Izložba Stjepana Ivanca

FOTO U hlebinskoj Gleriji naivne umjetnosti postavljen je Pejzažni ekvilibrij

09:32h
0
Izložba je otvorena // Foto: Branko Novosel

Izložba pod nazivom Pejzažni ekvilibrij predstavlja retrospektivan pogled na dosadašnje bogato stvaralaštvo.

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, otvorena je samostalna izložba Stjepana Ivanca.


Umjetnik je rođen u Kladarama, mjestu u općini Pitomača, gdje danas živi i radi. Kao samouk počinje slikati u ranoj mladosti. Tijekom njegova stvaralaštva izmjenjuju se razne tehnike – crtež, akvarel, ulje na platnu i ulje na staklu.

U više od četiri desetljeća stvaralaštva proputovao je mnoge zemlje svijeta, a kraće vrijeme živio je i slikao u Njemačkoj. Sudionik je mnogobrojnih likovnih kolonija i dobitnik mnogih priznanja. Prvu samostalnu izložbu priređuje u Galeriji Lotrščak 1972. godine i od tada reda mnogobrojne izložbe – dvadesetak samostalnih i nekoliko stotina grupnih u više zemalja.

Izložba pod nazivom Pejzažni ekvilibrij predstavlja retrospektivan pogled na dosadašnje bogato stvaralaštvo. Počevši od početaka 1970-ih godina kada nastaju djela vezana uz hlebinsku tradiciju u tematskom i formalnom smislu, koja u pozadini rastvara pejzažima koji će postati prepoznatljiv motiv njegova opusa.

Nakon kratkog izleta u fantastiku, mistiku i snovitost zaogrnutog u tamnije, zagasitije tonove, sredinom 1970-ih godina, posljednjih se desetljeća vraća pejzažu i prirodi kao glavnom ishodišnom elementu. Iznimno sugestivni pejzaži, reducirani su tek na nekoliko glavnih akcenata s jasno ocrtanim detaljima, suptilnijim, pastelnijim koloritom i izuzetnom perspektivnom dubinom. Time se ostvaruje pejzažni ekvilibrij odnosno ravnoteža, mir, harmonija i suglasje prirode uspješno su preneseni u slikarska ostvarenja.

Okupljenima su se obratili ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin, kustosica Helena Kušenić, autor te predsjednik Općinskog vijeća Općine Hlebine Marijan Hontić, dok je izložbu otvorio načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

Izložba ostaje otvorena do 30. studenog, a može se pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati ili prema dogovoru.

čitam...