Radni sastanak

FOTO Gradonačelnici i načelnici upoznati s projektom Piškornice te su saznali kako povući sredstava za gospodarenje otpadom, državni tajnik Horvat: Cilj je od iduće godine zabraniti divlja odlagališta

Državni tajnik Mile Horvat istaknuo je da se ovdje ne radi o natječajima u smislu međusobnog nadmetanja, već su to zapravo pozivi i prilika za korištenje sredstava Europske unije.

17:30h
0
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić

Gradonačelnici i općinski načelnici s područja Koprivničko-križevačke županije okupili su se u Županijskoj upravi kako bi se informirali o mogućnostima EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom.

Cilj sastanka je predstaviti mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obaveze u vezi gospodarenja otpadom.

Osim toga, sastanak je iskorišten kako bi se svi načelnici, gradonačelnici i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave još bolje upoznali sa situacijom na Piškornici.

– Znate da je tema gospodarenja otpadom u županiji uvijek aktualna, pogotovo u posljednje vrijeme, u kontekstu projekta RCGO Piškornice. Željeli smo iskoristiti priliku dolaska državnog tajnika Mile Horvata i gospođe Irene Relić iz Ministarstva da prezentiramo i projekt Piškornica. Bez obzira na to što su u sastavu Županijske skupštine načelnici i predstavnici nekih općina, procijenili smo da je dobro da za sve pripremimo takvu prezentaciju i postavimo si određena pitanja i tražimo određene odgovore, a u tome će nam pomoći najodgovorniji ljudi Ministarstva – pojasnio je župan Darko Koren.

Foto: Sanjin Bojić
Mile Horvat (lijevo) // Foto: Sanjin Bojić

Državni tajnik Mile Horvat istaknuo je da se ovdje ne radi o natječajima u smislu međusobnog nadmetanja, već su to zapravo pozivi i prilika za korištenje sredstava Europske unije. To bi trebalo pomoći da Hrvatska do 2020. godine ostvari svoje postavljene ciljeve u području gospodarenja otpadom.

– Kao Ministarstvo postavili smo si vrlo ozbiljne ciljeve, a to je do 2020. godine skupiti odvojeno i reciklirati 50 posto otpada te od iduće godine zabraniti odlaganje otpada na neuređenim i neusklađenim odlagalištima. To su imperativi koje kao društvo moramo postići. Nismo u zavidnoj situaciji jer smo sada na 27 posto odvojenog sakupljanja otpada, tako da u naredne dvije godine imamo ozbiljne zadatke. U ovoj godini želimo stvoriti infrastrukturne pretpostavke za to. Ovo nisu klasični natječaji, u kojima bi se trebali međusobno natjecati, nego su u suštini oni pozivi za sve jedinice lokalne samouprave da se vrlo ozbiljno pripreme. Svi oni koji će imati zadovoljene uvjete, bit će korisnici sredstava iz ovog natječaja – rekao je tajnik Horvat.