Podjela udžbenika

FOTO Ivica Lukač: Ovo je jako dobar model. Bilo bi super da Grad kupi jednu generaciju knjiga pa da se razmjenjuju iz razreda u razred

Iduće se godine isti udžbenici možda više neće "zarotirati" jer su ovi u opticaju već četiri godine pa su dotrajali. Tako da slijedeće godine vjerojatno izlazi nova generacija udžbenika, pretpostavlja nastavnik.

10:00h
0
Red u OŠ "Braća Radić" // Foto: Matija Gudlin

Podjela osnovnoškolskih udžbenika koja je od velikog značaja za obiteljski budžet, danas i sutra aktualna je u koprivničkim osnovnim školama i COOR-u “Podravsko sunce”. Podjela je počela danas u osam sati te smo u OŠ “Braća Radić” popratili kakav je interes roditelja. Ispred učionice s udžbenicima od petog do osmog razreda zatekli smo nemali red i roditelje kako odlaze s punim vrećicama.


Ivica Lukač uspio je nabaviti sve knjige za sina koji ide u osmi razred. Ima još jednog sina koji je na fakultetu pa je sustav razmjene za ovu obitelj od velikog značaja.

– Sve su knjige besplatne i to je jako dobar model. Bilo bi super da Grad kupi jednu generaciju knjiga pa da se to razmjenjuje iz razreda u razred. Tad su roditelji dužni kupiti samo radne bilježnice. To nam za naš kućni budžet znači puno, jer nas praktički košta u pol cijene jeftinije. Oko 700 kuna tako uštedimo – objasnio nam je ovaj tata.

Ivica Lukač // Foto: Matija Gudlin

Kaže kako i oni kao obitelj uvijek stare knjige prosljeđuju dalje, čak i kad nije bilo ovakvih akcija razmjene, odnosno da ih uvijek poklone nekome kako roditelji ne bi morali kupovati.

Majina mama Marijana Crljenica, također je uspjela nabaviti sve potrebne knjige za svoju osmašicu. I njima je od velike pomoći ovaj sustav razmjene, kako ima i kćer u srednjoj školi za koju ovako što ne postoji, nego knjige moraju kupovati.

– Imamo male plaće pa za srednjoškolku kupujemo polovne knjige. Što se osnovne škole tiče, mi na kraju godine knjige ostavljamo školi za iduću generaciju i ovdje uzimamo druge za novi razred – podijelila je s nama gospođa Marijana.

Marijana Crljenica // Foto: Matija Gudlin

S druge strane, u učionici gdje su se dijelile knjige za niže razrede osnovne škole, zatekli smo tek dežurne učitelje. Nastavnik tehničke kulture Miro Tropšek ne očekuje baš da će se svi udžbenici podijeliti, barem ne prvi dan, iako obično za prvog dana ode većina knjiga.

– Nije baš neka navala za knjige od prvog do četvrtog razreda, ali tek je počelo. U prvih pola sata došlo je možda desetak roditelja. Knjige su se prikupljale tako da su ih učenici koji su prošle godine knjige dobili besplatno, vraćali. Mislim da će ovi udžbenici još samo ovu godinu vrijediti – ispričao je nastavnik.

Kako kaže, iduće se godine isti udžbenici možda više neće “zarotirati” jer su ovi u opticaju već četiri godine pa su dotrajali. Tako da slijedeće godine vjerojatno izlazi nova generacija udžbenika.

čitam...