Ivan Štefanac zvani Raca (57), inače rodom iz Drnja, ostat će bez svojeg doma na ‘staroj’ Šoderice, bez kućice u kojoj živi dugih 25 godina.

Prošli mjesec, naime, to je područje obišla građevinska inspekcija te utvrdila da se njegova kućica, kao i sve ostale koje su na tom području izgrađene, moraju srušiti jer nisu legalizirane. Vlasnicima je dan rok da ih o vlastitom trošku sruše do 1. rujna.

– Nadograđivao sam pomalo kućicu, onako kako sam mogao. Nažalost, papira nemam, nije niti legalizirana. Inspekcija je bila i dobio sam rješenje da objekt moram srušiti. Ne znam što ću sad, drugog doma nemam. Meni je ovo sve. Prijatelji su pokušavali objasniti da ja tu živim, ali eto, ne zanima ih to jer zakon je zakon. Mjesečno živim od 1200 kuna, ne znam ni gdje bih nabavio novac da srušim objekt. Sada čekam da se to dogodi, kao i ostali. Polako ću početi skidati drvo, a dalje ću vidjeti. Ovo je prvi put da je inspekcija došla i naredila da se u vrlo kratkom roku to makne – kazao nam je Raca, kako ga odmilja zovu prijatelji.

Umirovljenik Davor Barčanec jedan je od onih koji na tom području imaju vikendicu, a sagradio ju je prije 10-ak godina. Njegova se nalazi samo dvije ‘bajtice’ dalje od Race. Kako nam je rekao, svjestan je da se nalaze na državnom zemljištu i da objekti nisu legalni.

Foto: Matija Gudlin
Ivan Štefanac – Raca // Foto: Matija Gudlin

– Prije toga sam imao kampericu, no onda sam napravio ovu ribičku bajticu. S obzirom na to da sam u mirovini, po tri, četiri dana sam tu i baš mi puno znači. No, zakon je jednak za sve. Za mene, za Racu i mi tu ne možemo ništa. Jasno je nama to. Ali gledajte, mi ovdje nikome zaista ne smetamo. Čak i održavamo to područje. Kosimo, kupimo smeće… Žao mi je Race koji tu živi i ostat će bez doma. Mišljenja smo da se ipak to nekako drugačije moglo riješiti. Mi ostali tu ne živimo, ali za nas umirovljenike to puno znači. Susjed je čak na friško kupio i sad će ga to puno koštati na kraju. S obzirom na to da se svi tu poznamo i u istom smo problemu, dogovorili smo se da kad se bude bliže taj moramo srušiti bajte, nabavit ćemo jedan stroj pa podijeliti troškove – kazao nam je D. Barčanec.

Foto: Matija Gudlin
Ovo je njegov dom već više od 20 godina // Foto: Matija Gudlin

Tamo ima i nekoliko kampera koji se ne moraju micati, no vlasnici su samo morali srušiti nadstrešnice koje su iznad izgradili.

Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje rekao nam je da mu ovih dana telefon neprestano zvoni jer su vlasnici vikendica u panici i ogorčeni zbog nastale situacije.

Foto: Matija Gudlin
I Davor Barčanec mora srušiti svoju ‘bajticu’ // Foto: Matija Gudlin

– Da, svakodnevno me zovu ljudi. Općina je u cijeloj toj priči nemoćna i nema puno veze ta priča s nama, osim što je to geografski naš prostor. Po dosad neutvrđenoj prijavi,  nadležno ministarstvo je poslalo inspekciju. I svi oni koji nisu legalizirali objekt ili podnijeli zahtjev, te oni koji su unutar eksploatacijskog polja, dobili su rješenja da uklone objekte i to u roku od osam dana. No onda im je inspekcija izašla u susret pa ipak produžila rok do rujna. Ako do tada svatko ne sruši sam, dolazi bager i onda će vlasnici morati platiti velike kazne, a one idu do čak 60.000 kuna –  objašnjava nam načelnik Dombaj.

Nažalost, Općina nema mehanizama da pomogne jer je zemljište državno, a uz to, područje koristi i Nexe grupa koji ima dozvolu za eksploataciju šljunka.

Petar Dombaj
Petar Dombaj // Foto: Ivan Brkić

– Mi smo zaista nemoćni. S legalizacijom nemamo veze, a ono što smo pokušali je razgovarati s Nexeom i institucijama. No, zanima ih samo je li legalizirano ili nije i tu je kraj priče. Kuća od Ivana Štefaneka nalazi se opet unutar tog eksploatacijskog polja. Znam da su ljudi ogorčeni, ali isto tako, radili su ih na svoju odgovornost i mi tu baš ništa ne možemo, ruke su nam vezane. Ukupno je inspekcija utvrdila da ima više od 100 objekata, a 80 ih je loše i nema im pomoći – ističe načelnik Dombaj.

Ono što Općina ima plan je ishoditi zemljište za kamp i to na onoj strani Šoderice gdje su kamperice, detaljnije preko puta turistički razvijenijeg dijela jezera.

– To je državno zemljište, no ne možemo zatražiti darovanje, već moramo kupiti zemljište. i uložiti u infrastrukturu oko 750.000 kuna. Zato moramo postupati po zakonu, ići korak po korak, pa da ostvario pravo i imamo pravi kamp – zaključuje načelnik Dombaj.

Poslali smo i upit u Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te očekujemo njihov odgovor.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin