Tradicionalno

FOTO Fini prvomajski grah razveselio Đurđevčane, ni kiša ni korona nisu omele uživanje

Kako su rekli neki od građana koji su došli po porciju, grah "dobro diši, a to znači da je i dober".

10:45h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Tradicionalni prvosvibanjski grah ove godine gotovo je nemoguća misija, barem u smislu masovnog dijeljenja i uživanja u toj hrani na gradskim trgovima i javnim mjestima. Ipak, u Đurđevcu su se dosjetili načina da svoje građane ipak počaste.


Kako znamo, zbog opasnosti od širenja koronavirusa nije dozvoljeno okupljanje, no djelatnici Restorana i pivnice Stari grad organizirali su strogo kontroliranu podjelu 300-tinjak porcija graha.

Porcije graha su dijeljene su u zatvorenim posudama, a konzumacija nije predviđena na otvorenom prostoru. Sukladno uputi Stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Grada Đurđevca kontrolira zadržavanje osoba ispred utvrde u skladu s uputom da se ne stvaraju grupe veće od pet osoba uz poštivanje mjera međusobnog razmaka.

Kad je sat pokazao deset sati, ljudi su se počeli polako skupljati i dolaziti po grah, unatoč jakoj kiši. Sve funkcionira tako da kad dođete na red kažete koliko porcija trebate, a zatim vam vrijedni djelatnici Restorana Stari grad donesu sve zapakirano i spremno. Dečki iz Stožera civilne zaštite našli su se i u ulozi dostavljača graha teže pokretnim osobama koje su svoj grah zamolile preko telefona.

Kako su rekli neki od građana koji su došli po porciju, grah “dobro diši, a to znači da je i dober“, a u nedostatku tehnologije za prenošenje okusa i mirisa, pogledajte barem na fotografijama kako to izgleda.

 

čitam...