alpe jadran festival mladih pisaca

FOTO Gregur: Knjigu želimo približiti mladima jer oni su ti na koje se mora utjecati

11:44h
0
S otvorenja Festivala // Foto: KC_KŽ županija
S otvorenja Festivala // Foto: KC_KŽ županija

Važna nam je ova scena i željeli smo podržati ovakvu manifestaciju kojom se nastoji knjiga približiti mladima koji zbog novih tehnologija i medija sve manje čitaju, a knjiga je medij koji nikada neće umrijeti, kazao je dožupan Ivan Pal.

Alpe Jadran Festival mladih pisaca svečano je otvoren jučer, u četvrtak u koprivničkom Kulturno kreativnom centru Pixel.

Festival traje do subote, 4. lipnja, u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Varaždinu, a okuplja mlade književnike iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Marko Gregur // Foto: Matija Gudlin
Marko Gregur // Foto: Matija Gudlin

– Cilj Festivala je da se mladi autori srednje Europe povežu i da nam to služi kao platforma za daljnju suradnju. Važno nam je da se knjiga stavi u centar i da smo okrenuti učenicima jer oni su ti na koje se mora utjecati. Mora im se prenijeti poruka da je književnost nešto što je živo i što korespondira sa stvarnošću – rekao je Marko Gregur, član Društva hrvatskih književnika Podravsko-prigorskog ogranka.

Brojni uzvanici i gosti prilikom otvorenja upoznali su se sa srednjoeuropskom književnošću kroz čitanje tekstova, a predstavljen je i slovenski hip-hop, mađarski dance, austrijski techno te hrvatski jazz kojeg su uz pjesmu i ples izveli Romana Pavliša i Alpinisti.

Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana, danas, u petak, ugostio je mlade književnike i predstavnike organizatora u Županijskoj upravi.

Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin
Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin

– Važna nam je ova scena i željeli smo podržati ovakvu manifestaciju kojom se nastoji knjiga približiti mladima koji zbog novih tehnologija i medija sve manje čitaju, a knjiga je medij koji nikada neće umrijeti – kazao je Pal.

Objasnio je kako nisu to veliki novci kojima Županija pomaže Festival, ali da se s malim iznosom i velikim entuzijazmom ljudi mogu stvoriti veliki benefiti.

Organizator festivala je udruga RockLive iz Koprivnice, a održan je uz potporu Saveza Alpe-Jadran i Koprivničko-križevačke županije te brojnih sponzora, partnera i pokrovitelja.

Detaljan program događanja dostupan je ovdje.

čitam...
Loading...