5.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Slavko Švagelj, muškarac iz snova

FOTO Izgleda kao top model, a svojim nevjerojatnim kulinarskim specijalitetima hrani bogataše u egzotičnom Kataru, gdje živi svoj san
F

Mnogima koji odlaze, želim sve najbolje. Ne bojte se otići raditi u inozemstvo. To vam je veliki korak i stepenica u životu, bilo tri mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana, pred vama će biti stavljeno iskustvo i znanje, a na vama je da ga uzmete koliko ga u stvari želite. Nitko vam to kasnije ne može oduzeti i vratit ćete se već izgrađeniji, i vidjet ćete kako se drugdje u zemljama živi. Vratiti se možete uvijek, svojim domovima, novom poslu, obitelji... Ne zatvarajte vrata za sobom, i budite dobri, pošteni, kreativni i ne zaboravite od kuda dolazite. Prezentirajte svoju zemlju, poručuje Slavko Švagelj.

Ne propustite

Priča Križevčanina Slavka Švagelja nije tipična hrvatska priča o mladom čovjeku koji odlazi u inozemstvo u potrazi za poslom, boljim životom i budućnošću. Taj 27-godišnjak imao je dovoljno prilika kao vrhunski kuhar i u Hrvatskoj, no želio je nešto više. Tako je, korak po korak, završio u egzotičnom Kataru gdje radi u restoranu jednog od najboljih hrvatskih chefova, Andreja Barbierija.

Za odlazak na praktički drugi kraj svijeta, u kulturu i okruženje potpuno nepoznate ljudima našeg podneblja, trebala je i dobra doza hrabrosti, no Švagelj je objeručke prihvatio ponuđenu priliku. Barbieri je otvorio restoran Quavanna u jednom od najskupljih shopping centara, a Švagelj je dio njegove kulinarske ekipe koja kuha za ugledne goste navikle na najbolju uslugu i gastronomski doživljaj.

– U početku sam radio u Križevcima, ali vise me je privlačio turizam, pogotovo na moru. Dvije godine radio sam u Rovinju u samom centru, gdje sam puno naučio. Poslije toga završio sam u Dubrovniku, gdje sam imao jedno od najljepših iskustava. Radio sam u Dubrovačkim vrtovima sunca gdje se nalazio ekskluzivan hotel s pet zvjezdica, Radisson blu. Tamo sam mnogo toga vidio i naučio, imao sam najbolji tim i chefove koji su vrlo rado podijelili svoje znanje na nas. Nakon vođenja restorana u hotelu, dobio sam ponudu za glavnog chefa kuhinje na samom Stradunu. No, kako se sezona bližila kraju, htio sam negdje na godišnji odmor u tople krajeve, zapravo sam htio u Dubai ili Egipat da upoznam tu kulturu, narod i hranu, ali dobio sam odličnu ponudu u prvom hrvatskom restoranu u Kataru koji se bavi mediteranskom kuhinjom – opisao nam je mladi kuhar svoj put do današnjeg posla.

Švagelj je od malih nogu imao volju za kuhanjem i pripremom hrane, već sa sedam godina krenuo je s jednostavnim jelima poput palačinki, a kasnije je nastavio razvijati svoje sklonosti kroz školovanje i obrazovanje. S obzirom na svoje iskustvo u hrvatskim, a sada i u inozemnim restoranima, nije mu teško uočiti sličnosti i razlike između uvjeta i prilika za rad.

Foto: Instagram

– Treba se truditi, dati maksimum, voljeti taj posao, i vrati ti se trostruko. Bez obzira koji posao radili. Kroz posao, ali i privatno, prošao sam više od 300 restorana. Hrvatska ima veliku paletu hrane, na njoj bi trebalo još i dosta poraditi te gostima i turistima ponuditi ono najbolje. Oni će to prepoznati i platiti. Što se tiče Katara, ovdje se radi organizirano, bez stresa, smireno i svatko zna što radi. Svatko je plaćen za točno što treba i za što je došao raditi. U Hrvatskoj je to drugačije jer mnogi poslodavci iskorištavaju svoje zaposlenike, rade im gomilu prekovremenih i još nisu plaćeni za to. Ovdje toga nema – opisuje nam naš kuhar.

