Međunarodni dan muzeja

FOTO U Galeriji je otvorena izložba Priča o parku, s kojim su brojni koprivnički fotografi započeli svoju priču

Koprivnička fotografija razvijala se nekako istovremeno kada i prostora parka, stoga je izložbom Priča o parku moguće ispričati dvije samo naoko različite priče: priču o koprivničkom parku i priču o koprivničkoj fotografiji, rekla je D. Jalšić Ernečić.

09:17h
0
Otvorenje izložbe
Otvorenje izložbe koprivničkih fotografa // Foto: Mario Kos

Park bi trebao biti inspiracija svima. Svi ga mi gledamo istim očima svakog dana, a zanimljivo  je doći pogledati kako ga gledaju drugi kolege fotografi – rekao je Ivica Barać, jedan od fotografa čija su djela izložena na izložbi Priča o parku.


Kako je i objasnio Robert Čimin, riječ je o samo jednom u nizu događanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana Muzeja, a izložba je u petak otvorena u koprivničkog Galeriji.

– Priča o parku ionako je aktualna u nekoliko zadnjih mjeseci, a izložbom smo htjeli prikazati nekolicinu živućih autora prema izboru kustosice Draženke Jalšić Ernečić – rekao je Čimin.

D. Jalšić-Ernečič kazala je kako je riječ o prikupljanju dokumentarnih fotografija za konzervatorsku studiju o povijesti i razvoju koprivničkog parka, što je potaknulo izložbu suvremene fotografije.

Otvorenje izložbe "Priča o parku" u Galeriji Koprivnica
Ivica Barać, jedan od autora // Foto: Mario Kos

– Izložba okom profesionalnih promatrača bilježi trenutak vremena u kojem su neminovne promjene dio života. Ispričana fotografska ”Priča o parku – Vizualna fotografska priča” već se u ovom trenutku može ispričati drugačije, no u tome je i čar, kako kustoskog odabira, tako i same biti suvremene fotografije kao medija. Istraživanjem teme utvrđeno je kako se koprivnička fotografija razvijala nekako istovremeno kada i prostora parka, stoga je izložbom “Priča o parku” moguće ispričati dvije samo naoko različite priče: priču o koprivničkom parku i priču o koprivničkoj fotografiji. Na tragu ove konstante nastao je odabir fotografija izložbe u Galeriji Koprivnica – rekla je ona.

Izložbom se predstavljaju radovi osam profesionalnih koprivničkih fotografa Ivice Baraća, Ivana Brkića, Milana Fukera, Marija Kosa, Vladimira Kostjuka, Marka Posavca, Marijana Sušenja i Borisa Vargovića.

Izložba se može razgledati do 11. lipnja, a svečano ju je otvorio v.d. gradonačenika Mišel Jakšić.

Otvorenje izložbe "Priča o parku" u Galeriji Koprivnica
Foto: Mario Kos

– Nadam se da ćete uživati u izložbi, a kako ona, tako me vesele i sve pozitivne emocije u parku, od Podravskih Motiva, do Koprivničke bajke i drugim događanjima u parku. Također me veseli me što je već sad na dječjem igralištu u parku puno klinaca i kad dobije cijeli oblik svima će biti srca puna i bit će ponosni na naš park, koji je žila kucavica našeg grada – rekao je Jakšić.

Osim za ovu izložbu fotografija, gradski je park u sklopu Međunarodnog dana muzeja iskorišten za još jedan umjetnički izričaj, ali ovaj put kao okruženje u koje je izložba smještena. Radi se o prostornoj instalaciji Gordane Špoljar Andrašić, postavljenoj i u sklopu Drava Art Biennalea, a kao dio koje je iskorištena stara-nova fontana parka.

čitam...