-3.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Novi sastav Županijske skupštine

FOTO Imenovanjem HSU-ovog Željka Pintara za predsjednika, zbog promjene tabora, članovi kluba SDP-a demonstrativno napustili Skupštinu
F

Ne propustite

Danas je konstiruirajuću sjednicu Skupštine Koprivničko-križevačke županije koja je trebala proći kao čista formalnost, uzburkao izlazak iz 11 skupštinara iz Vijećnice.

- Oglas -

Naime, kako je već poznato u trudu da prikupe većinu u Skupštini, stranka ponovno izabranog župana Darka Korena Mreža te HDZ, uspjeli su u svoje klupe pridobiti HNS-ovca Matiju Zamljačanca i predstavnike HSU-a Božidara Štubelja i Željka Pintara koji je ujedno ispregovarao i poziciju predsjednika Skupštine.

Takav prijelaz, smatrajući ga trgovinom, pobudio je revolt u klubu ljevice, njihovih bivših koalicijskih partnera te su članovi kluba, njih 11-ero s Pintarovim imenovanjem demonstrativno ustali i pokupili se iz Vijećnice.

Kompletna oporba odnosno klub SDP-a i Nezavisna lista Željka Lackovića, glasali su protiv imenovanja Pintara za predsjednika. Međutim, tih 17 glasova nije bilo dovoljno da se prijedlog za predsjednika ospori te je Pintar izabran kvalificiranom većinom od 22 glasa desnice.

- Oglas -

Novi predsjednik preuzeo je svoju fotelju, održao pozdravni govor i sjednica je nastavljena pod njegovim vodstvom.

Željko Pintar preuzeo je predsjedničku fotelju // Foto: Matija Gudlin

– Mi nismo raskinuli koaliciju sa SDP-om, HNS-om, HSS-om i Laburistima i kao njen dio doprinijeli smo i njenom rezultatu na izborima. Međutim, zbog interesa umirovljenika odnosno starijih i nemoćnih, stavili smo sve uvjete na papir i usuglasili se s izabranim županom i vlašću, da će se oni ostvariti.

Novi predsjednik pravda se riječima kako je bolje uložiti novac koji bi rušenjem vlasti, bio bačen na ponavljanje izbora.

– Tih će se 1,2 milijuna kuna raspodijeliti umirovljeničkoj populaciji koja danas živi na rubu egzistencije. Srž naših uvjeta je zdravstvena politika i zaštita starijih i nemoćnih osoba, putem gerontoloških centara, pomoći u kući te smo dogovorili subvencioniranje domova za starije osobe koji nisu umreženi odnosno nisu u ingerenciji Ministarstva. Imamo situaciju da su za koprivnički Dom liste ogromne, dok privatni domovi zjape prazni jer su ogromne razlike u iznosima naknada – objasnio je Pintar.

Također, istaknuo je kako je velika čast za njega kao predstavnika umirovljenika da postane predsjednikom Skupštine, jer se to nikad u povijesti vjerojatno nije dogodilo.

Ljevica je svoje klupe ostavila praznima // Foto: Matija Gudlin

– Ne smatram da smo pretrčali iz jedne struje u drugu. Mi smo i dalje legalno članovi koalicije, ali i s ponosom nosimo svoja mjesta koja smo objedinili u vlastiti klub. On će biti u interesu svih dobrih odluka, neovisno o onome od koga one dolazile. Ne smatram da smo iznevjerili birače. Predugo je bio neizvjestan smjer naše koalicije, a mi nismo htjeli propustiti priliku da nešto učinimo za stariju populaciju – poručio je Pintar.

Prozivka se nakon izlaska određenog broja vijećnika morala ponoviti te je utvrđeno da je preostalo 30 vijećnika.

U krnjem sastavu, Skupština je za potpredsjednicu odabrala bivšu predsjednicu Vericu Rupčić, također, s 22 glasa većine, dok su Nezavisni s osam ruku ostali suzdržani.

Lackovićeva lista službeno se konstituirala kao stranka nazvana Nezavisna lista Željko Lacković, a njen je čelnik komentirao današnja događanja u Skupštini.

Lacković je izjavio da ne podržavaju trgovanje ovakvim pozivcijama // Foto: Matija Gudlin

– Pintara nismo podržali zato što ne podržavamo nagrađivanje za političku trgovinu. Svjesni smo da su trgovanje mandatima i prelasci između stranaka dio današnjeg folklora u Hrvatskoj, ali kad se to nagrađuje ovako prestižnim mjestom to smatramo nekorektnim. Po pitanju zamjenice, bili smo suzdržani kako nije sudjelovao ostatak volje birača. Ovako formirana skupština i izabrani predsjednik na ovaj će način imati uvijek prizvuk političke trgovine – objašnjava stav Nezavisnih Lacković.

Osnivanje stranke objasnio je kao tehnički moment koji nema nikakvu ideološku ni stranačku platformu.

– Mi bismo u protivnom morali otvoriti 19 žiro računa čije bi održavanje bio preveliki trošak. Ovako smo si pojednostavili funkcioniranje. Primjerice, nismo imali pravo predlagati kandidate u biračke odbore čime smo izgubili 200 promatrača. Ne možemo predlagati ljude u gradsko i županijsko izborno povjerenstvo, što nas je dodatno koštalo. Također, žene kao članice Županijske skupštine nisu priznate kao podzastupljeni spol ukoliko dolaze s nezavisne liste – razložio je Lacković čiji su zastupnici i zastupnice prema spolu ravnomjerno raspoređeni.

Što se Matije Zamljačanca iz HNS-a tiče, on je dao izjavu da nije više član kluba ljevice te je postao nezavisnim članom Skupštine, ali na strani većine. On je svoj prelazak protumačio na način odmaka od obveze glasanja istovjetnog svim članovima kluba.

Matija Zamljačanec iz HNS-a s novim klubom dio je skupštinske većine // Foto: Matija Gudlin

– Ja svoj postupak ne smatram pretrčavanjem. Mi imamo vlastiti klub iz kojeg ćemo djelovati te sve ono što je dobro ćemo podržati, a ono što nije nećemo. Ne smatramo to prevarom birača i imamo jedinstven stav unutar kluba koji ćemo sačinjavati ja kao nezavisni kandidat, Goran Borčić iz HNS-a i dva člana iz HSU-a – izvijestio nas je Zamljačanec.

Kako je rekao, on ne vjeruje da bi im SDP dao dva mjesta u klupama, a da ne bi očekivali priklonjene glasove zauzvrat.

– Osobno, ni ja nikog ne bih stavljao na listu ako ne očekujem da mi to vrate glasovima za listu – njegov je zaključak.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svaki dan, Alenka ne treba povod za dobro se srediti

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svakoga niti za svaki dan, no naša sugrađanka Alenka uvijek nam svojom pojavom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti