Promocija podravske tradicije

FOTO Folklorne pjesme i plesovi Koprivničkog Ivanca oduševile Latviju

16:00h
0
DIF u Latviji // Foto: DIF Koprivnički Ivanec

Pjesme, plesovi i običaji Koprivničkog Ivanca i okoline kao i bogata narodna nošnja su bili odlično primljeni kod posjetitelja.

Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec prošli je tjedan gostovalo u Latviji i oduševilo je domaćine tradicionalnim pjesmama, plesovima i nošnjama svog kraja.


Društvo je aktivno uključeno u latvijsko-hrvatsku kulturnu suradnju. Nakon lanjskog nastupa tamošnjeg KUD-a Swedbankas u Koprivničkom Ivancu, uslijedilo je uzvratno putovanje DIF-ovaca u Latviju.

Od 17. do 20. lipnja predani čuvari izvorne kulturne baštine Koprivničkog Ivanca i okolice boravili su u gostima kod KUD Rigava u Salaspilsu pored Rige. Dobro prihvaćenim svakodnevnim nastupima uključili se u tamošnje proslave Ivanja u mjestima Salaspils, Kekava i Dole. Tim prigodama hrvatski predstavnici okupljeni u odrasloj folklornoj skupini i tamburaškoj skupini DIF-a upoznali su se i sudjelovali u paljenju krijesa i ostalim latvijskim ivanjskim običajima, a Latvijcima su predstavili hrvatsko Ivanje kroz program Na ivanjsko navečerje, a potom i ženidbene pjesme i plesove u programu Ženil bi se, ženil…

Pjesme, plesovi i običaji Koprivničkog Ivanca i okoline kao i bogata narodna nošnja su bili odlično primljeni kod posjetitelja, sklopljena su i nova folklorna prijateljstva, jedno od njih i s društvom iz Ukrajine.

Posebna atmosfera vladala je na povratku kroz Krakov na čijem su glavnom trgu naši folkloraši, svi u majicama s crveno-bijelim kvadratićima u znak podrške reprezentaciji pred nogometnu utakmicu i kraju iz kojeg dolaze zastali i otpjevali Podravino moja mila i tako izazvali veliku pozornost i pljesak okupljenih.

čitam...