PRIČA DUGA OSAM GODINA

FOTO Halauk došao ovršiti poznatog poljoprivrednika zbog duga od 120 tisuća kuna, no majka nije dala u dvorište: Sve je to riješeno

14:40h
0
Foto: Ivan Balija
Na adresu Dragutina Čižmaka danas je, radi ovrhe, stigao Goran Halauk u pratnji odvjetnika i sudskog ovršitelja. Bilo je burno, no ovrha nije odrađena // Foto: Ivan Balija

Poznati bjelovarski poljoprivrednik Goran Halauk došao je danas u Đelekovec, selo pored Koprivnice, kako bi u pratnji sudskog ovršitelja i odvjetnika ovršio poznatog podravskog poljoprivrednika Dragutina Čižmaka, zvanog Ambasador. Njih se dvojica, rekao nam je Halauk, inače poznaju punih 20 godina.

Prepričao nam je slučaj koji datira iz 2013. godine.

– Prije osam godina dao sam mu 126.750 kuna vrijedno umjetno gnojivo. Rekao je da će platiti u pšenici iste godine, pa nije. Zatim je rekao da će platiti u kukuruzu, pa nije. Na moju izjavu da ću ga tužiti rekao je: “Samo me tuži.” S obzirom na to da dug nije mogao biti naplaćen u gotovini, upisali smo na četiri prikolice, kombajn i špricu. Međutim, nije mu se uručilo rješenje jer je ishodovao da nema aktivno prebivalište u Hrvatskoj. Dakle, policija ga nije pronašla, a nije ni čudo što ga nisu pronašli, ipak živi u Đelekovcu, a ne u Šangaju. Da živi u Šangaju, valjda bi ga policija pronašli – vidno nervozan prisjećao se Halauk.

Nastavio je kako su tijekom navedenih osam godina prošli mnoštvo ročišta, a redakcija epodravine primila je na uvid sudske spise.

– Sve je presude izgubio i danas smo ga došli ovršiti – rekao je Halauk.

U sudskome spisu koprivničkog Općinskog suda stoji kako se ovrha izvodi radi “novčanog potraživanja ovrhovoditelja prodajom pokretnina ovršenika.” Danas su mu, kaže Halauk i pokazuje odluku suda, trebali uzeti priključno vozilo John Deere, četiri priključna vozila Tehnostroj DP te radni stroj John Deere.

– Sve je presude izgubio i danas smo došli ovršiti. I, opet ga ne možemo ovršiti. Prvo, strojevi su sakriveni. Drugo, baka nam ne dozvoljava ulazak u dvorište. Je li to moguće? Tko te pita smijem li ući u dvorište ili ne smijem? Mi smo došli ovršiti i gotovo – pitao se Halauk.

Foto: Ivan Balija
Goran Halauk stigao je kamionom iz Bjelovara // Foto: Ivan Balija
Halauk: “To nije čovjek koji nema novca, ali jednostavno ne da. Tuđe hoće, svoje ne da”, Marija Čižmak: “Nema dugovanja, to je takav čovjek.”

Naime, kao što smo vidjeli prilikom ovrhe, sudski ovršitelj prilikom dolaska u dom Dragutina Čižmaka, zatekao je njegovu majku Mariju koja je kazala kako je njezin sin Dragutin bolestan te je kod doktora. Strojeva, pak, nije bilo. Sudski ovršitelj objasnio je kako su došli radi popisa i procjene strojeva jer na temelju presude Pravosudnog suda u Koprivnici postoji dugovanje prema Halauku. Istaknuo je, također, kako će sljedeća ovrha uključivati dolazak policije jer ne mogu na silu uzeti strojeve, što M. Čižmak nije dozvolila.

– Mojega sina nema. Bolestan je, na kontroli je kod liječnika. A on je došao, sve hoće uzeti, ja to ne dopuštam. Nema dugovanja, to je takav čovjek. Sve je to riješeno, ali on je takav čovjek, neka bude. Nekako će se riješiti. Bude si i moj sin uzeo odvjetnika. Ne može to tako biti, došao je u nečije dvorište i tu bi gospodario. S njim se ne možete dogovoriti, on je takav čovjek. Probali smo se dogovoriti, ali što je, tu je – rekla nam je nakon što su Halauk, sudski ovršitelj i odvjetnik otišli.

Foto: Ivan Balija
Marija Čižmak // Foto: Ivan Balija

Halauka smo pitali i što slijedi nakon ove neuspješne ovrhe.

– Razgovarat ću s odvjetnikom, pokušat ćemo u što kraćem roku doći s policijom kako nas ne bi imali što pitati smijemo li ući u dvorište ili ne. Pokušat ćemo ishodovati da uzmemo neke druge stvari te vrijednosti, ako će ostale opet biti skrivene – objasnio je pa dodao.

Dug je došao do 240 tisuća kuna na današnji dan. I to traje osam godina, osam punih godina. Sve je presude izgubio. Napominjem, to nije čovjek koji nema novca. To je čovjek koji ima ogroman kapital, ali jednostavno ne da. Tuđe hoće, svoje ne da. Klasični kriminalac, klasični – zaključio je.

Kontaktirali smo i Dragutina Čižmaka koji nam je iznio svoju stranu.

– Kakvu je senzaciju Halauk htio postići, ne znam. Gospodinu Halauku je zabranjen pristup meni na manje od 50 metara, zabranjeno mu je bilo što o meni komentirati. Novac ne bi trebao biti takav motiv za grubo ponašanje. U svakom slučaju, želim ovo riješiti mirnim putem, ne ovrhama i senzacijama. Silom se ništa ne može riješiti, to se danas vidjelo. Opteretio je moje firme, on ne zna koliko sam ja njemu dužan. Valjda me htio oblatiti, ne znam. Radim, sve funkcionira. Da sam lopov, da nešto skrivam, onda bih bio kriv. Ne osjećam se krivim ni dužnim, razumijete što hoću reći. Želim razgovarati i, ako sam dužan, platiti. Ne na ovaj način. Bolestan sam čovjek, zbog zdravstvenog stanja bio sam spriječen, nisam ja to namjerno tempirao, morao sam tu situaciju riješiti. Sve će se riješiti, treba se kulturnije ponašati, a ne nekome prijetiti i ići ga tući – izjavio je Čižmak.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija