europski fond za regionalni razvoj

FOTO Gotova energetska obnova OŠ Braće Radić, ravnatelj Grgac: Potrošnja struje i plina je već sada smanjena za 60 posto

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj korišteno je 4.332.727,75 kuna bespovratnih sredstava, a preostali dio financiran je iz proračuna Grada Koprivnice.

12:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Priveden je kraju projekt Energetska obnova Osnovne škole Braća Radić u Koprivnici koji se provodio u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektne aktivnosti su bile provedba mjera učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije, usluga stručnog nadzora građenja i koordinatora zaštite na radu tijekom građenja, upravljanje projektom i administracija, stručna podrška partnera, promidžba i vidljivost projekta te energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon obnove.

– Preostalo je da se još samo zahvalim svima koji su sudjelovali u energetskoj obnovi. Za cijelo vrijeme radova nastava se odvijala nesmetano. Škola sada ima novo vanjsko ruho i unutrašnjost škole je ugodnija. Ovo energetsku obnovu ćemo koristiti i u edukativne svrhe. Potrošnja struje i plina je već sada smanjena za 60% što znači da je investicija opravdana – rekao je ravnatelj škole Krešo Grgac.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Razdoblje provedbe projekta je od 22. studenog 2016. do 31. ožujka 2019. godine.

– Bilo je puno radova i puno kvadrata. Slike govore jako puno, jer je slikana svaka faza radova. Škola je obnovljena i svi radovi su završeni. Ispunili smo planirano i ovim projektom je zgradi produžen vijek trajanja za barem 30 godina. Ukupna vrijednost projekta je bila nešto više od 10 milijuna kuna – rekla je viša savjetnica za nekretnine Maja Ištvan Krapinec.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj korišteno je 4.332.727,75 kuna bespovratnih sredstava, a preostali dio financiran je iz proračuna Grada Koprivnice.

– Rok da napravimo sve ovo što se vidi izvana je bio pet mjeseci. Vrijeme je išlo u našu korist, sve smo odradili jako dobro u kratkom vremenu. Problema je bilo, ali dobar tim na gradilištu je sve riješio – rekao je glavni izvođač radova Zoran Švenda (Švenda građenje).

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ostvareni rezultati projekta su da je energija potrebna za grijanje smanjena te je ostvarena ušteda od 60%, smanjena je emisija stakleničkog plina 54%, energetski razred zgrade iz C podignut je na B, osigurani su bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost, povećana je kvaliteta, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te je produljen životni vijek zgrade te mogućnosti korištenja iste u poboljšanim radnim uvjetima za buduće generacije korisnika usluga.

–  Drago mi je da postajemo energetski učinkovit i energetski neovisan grad. I dalje ćemo se držati toga smjera i promovirati takav koncept među našim građanima. Ulaganje u obrazovni segment koje smo obećali na početku mandata je pokrenuto s ovom investicijom. Podižemo nivo obrazovanja i nivo zadovoljstva korisnika ove škole – zaključio je gradonačelnik Jakšić.

čitam...
Loading...