FOTO // Gradonačelnica Želježnjak i župan Koren zadovoljni posjetom danske kraljice

15:43h
0
Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak dočekala je dansku kraljicu ispred Gradske vijećnice // Foto: Koprivnica.net

Dansku kraljicu Margaretu II i njenog supruga princa Henrika u Koprivnici su dočekali gradonačelnica Vesna Želježnjak sa suradnicima i koprivničko-križevački župan Darko Koren. Kako kraljica nije davala izjave, pitali smo gradonačelnicu Vesnu Želježnjak što ovaj posjet znači za Grad Koprivnicu.

– Ovaj posjet je izuzetno važan i bitan. Dolazak kraljevskog para čast je za Grad Koprivnicu. Ponosni smo i sretni, to je izuzetna čast i nadam se da će promocija Grada Koprivnice doprinjeti i razvoju turizma koji nam je u povojima ali nadam se da će i kontinentalni turizam procjvetati.

I na župana Korena kraljevski je par ostavio pozitivan dojam:

– To spada u red protokolarnih posjeta visokih državnih dužnosnika manje-više na jednoj simboličnoj razini. Nitko ne može očekivati ništa detaljno i konkretno, prije svega što to vrlo kratko traje. Ali činjenica da će kraljevski par posjetiti dvije kompanije ovdje u Koprivnici koje su u danskom vlasništvu je možda najveća vrijednost njihova posjeta jer to tim kompanijama puno znači. Obzirom da su one vrlo integrirane u zajednicu u kojoj djeluju, vode socijalnu politiku na području Grada Koprivnice, mislim da će im se to u jednom dijelu i vratiti.

A što posjet danske kraljice znači za Pivovaru Carlsberg, jedne od dviju danskih tvrtki koje djeluju u Koprivnici, rekao nam je predsjednik njene uprave Carsten Haerup Christensen:

– Najvažnije je koliko ovaj posjet znači za našu tvrtku. Prije svega, mi smo danska tvrtka i velika nam je čast ugostiti kraljicu i princa ovdje. Dugo smo se pripremali za ovaj dan, a posebno naši pivarski majstori koji su marljivo radili na novome pivu koje smo htjeli predstaviti kraljici. Pivo joj se svidjelo i s naše perspektive mislim da je to bio odličan posjet. Osobno mislim da je to bilo sjajno iskustvo.

Danska kraljica Margareta druga upoznala je podravsko slikarstvo. Boraveći u Koprivnici razgledala je izložbu u vjenčaoni, postavljenu posebno za ovu prigodu. Da joj se svidjelo, da se naslutiti iz činjenice da se u razlgedanju podravskih slika zadržala dulje od protokolom predviđenog vremena. Čime smo se predstavili, rekao nam je ravnatelj Muzeja Grada Koprivnice Marijan Špoljar:

– Da, mi smo u vjenčaoni napravili jednu malu improviziranu izložbu, presjek kroz hlebinsku školu sedam, osam autora. Bio je tu i kao specijalni gost Mijo Kovačić sa tri ili četiri rada. Njezina Visost je pokazala zanimanje, i očito i relativno poznaje naivno slikarstvo. Kad smo razgovarali o Generaliću spomenula je Breugela. To mi je bio znak da je upućena u stvar. A i spomenula je da je jučer dobila na dar sliku Mije Kovačića pa je bila upoznata i s njegovom poetikom. A i princ je rekao da je to slika od Miške, prema tome, ljudi su očito upućeni. Dakle to je bila izložba koja je ukratko predstavila hlebinsku školu i njene najznačajnije protagoniste.

Recimo i da je kraljica Margareta dobila i sliku koprivničkog slikara Ivana Andrašića koju su joj darovali u Pivovari Carlsberg.

Izvor: www.radio-drava.hr 

Fotografije: Koprivnica.net

{vsig}vijesti/10-2014/141023-danska-kraljica{/vsig}

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW