Vruća tema parkinga

FOTO ‘Grošić nas nije smio zatvoriti, borit ćemo se do kraja’

19:00h
0
Ogorčeni stanari Martinovke // Foto: Matija Gudlin
Ogorčeni stanari Martinovke // Foto: Matija Gudlin

S kojim pravom nam je zabranio prolaz na naše. Nama neda, a svima drugima dopušta parkiranje na svom posjedu na kojem namjerava graditi stambeno-poslovnu zgradu s podzemnom garažom, rekao je Zdravko Jajetić, vlasnik poslovnog prostora u koprivničkoj Martinovki.

Problemi stanara koprivničke Martinovke oko parkirališta i dalje se nastavljaju.

Nakon što im je Darko Grošić, koprivnički poduzetnik, početkom siječnja postavio ogradu i time im onemogućio prilaz do njihovih parkirališta, odlučili su se posavjetovati s odvjetnicima. Na njihov savjet, angažirali su majstore koji su danas, u petak, uklonili spornu ogradu.

Isto tako, prikupili su potpise kako bi punomoć dali Katarini Vuljak, koprivničkoj odvjetnici.

– Savjetovala sam se s odvjetnicom vezano za ogradu i kažu da je protuzakonito postavljena čime se zapravo ometa naš posjed. Ogradu nećemo oduzeti već ćemo ju spremiti u sklonište kako bi vlasnik do nje mogao doći – istaknula je Jozefina Dominko, predstavnica stanara.

Iz Grada Koprivnice su nedavno priopćili da će im pomoći izgradnjom kolnog prilaza iz Ulice Ivana Generalića, međutim, prolaz s te strane ne ostavlja dovoljno prostora da se prođe automobilom, a kamoli vatrogasnim vozilom ili vozilom Hitne pomoći.

Jozefina Dominko // Foto: Matija Gudlin
Jozefina Dominko // Foto: Matija Gudlin

– U nekoliko navrata tražila sam Grad da mi pomogne, a Maja Ištvan Krapinec, pročelnica odjela za komunalno gospodarstvo, rekla mi je da na papiru ima dovoljno mjesta, na što sam ja odgovorila da u stvarnosti nema. Rekla je neka u tom slučaju tražimo dodatne kvadrate – dodala je J. Dominko.

Objasnila je kako to nikako ne može biti kolni prolaz. Iako se u nekoliko navrata govorilo da je nužni prolaz kroz haustor ljekarne na Florijanskom trgu, on kao takav ne podrazumijeva prolaz za automobile, već isključivo za pješake. S druge pak strane, prema zakonu se pravo služnosti, prolaza i prilaza stječe 10 godina nakon što je izdana građevinska odnosno uporabna dozvola.

– Za našu zgradu izdana je 1994. godine, odnosno 1997. godine prema čemu smo mi pravo prolaza, prilaza i služnosti stekli odavno – kazala je J. Dominko i objasnila da se radi o dosadašnjem asfaltiranom prolazu koji od Florijanskog trga vodi do ulaza u zgradu.

Jedini krivac u cijeloj priči je zapravo Grad, kažu stanari. Objasnili su kako Grošić s time nema nikakve veze jer je Grad taj koji je prodavao zemljište. Naime, zavrzlama kreće još prilikom izgradnje same Martinovke koja je navodno imala ispred ulaza sa strane Florijanskog trga dvije čestice od nekih 92 kvadrata koje je stečajni upravitelj firme Temelj, koja je bila izvođač radova, prije likvidacije navodno prodao Gradu pa su prodajom i one dospjele u vlasništvo Grošića. U ovoj situaciji, vjerojatno bi dobro došle stanarima koji bi mogli doći do svojih parkirališta.

Ono što stanari zamjeraju Grošiću je to što im je zatvorio prolaz, a nikakvi radovi na njegovom zemljištu još uvijek nisu počeli.

– S kojim pravom nam je zabranio prolaz na naše. Nama ne da, a svima drugima dopušta parkiranje na svom posjedu na kojem namjerava graditi stambeno-poslovnu zgradu s podzemnom garažom – rekao je Zdravko Jajetić, vlasnik poslovnog prostora u Martinovki.

Osim toga, na tom spornom malom parkiralištu, nalazi se hidrant pa se stanari pitaju na koji način će u slučaju požara vatrogasci stići do njega, ako će Grošić tamo zatvoriti prolaz.

Ova i brojna druga pitanja pokušali smo postaviti nadležnima u Gradu i samom Grošiću, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili nikakav odgovor.