saga martinovka

FOTO Grošić za kraj sage Martinovka stavio beton Mjedi pred vrata: Ispunio sam obećanje da ću ograditi svoj posjed kad završe sudski sporovi

Sporove, kojih je bilo dvadesetak, su izgubili, a 18 stanara i zakupaca te vlasnika prostora platilo je ukupno pola milijuna kuna odštete i sudskih troškova.

12:09h
0
Ilustracija

Sagi Martinovka još se ne nazire kraj, no ključni sudski sporovi su pravomoćno završili, a u njima su stanari te vlasnici i zakupci prostora u Martinovki te obitelj Mjeda izvukli deblji kraj.

Podsjetimo, zemljište ispred poslovne i stambene zgrade Martinovke, praktički u centru grada, kupio je 2015. godine od Grada Koprivnice poduzetnik Darko Grošić, s namjerom da izgradi stambeni i poslovni kompleks.

Problem je nastao jer je riječ o prolazu kojeg su stanari i zakupci koristili više od 20 godina za ulaz u Martinovku, a pred zgradom je i parkiralište. Mjede su pak kroz to zemljište oko 60 godina ulazili u svoju kuću, dok sa strane okrenutoj prema cesti iznajmljuju poslovni prostor.

– Pregovori sa svima oko prava služnosti tog prolaza završili su onog trena kad su me utužili, a to je bilo samo 12 dana od kad sam ušao na prostor. Htjeli su to sudski rješavati pa sam se morao braniti. Upozoravao sam ih i najavio da ću na kraju svih sporova tražiti odštetu za štetu koju su mi nanijeli – kazuje nam Grošić.

Darko Grošić // Foto: Matija Gudlin

Sporove, kojih je bilo dvadesetak, su izgubili, a 18 stanara i zakupaca te vlasnika prostora platilo je ukupno pola milijuna kuna odštete i sudskih troškova.

Bilo je tu svega, Grošić je postavljao ogradu, ovi su ju skidali, išle su tužbe, da bi na kraju zazidao zid ispred ulaza u zgradu i u nju se može ući samo sa ‘stražnje’ strane iz Svilarske ulice, što u planu i je službeni ulaz u zgradu, koja je sada postala slijepo crijevo.

– Bilo je tu nekih dvadesetak sporova, još su tri aktivna jer sam ih tužio za hodanje, prešetavanje, parkiranje na mojoj parceli. Ne može netko hodati po tuđoj parceli, postoje pravila za vlasništvo – kaže nam Grošić, koji je iako građevinar, po struci pravnik te je istjerao vodu na svoj mlin.

Foto: Ivan Balija
Friško zabetoniran ulaz u kuću obitelji Mjeda // Foto: Ivan Balija

– Tko me poznaje, zna da ću izvršiti što sam rekao, mogli su proći bezbolno, dobiti pravo služnosti prolaza, a ne da ulaze na moj posjed i vlasništvo – oštar je Grošić.

Kako su sudski sporovi trajali 4,5 godine, gradnja još nije na vidiku, no podnesena je građevinska dozvola i čeka se rješenje.

– Da nije bilo sporova, zgrada bi već bila gotova. No ja ne mijenjam planove. Gradit ću zgradu prema onome što je dozvoljeno prema GUP-u, što znači da moram zatvoriti blok od Mjede do Zavoda za javno zdravstvo. Sve je prema pravilima struke, regularno i čekam samo rješenje. Bit će tu podzemna garaža, poslovni prostori i stanovi – najavljuje on.

Kaže da je već u gubitku jer je izgubio mnoge zakupce prostora, već su dvije banke koje su bile dogovorene odustale i otišle drugdje i zato će i od Mjede tražiti naknadu štete.

Policijski očevid kraj Martinovke // Foto: Matija Gudlin
Policijski očevid kraj Martinovke // Foto: Matija Gudlin

– Tu se postavlja i tehničko pitanje, da se i moglo prolaziti u Martinovku kroz moj prolaz, tko bi platio eventualna oštećenja koja bi nastala prilikom prolaska. U tom slučaju svi bi prali ruke, jer riječ je o mojem vlasništvu. Iako ću ugraditi kamere, no nikad se ne zna – objašnjava nam Grošić.

Na pitanje misli li da je Grad trebao bolje izregulirati što će se i kako graditi, a na dobrobit svih zajedno, jer ipak je Martinovka zgrada u kojoj posluju tvrtke i trgovine, Grošić kaže da ne bi ulazio u prosudbe grada.

– Zemljište sam kupio na trećoj dražbi i nije to prvi puta da su ga prodavali – sve je što je rekao.

Zabetonirana zgrada uskoro zaboravljena od svijeta // Foto: Ivan Balija

U Gradu pak peru ruke jer se prodaja dogodila za vrijeme ‘bivše’ vlasti, no iste stranke, Na čelu Grada bila je Vesna Želježnjak, a zemljište je prodano prije njene ostavke i odlaska u Podravku.

No kako god, na gubitku su zakupci i vlasnici poslovnih prostora u Martinovki jer je zgrada već sada slijepo crijevo, a kada pred njom nikne nova, bit će u potpunoj sjeni, zaboravljena od potencijalnih klijenata i kupaca u trgovinama.

Problem je očit, jer su poslovne prostore već napustili brojni zakupci, a ovih dana je i Srnec tekstil zatvorio svoju trgovinu, nakon što ovdje posluje jedno desetljeće.

– Žao mi je Koprivnice, imali smo svoje klijente, no ovo više nema smisla. U zgradu se ne može na prednjem ulazu, izgubili smo dio posla, imam druge trgovine na koje se moram orijentirati –  rekao nam je vlasnik Dejan Srnec.

 

 

 

 

 

čitam...