Život u Kataru neusporediv je sa životom u Hrvatskoj, od očitih stvari kao što je standard pa do bontona vožnje po ulicama i stravičnih kazni za kriminal.

– Život u Kataru nije nimalo jednostavan. Vrlo si ograničen i jednostavno se moraš prilagoditi situaciji. Ne jede se svinjetina, alkohol je zabranjen ili ga kupuješ u posebnim dućanima i plaćaš ga suhim zlatom. Isto je i za cigarete. Nema izlazaka, ako ih i ima u sklopu su skupih hotela, i upad je vrlo visok. Hrana, potrepštine su u dućanima također duplo skuplje, odjeća i obuća je nešto jeftinije. Postotak kriminala je vrlo nizak, zapravo skoro ga i nema. Ovdje se kažnjavaju ljudi, za krađu, loše postupanje prema ljudima i slično s izravnim zatvorom ili te šalju na rezanje ruke ili glave, ovisi o postupku koji si počinio – kaže Švagelj.

Prema njegovim riječima, Katarci su karakterno vrlo zatvoreni, no jednom kada vas upoznaju, otvore se i pokažu veliko srce. Posebno vole Europljane te ih cijene i više nego domaće ljude. Isto tako, iznimno su bogati i ne prezaju od toga da svoje bogatstvo i pokažu na svakom koraku.

Ustupio Slavko Švagelj

– Katarci raspolažu s ogromnom lovom, ovdje kod njih mora biti sve na gotovo. Čudno mi je bilo u početku, ali oni još uvijek imaju kod kuće svoje robove, koji za njih rade. Kod njih nema da nema. Kupuju u najskupljim dućanima, voze najskuplje automobile, posjeduju ogromne vile, i toliku količinu novca da ni sami ne znaju na što više da troše. Kupnja najnovijeg Porschea ili neke nekretine u Londonu je za njih kao dok mi idemo u dućan po kruh. Jako su lijen narod, bude se oko podneva, dođu na posao i odu za sat-dva. Najviše drže do tradicije, odnosa između sebe i svoje obitelji, međusobno se jako vole i poštuju. Vole provoditi vrijeme u starome gradu navečer, uz ispijanje kave, pušenjem nargile i odlaziti u restorane. Vrlo su neprofesionalni u prometu, po gradu se voze 140 na sat. Puno je prašine i česte su pješčane oluje, sve je jako skupo, skup je život, promet je lutrija da se vratiš u komadu kod kuće ili na posao. Prvih para dana mi je trebalo da sve to mi se slegne – prenosi nam on svoje dojmove.

Naravno, ima ih priliku promatrati i u restoranu, a kao gosti su vrlo zahtjevni. Vole eksperimentirati, kušati nova jela, vole da im je sve na stolu čim prije, da je lijepo aranžirano, a ne žale troška čak ni ako im se ne sviđa okus.

Naš mladi kuhar ističe kako se voli usavršavati u raznim područjima svoje djelatnosti i obožava učiti, a smatra da je hrvatska gastronomija izuzetno napredovala posljednjih godina te domaće chefove, poput Andreja Barbierija, Ane Grgić, Davida Skoke, Igora Gudca i Rudolfa Štefana, vidi kao profesionalne uzore u koje se vrijedi ugledati.

Foto: Instagram

– Prošao sam dosta različitih tipova kuhanja i pripremanja hrane. Volim možda više pripremati meso i ribu, talijansku kuhinju i tjestenine. Jako volim pripremati slastice, ali u tome mi ipak treba još vremena da sve usavršim. Zapravo, pripremanje slastica oduzima najviše vremena, i jako je zahtjevno, ali to gosti prepoznaju – uvjeren je Švagelj.

Volja i ljubav za hranom itekako je potrebna da bi se izdržao često suludi tempo posla i zahtjevi rada u profesionalnom kuhinji. Nisu rijetka svjedočanstva o 12, pa i više, sati radnog vremena koje kuhari provode u restoranima, a Švagelj je to osjetio i na svojoj koži.

