimo razgledavanje etno zbirke, zatim doživljaj kako se nekad ispiralo zlato na dravi, priče o starim zanatima – kovači, užari, frizeri i slično – priča Luka, otkrivajući kako to izaziva veliko zanimanje, pogotovo kod školaraca i umirovljenika koji su najčešći gosti.

Mnogi uživaju u pogledima na prelijepe konje koji ih tamo dočekaju, pa ih požele i zajašiti. Ukupno ih je deset. Drugih životinja nema, no u planu imaju voditi brigu o nekoliko crnih slavonskih svinja. Kao i na gotovo sve druge poslove, koronavirus je utjecao i na OPG Karlovčan.

– Koronavirus nas je u potpunosti zaustavio, nismo primili nijednog gosta. No, uspjeli smo dovršiti puno zidarskih radova koje ne bismo mogli riješiti da je sezona. Imamo tri ležaja u ponudi, dovršen je prvi apartman. Iznutra je uređeno u modernom stilu, a sređujemo još dva. Još je deset ležajeva u adaptaciji – otkrio nam je Luka, jedan od braće Karlovčan.

Pišu neke EU projekte, za uređenje apartmana dobili su sredstva od Ministarstva. U budućnosti će se bazirati na ležajeve kako bi ljudi što više vremena mogli provesti na njihovom etno imanju. Vikend izleti su jako popularni, kratka noćenja, no postoji i zanimanje za duži ostanak, po mjesec i više dana.

Foto: Ivan Brkić

Na imanju imate i dječje igralište, odbojkaško igralište, ljuljačke, mali nogometni teren, kovačnicu, etno zbirku, pečenjaru, otvoreni prostor za druženje, zaista nema čega nema. A to se nije samo stvorilo tamo. Jedan od najvrijednijih na imanju je Martin Karlovčan.

– Skoro svaki dan sam na imanju, svaki slobodni sat provodim na imanju, čak zanemarim i poslovne i privatne obaveze, sve kako bih što više vremena proveo na imanju. Ima jako puno posla, pogotovo u ovo vrijeme kad trava raste ‘k’o luda’. Košnje su skoro svaki tjedan. Dođu tu i livade na red, pošto brojim četiri svoja konja moram im pripremiti dosta sijena i zobi da bi ih prehranio u zimskim mjesecima – govori Martin.

U jednom od ambara izloženo je mnogo likovnih radova podravskih i drugih umjetnika. Svake godine na imanju obitelji Karlovčan održavaju se likovne kolonije koje privuku mnogobrojne umjetnike.

– Našu priču posebnom čini to da se nalazi u jednom takvom malom, ljudima pustom selu. Oni koji su ostali nemaju previše volje za ničim. Moja obitelj i ja oživjeli smo jedno takvo selo, podigli naš ranč na jedan viši nivo. Nije to više izletište samo za svoj gušt, kako bi se reklo, nego je doista jedno cijelo djetinjstvo uloženo u tome. Ima se puno toga za vidjeti, zabilježiti, a i nešto naučiti o našim starim zanatima i alatima – priča nam Martin u jednom dahu pa nastavlja.

Foto: Ivan Brkić

– Cijelu priču posebnom čini i rijeka Drava koju svi volimo. Imamo svoj čamac i svaki slobodan trenutak provodimo na rijeci. Spoj Drave, etno zbirke, dobre gastronomije i domaćih životinja čini nas posebnim. Brojimo desetak drvenih kućica koje imaju svoju priču te imamo četiri, pet građevina u kojima je moguće proslaviti najbitnije trenutke svojih života. Imanje još nije dovršeno, ali idemo u tom smjeru da ostvarimo obiteljske planove – zaključio je naš razgovor jedan od mlađe braće Karlovčan.

Zakoračivši u moderna vremena kad je tehnologija na svakom koraku oko nas, od pametnih mobitela, televizora, preko pametnih satova do pametnih klupa, ovakva etno imanja sve su popularnija. Oni odrasli i stariji žele se prisjetiti kako su nekad živjeli, kako je nekad sve bilo jednostavnije, pa makar i fizički teže, ali se živjelo bezbrižnije. Mladi pak ne znaju za takav svijet i rado zavire u njega. Etno kuće na imanju obitelji Karlovčan prava su prilika otvoriti nova saznanja o nečem što je tu, pokraj nas.

Cijelo selo i cijelo imanje kriju tajne i uspomene ravne Podravine, a obitelj Karlovčan svojim etno kućama pokušava vam došapnuti iste. Sjednite u jedan od ambara ili u jednu od kuća i poslušajte priče koje će vam ispričati zidovi. Pripovijesti koje se prenose s koljena na koljeno zauvijek ćete upamtiti i nećete požaliti sekunde. Jedino ćete poželjeti ostati tamo zauvijek.