Matura iz engleskog

FOTO Ivan i Izabela: Engleski nam ne predstavlja problem, više nas je strah hrvatskog

Slušanje je bilo možda malo teže, dok je tema na eseju bila nama bliska, a radilo se o tome trebaju li učenici i profesori biti prijatelji na društvenim mrežama, ispričao nam je Benjamin

14:23h
0
Ivan Borić i Benjamin Biršić // Foto: Matija Gudlin

Danas su gimnazijalci diljem Hrvatske polagali državnu maturu iz engleskog jezika, pa tako i u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović. Neposredno nakon ispita upitali smo učenike kako je bilo. Kako nam je rekao Leon Galinec, a i svi su se ostali s njim složili, engleski je najmanji problem što se mature tiče te se nije posebno pripremao za taj dio.

– Meni je bilo lagano. Engleski mi leži i kod kuće nisam proveo ni minute za pripremu. Engleski ili znaš ili ne znaš, nemaš se tu što pripremati. Očekujem dobre rezultate – priča nam Leon koji je završio opći gimnazijski smjer te planira upisati geologiju na PMF-u ili geografiju iz koje ga čeka još polaganje mature.

Gimnazijalci će polagati još i matematiku i hrvatski te je pred gotovo svakim od njih još jedan predmet ključan za fakultet koji planiraju upisati.

Benjamin Biršić iz opće gimnazije od dvije razine engleskog polagao je višu, A razinu te kaže da nije bilo teško.

Leon Galinec // Foto: Matija Gudlin

– Slušanje je bilo možda malo teže, dok je tema na eseju bila nama bliska, a radilo se o tome trebaju li učenici i profesori biti prijatelji na društvenim mrežama – ispričao nam je Benjamin koji planira upisati informacijski dizajn, za što mu je engleski poprilično važan.

Ispit se sastoji iz čitanja, slušanja i eseja, a također, višu razinu polagao je i njegov kolega Ivan Borić.

– Očekivao sam da će biti teže i nadam se dobrom rezultatu. Na polaganju mature najviše strahujem od hrvatskog. Uz to sam već polagao i povijest te me čeka i geografija – rekao je Ivan, budući student nastavnog smjera povijesti i geografije.

Alegra Vezjak-Fluksi s matematičkog smjera isto je, kako kaže, na ispit iz engleskog došla turistički i bez priprema.

Alegra Vezjak-Fluksi // Foto: Matija Gudlin

– Očekujem dobar rezultat. Rekla bih da mi je najzahtjevniji bio esej, jer nakon nekog vremena koncentracija malo opadne. Ipak, najviše me plašila kemija koja je sad iza mene. Htjela bih upisati kemijski inženjering. Rezultat je bio nešto niži od očekivanog, ali solidan – Alegrini su dojmovi.

Izabela Hegedušić maturantica je sportske gimnazije te kaže kako su zadaci bili istog tipa kao i prijašnjih godina.

– Najteže je bilo slušanje jer se činilo kao da su dva od tri odgovora moguća kao točna. Nisam ništa posebno učila, nego sam samo rješavala ispite prošlih matura. Uglavnom, ništa strašno. Svi se najviše bojimo hrvatskog – podijelila je s nama Izabela.

Ona neće polagati dodatne predmete jer planira upisati medijski dizajn za koji joj je, kako kaže, bitnija mapa i intervju, nego prosjek i matura.

Tišina na gimnazijskim hodnicima za mature // Foto: Matija Gudlin