– Da, istina… U kuhinji je takvo radno vrijeme. Naravno, u ugostiteljstvu nema slobodnog  praznika ili blagdana. To je takav posao. Ako želiš postići nešto u životu onda moraš i raditi, bez obzira na radno vrijeme u ovome poslu. Bilo to 12 ili 15 sati, koliko sam ja znao raditi. Ali, isplatilo se svakako. Svako provedeno vrijeme u kuhinji čini te ozbiljnijim, trudiš se i napreduješ – opisao nam je dobre strane.

Uz posao, on ipak stigne i baviti se hobijima i svojim drugim strastima, poput fotografije, dizajna interijera, modelinga, čitanja, fitnessa ili putovanja. Njegov Instagram profil pruža uvid u sve njegove interese, od, naravno, kuhanja, pa do svakodnevnog klesanja vlastitog tijela i brige za izgled, a neke od fotografija više otkrivaju nego skrivaju. Sve to ipak drži odvojenim i kaže da se ne bi upuštao u eksperimente poput erotične prezentacije hrane ili fokusiranja na njena afrodizijačka svojstva.

Ne bježim od toga da treba izgledati pristojno, uredno i lijepo, bilo koji posao radili. Koliko imam vremena, posvećujem se izgledu no ne smatram se ničim posebnim, isti sam kao i drugi ljudi. Volim provesti slobodno vrijeme u teretani jer nakon nekoliko sati kuhanja u kuhinji probavate mnoga jela, i ne bih želio da sa 30-40 godina imam 100 kila. Prehrana i vježbanje vrlo su važni ako želimo postići neki rezultat na sebi. Mnogi me uspoređuju sa Lukom Nižetićem, jer i on kao pjevač, model i osoba koja se bavi kuhanjem također sve to spaja u jedno. Što se mene tiče, kuhanje gol, kao prezentacija hrane ljudima dok sam bez komada odjeće na sebi… Možda ipak samo privatno za bolje polovice, ne bih mješao golotinju i kuhanje. Možda neko fotografiranje za neki časopis i blog, kuhanje je ozbiljna djelatnost

Sve mu to omogućava i posao u Dohi, no tu ne misli stati. Ponuda ima itekako mnogo, ne zna kada i što će odabrati za daljnji tijek svoje karijere, no sigurno je to da se ne želi ograničavati. Isto to savjetuje i drugim mladima koji razmišljaju o tome da idu u inozemstvo.

Foto: Instagram

– Mnogima koji odlaze, želim sve najbolje. Ne bojte se otići raditi u inozemstvo. To vam je veliki korak i stepenica u životu, bilo tri mjeseca, šest mjeseci ili godinu dana, pred vama će biti stavljeno iskustvo i znanje, a na vama je da ga uzmete koliko ga u stvari želite. Nitko vam to kasnije ne može oduzeti i vratit ćete se već izgrađeniji, i vidjet ćete kako se drugdje u zemljama živi. Vratiti se možete uvijek, svojim domovima, novom poslu, obitelji… Ne zatvarajte vrata za sobom, i budite dobri, pošteni, kreativni i ne zaboravite od kuda dolazite. Prezentirajte svoju zemlju – poručuje on.

Osim toga, nudi i nekoliko konkretnih savjeta za one koji tek kreću u karijeru kuhara. Prema njegovim riječima, najvažniji je rad i prepoznavanje dobrih prilika.

Zasučite rukave, krenite od samog školovanja i slijedite svoje srce i želje. Ako zaista volite kuhanje i želite se time baviti, znajte da ste izabrali doista težak posao, trebat ćete se puno toga odreći da dostignete cilj. Sama praksa i škola je izuzetno bitna, slušajte svoje profesore, puno ćete naučiti. Također, birajte mjesta za rad koje imaju neko izgrađeno ime. Treba vam znanja, iskustva, kreativnosti i mašte. Polako i postepeno gradite svoj imidž i slušajte starije. Ostvarit ćete snove samo onoliko koliko zapravo od sebe dajete. Ne ide sve preko noći – zaključuje Slavko Švagelj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Fešta

[FOTO/VIDEO] KONCERT ZA PAMĆENJE Jole napunio dvorište Starog grada, Đurđevčani pjevali sve hitove

"Nosi mi se bijela boja", "Tijelo ko remek djelo" samo su neki od hitova popularnog Joleta koji su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×