0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Pomoć na WhatsAppu

FOTO Isprobali smo Andriju, digitalnog asistenta za koronavirus. Toliko je strog da me je već poslao u samoizolaciju
F

Ne propustite

Andrija je digitalni asistent koji bi trebao građanima pomoći s njihovim upitima i nedoumicama o koronavirusu. “Živi” na WhatsAppu, popularnoj mobilnoj aplikaciji za komuniciranje koju mnogi od nas imaju na svojim pametnim telefonima, a Vlada ga je predstavila jučer kao veliku inovaciju.

Ime je dobio prema dr. Andriji Štamparu, ocu preventive koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Kako je zamišljen, osim građanima trebao bi pomoći i liječnicima jer će ih rasteretiti brojnih upita o koronavirusu koje iznova i iznova dobivaju svaki dan. No, kako Andrija zapravo radi i ispunjava li zahtjeve koji su pred njega postavljeni? Odlučili smo ga isprobati.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Jednostavan i pristupačan

Naravno, prvo je potrebno imati pametni telefon i instaliran WhatsApp. S pametnim telefonom vam ne možemo pomoći, a WhatsApp, ako ga već nemate, možete preuzeti OVDJE za Android telefone i OVDJE za iPhone. Andrijin broj je +385 99 775 3049, a pristupiti mu možete i preko OVE poveznice.

Početak korištenja je jednostavan, čim otvorite poveznicu ili otipkate broj, prostoru za poruku je već napisano “pozdrav” i samo se poruka pošalje Andriji. On će odgovoriti porukom u kojoj se predstavlja i objašnjava svoju svrhu te naglašava da je vaše sudjelovanje anonimno. Zatim nudi dvije mogućnosti, procjenu vašeg stanja ili pokazivanje svih mogućnosti.

Screenshot

Nas je za početak zanimalo koje sve mogućnosti nudi. Njih ima nekoliko, a za svaku je samo potrebno poslati pripadajuće slovo koje je navedeno ispred. Tako je moguće dojaviti stanje u svom domu, ponovno je ponuđena procjena vlastitog stanja, može se saznati više o koronavirusu, pregledati važne telefonske brojeve, preporučiti Andriju prijateljima ili ocijeniti ga. Iscrpno i jasno, ali ne i suviše natrpano.

Screenshot
Nelogičnosti u procjeni stanja

Mi smo se odlučili za ono najzanimljivije – procjenu vlastitog stanja. Andrija nas upozorava da ćemo proći kroz nekoliko pitanja i potom će nam dati preporuku, a usmjerava nas i na liječnika ili broj 113 ako imamo nedoumica. Najprije kreće od onih najtežih simptoma, zbog kojih bi trebalo zvati hitnu pomoć.

Kada smo naveli da ih nemamo, ponudio nam je listu simptoma koji bi zahtijevali kontaktiranje liječnika. Na njih smo također odgovorili da ih nemamo.

Screenshot

Nakon toga je Andrija izlistao niz simptoma koji su lakši i općenitiji, poput temperature, kašlja, glavobolje, slabosti i tako dalje. Radi se o simptomima koji su dosad navođeni kao mogući pokazatelji zaraženosti koronavirusom, ali mogu biti i nevezani za njega. Budući da me je boljela glava tijekom vikenda, što sam si objašnjavao viškom teške hrane i vremena provedenog u krugu uže obitelji, odgovorio sam sa “Da”.

Screenshot

Tada me Andrija upozorio da to može biti koronavirus, ali i prehlada ili gripa. Zato mu je važno bilo znati jesam li u posljednja dva tjedna bio u kontaktu sa zaraženom osobom, na što sam mu rekao da nisam, kao i na pitanje jesam li ja ili netko od ukućana putovao van Hrvatske. S obzirom na odgovore, očekivao sam da nisam rizičan, no Andrija me poslao – ravno u samoizolaciju!

Screenshot

To je pomalo zbunjujuće zato što ispada kao da je za samoizolaciju dovoljno to što me jednom boljela glava. No, kako bilo, pogledao sam i što mi savjetuje o ponašanju u samoizolaciji.

Screenshot
Screenshot
Zaključak

Jasno je da je Andrija tek u začetku, što je rečeno i na njegovom predstavljanju, te da će se s vremenom usavršavati. I u ovom ranom stadiju može se zaključiti da je zgodno osmišljen, njegove poruke pisane su jasnim i razumljivim jezikom, bez suvišnih medicinskih ili stručnih termina, a “razgovor” je iznimno jednostavan. Ono što bi trebalo usavršiti trenutno je to što mu ne možemo naznačiti koliko i koje simptome imamo, tako da je, primjerice, mene poslao u samoizolaciju samo s jednom glavoboljom i bez putovanja ili kontakta sa zaraženima, što je ipak prestrogo. No, kao izvor osnovnih informacija o koronavirusu Andrija je prošao test, a bit će zanimljivo pratiti hoće li i kako će se razvijati.

Screenshot
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti