19. Obrtnički i gospodarski sajam

FOTO Gianfranco Crepaldi sa svojim sirevima zvijezda među izlagačima

15:33h
0
Gianfranco Crepaldi // FOTO: Admir Sinani
Gianfranco Crepaldi // FOTO: Admir Sinani

U sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, zamjenik ministra poljoprivrede Tihomir Majdak svečano je otvorio 19. Obrtnički i gospodarski sajam.

– Sajam je i ove godine okupio ugledne gospodarstvenike, obrtnike, male poduzetnike na 1700m2 unutarnjeg i 2500m2 vanjskog prostora, predstavio se 251 izlagač koji će nastup na križevačkom sajmu iskoristiti za stjecanje daljnjih poslovnih kontakata kako bi se stvorila pozitivna poduzetnička klima. Gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije u 2015. godini ostvarilo je pozitivne ekonomske pokazatelje, 1693 trgovačkih društava u kojima je zaposleno 15730 osoba ostvarilo je neto dobit od 606 milijuna kuna. Zahvaljujući tom rezultatu, gospodarstvo naše županije pozicionirano je na 3. mjestu u usporedbi sa svim ostalim županijama u Hrvatskoj, 4. smo po ekonomičnosti poslovanja i 6. po ukupnim prihodima. Prošle godine u županiji je poslovalo 1233 obrta sa 3111 zaposlenih uz neto dobit od 77 milijuna kuna. Neka naš sajam ispuni sva očekivanja izlagača i posjetitelja – rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Predsjednik Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec za gospodarsko stanje u Hrvatskoj krivi prvenstveno rad političkih struktura.

Gospodarski sajam // Foto: Admir Sinani
Gospodarski sajam // Foto: Admir Sinani

Užasno loša politika prošlih vlada kriva je za gospodarsko stanje u Hrvatskoj. Potrebno je napraviti nekoliko stvari, povećati plaće radnicima, povećati produktivnost, mijenjati Zakon o radu. Ne možemo mi spriječiti da traže veću plaću u Njemačkoj, kod nas su problemi veliki nameti i komplicirana birokracija – smatra Habijanec.

Prošetali smo sajmom i susreli nekoliko vrlo zanimljivih izlagača. Danijela Vlaisavljević predstavlja OPG Ćordaš koji se bavi uzgojom aronija, a plantaža im se nalazi na farmi iza Gline.

– Naš uzgoj je ekološki i sve je prirodno, a aronijom se bavimo već pet godina. Izlažemo po raznim sajmovima, a proizvod smo plasirali i u par dućana, recimo u Puli smo u zanimljivom dućanu. Prvi puta sam na križevačkom sajmu, čula sam od nekih ljudi koji su već ovdje bili, rekli su da je interesantno i dobro posjećeno, pa sam preko portala uputila zahtjev za izlaganje. Nažalost, još uvijek ne živim od ovog posla, ali pretpostavljam kako ću uskoro krenuti u tom smjeru – ispričala nam je svoje dojmove prvog dana sajma Danijela.

Nekoliko koraka dalje privukao nas je fantastičan miris koji se širio zrakom, a prizor koji smo ugledali bio je vrlo zanimljiv. Naime, na izlagačkom stolu nalazili su se razni sirevi, salama, tjestenina, ali i par ogromnih sireva koji su odmah zaokupili pozornost prolaznika. Vlasnik Gianfranco Crepaldi dolazi iz Istre, živi u Puli i ima dućane u Puli i Zagrebu.

Jedan od brojnih zanimljivih izlagača // Foto: Admir Sinani
Jedan od brojnih zanimljivih izlagača // Foto: Admir Sinani

– Proizvodim sireve, salamu, rižu, tjesteninu,  a proizvodnja se nalazi 90% u Italiji, a 10% u Istri. Grana Padano je kravlji sir, a imam i ovčji i kozji. U Križevcima tražim kontakte za veleprodaju, restorane i hotele, a u maloprodaji već radim sasvim dovoljno – ispričao nam je gospodin Crepaldi čiji je rižoto poznat među gastro poznavateljima sa zagrebačkog područja.

Obrtnički i gospodarski sajam traje do nedjelje, a program je ispunjen različitim događanjima. Nakon svečanog otvorenja, Križevačka djevojačka straža dobila je najstražaricu Suzanu Jagoić kojoj je zamjenik križevačkog gradonačelnika uručio priznanje.

Prije samog otvorenja sajma zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović i  župan Občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek potpisali su Povelju prijateljstva na izlagačkom prostoru slovenske općine.

čitam...