europski parlament

[FOTO] HDZ na izborima očekuje pet mandata: Cesta od Križevaca do Koprivnice je riješena stvar

Kada će se svi uvjeti za uvođenje eura zadovoljiti, pokazat će vrijeme.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U sklopu predizborne kampanje za izbore za članove i članice u Europskom parlamentu, predstavnici Zelene skupine Hrvatske demokratske zajednice posjetili su danas Koprivničko-križevačku županiju gdje su nazočili svečanom otvorenju 23. manifestacije Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije. Kandidati HDZ-a na listi broj 9 za Europski parlament, listi kojoj je na čelu mladi Karlo Ressler, potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (YEPP), boravak u Koprivnici iskoristili su i za predstavljanje izbornog programa. Kako kažu, očekuju pet mandata.

– Nalazimo se u županiji koja ima sjajnu prehrambenu industriju. Međutim, sjajno je što se poljoprivrednici kojih ima puno u ovom kraju, mogu zapravo osloniti na najvećeg prehrambenog proizvođača. Što se tiče ulaganja iz fondova Europske unije u Koprivničko-križevačkoj županiji, najveći benefit vidljiv je u tome što se brzom cestom može doći od Zagreba do Križevaca, a uskoro i do Koprivnice, a vrlo brzo moći će se i vlakom. Cesta od Križevaca do Koprivnice je riješena stvar i mislim da to puno znači za ovaj kraj. Sveukupno gledajući, više od tri milijarde bespovratnih sredstava uloženo je u ovu županiju. Ne samo u poljoprivredu i infrastrukturu, već i u program Zaželi u kojem je 200-tinjak žena dobilo novu priliku za posao. Ulagalo se i u obrazovanje, više od 12 deficitarnih zanimanja trenutno se financira s razine Europske unije. Posebno važno za ovu županiju jest ulaganje u zdravstvo, a to se nije radilo u proteklih 20 godina. Sada se ulaže oko 100 milijuna kuna.  Svi benefiti vidljivi ovdje, vidljivi su i diljem Hrvatske – rekla je Sunčana Glavak, peta na listi Hrvastke demokratske zajednice za Europski parlament.

Dodaje kako se trenutno u Republici Hrvatskoj s više od 80% bespovratnih sredstava financiraju se javni projekti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– To je nešto što mi sami ne bismo mogli napraviti – zaključuje S. Glavak.

Ulaskom u Europski parlament, HDZ-ovi budući parlamentarci zalagat će se da se ne smanje sredstva Kohezijskog fonda, jer je to nešto što je nužno Hrvtskoj za razvoj.

– Posljednje analize pokazuju nešto malo veću skeptičnost hrvatskih građana za uvođenje eura kao službene valute. Međutim, tome se treba polako pristupiti. Neki preduvjeti za to su već ispunjeni. Prošle godine prvi puta smo imali suficit, dakle država je više zaradila nego potrošila, smanjuje se rashodovna strana proračuna, odgovorno se upravlja javnim financijama, približavamo se kriterijima za uvođenje eura. Treba se, naravno, educirati, razgovarati s ljudima, objasniti sve benefite – smatra S. Glavak.

Kada će se svi uvjeti za uvođenje eura zadovoljiti, pokazat će vrijeme.

– Naše vrijednosti su demokršćanske vrijednosti, narodne vrijednosti i vrijednosti Domovinskog rata. Moram pohvaliti ovu županiju na svemu onom što su oni u ratu dali. Benefiti Republike Hrvatske u odnosu na Europsku uniju su veliki, radi se o 14 milijardi kuna koje smo dobili iz Europskih fondova. Radi se i u ovoj županiji, kao što je gospođa Glavak već i rekla. Zadatak svih onih koji će ući u Parlament je da ta sredstva apsolutno povećaju i da ona budu još veća kako bi naš narod živio bolje i kako bi taj standard podigli na zavidan nivo – rekao je 12. na listi, Stjepan Adanić.

čitam...
Loading...