FOTO – Izložba o Oluji // Šef gradskog Odbora za branitelje obračunao se s političkim protivnicima

15:00h
0
Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar (lijevo) i predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice i ratni zapovjednik specijalne jedinice policije ''Ban'' Ivica Jurenec na otvorenju izložbe o Oluji // Foto: Mario Kos

U Muzeju grada Koprivnice u petak je svečano otvorena izložba ”Koprivničke postrojbe u Vojno-redarstvenoj akciji Oluja”. Izložba prikazuje građu iz fundusa Muzeja, kao i uniforme, dokumente, vojne karte, fotografije i ostale predmete koje su donirali ratni zapovjednici koprivničkih postrojbi koje su pred 20 godina sudjelovale u oslobađanju Hrvatske.

Autor izložbe Dražen Ernečić objasnio je kako izložba ima dva dijela, povijesni pogled na Oluju i izložbeni dio koji pripada malim ljudima koji su obukli uniforme i krenuli na bojišta onda kad je trebalo.

Ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar dodao je kako ”svi zajedno trebamo napraviti put prema stalnom postavu o Domovinskom ratu, bilo to u Gradu, vojarni ili na nekom drugom mjestu, jer istina o Domovinskom ratu je istina o ljudima”.

Detalj s izložbe o Oluji u koprivničkom muzeju // Foto: Mario Kos

Nazočnima su se obratili ratni zapovjednici koprivničkih postrojbi koje su pred 20 godina sudjelovale u Oluji.

– Naši Podravci i Prigorci su od prvih dana kad je trebalo, od PHR-a, specijalne policije, od Omega, 117. brigade, 61. LAD-a PZO-a, koprivničkih haubičara, 145. taktičke grupe, dragovoljačkih postrojba HOS-a… To je jedan kontinuitet koji traje praktički pet godina. Ovo je samo dovršetak onoga što su naši dečki, Podravci, dragovoljci, policajci, započeli početkom devedesetih godina – rekao je Damir Vuković, ratni zapovjednik 13. protuoklopnog topničko-raketnog divizijuna.

Zapovjednik 61. lakog artiljerijskog divizijuna protuzračne obrane Nenad Barić podsjetio je da je 30. rujna 1991. pala koprivnička vojarna.

– Došli smo do velikih količina protuzrakoplovnih sredstava, oružja, opreme i streljiva te je sukladno tome 4. listopada formiran 61. LAD PZO-a – rekao je Barić i podsjetio na ratni put te postrojbe koja je kasnije djelovala kao 2. topničko raketni divizijun PZO koprivnica 202. topničko raketne brigade PZO.

Uzvanici na otvorenju // Foto: Mario Kos

Posljednji se od ratnih zapovjednika nazočnima na otvorenju obratio Ivica Jurenec, zapovjednik jedinice specijalne policije ”Ban”, ujedno i predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice.

– Pozdravio bih vas pozdravom za dom, ali neki bi mi odgovorili, a pitam se koliko smo danas više spremni. Razjedinili su nas na pitanju Savske 66, kao da postoji pravna, zdravstvena, savjetodavna, psihosocijalna pogotovo skrb za branitelje, a ne postoji. Razjedinili su nas na pitanju nedavnog mimohoda. Ako u mimohodu, možemo reći, odbiju sudjelovati veterani specijalne policije i gardijskih brigada, kome to može biti čast sudjelovati u mimohodu. (…) Rekao sam takozvani ustaški pozdrav. Mi smo bili ustaše, da. Sigurnosno-specijalna policija i gardijske brigade su bili u tom kontekstu ustaše, ustali smo u obranu i oslobođenje svoje domovine – rekao je Jurenec.

Prekinut je pljeskom dijela nazočnih, pa je nastavio:

– Protiv nas je bila crvena zvijezda i kokarda, isto kao u Drugom svjetskom ratu mi smo nosili hrvatski grb i u tom kontekstu smo sigurno bili ustaše. Nažalost, danas na vlasti nasljednici, sljedbenici, kako god hoćete, istih tih. Kako smo to uspjeli napraviti, to sam Bog zna.

Autor izložbe, kustos Dražen Ernečić opširno je objasnio način njena nastanka // Foto: Mario Kos

Na kraju je Jurenec objasnio zašto se ne osjeća svečano.

– Prvo, izložba nije otvorena pred Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, nego nakon. Drugo, nedavno je Udruga dragovoljaca i veterana 1. kolovoza napravila streljački turnir za branitelje na kojem su bile ekipe iz šest županija sjeverozapadne Hrvatske, ali nitko, ni najmanji činovnik iz Grada i Županije nije došao na otvorenje tog turnira. Postrojba pod zapovjedništvom Damira Vukovića, 13. POTRD, dan danas nema odličje Nikole Šubića Zrinskog. Ima ga 117. brigada koja je, nek se nitko ne uvrijedi, postojala dva petka, nikad nije djelovala kao cjelovita brigada i dan danas imamo problem tko je zapravo zapovjedao tom brigadom.

Okupljeni branitelji i posjetitelji izložbe ispred Muzeja grada Koprivnice // Foto: Mario Kos

Osvrnuo se Jurenec i na postavljanje spomenika hrvatskim braniteljima na Florijanski trg koje je najavljivano za jesen, no ne postoje jamstva da će to tad on biti dovršen.

– Uskoro nam se bliži Dan koprivničkih branitelja. Vojarna je predana mirno, i dobro da je tako bilo. Obećanja su postojala o otvaranju spomenika braniteljima. Međutim, u proteklo vrijeme, iz vlasti i iz oporbe, pojedinci kao da su ustali protiv toga spomenika, iako mislim da mu je stvarno mjesto tamo i da su ti branitelji zaslužili da dobiju taj spomenik. Ponavljam, ne znam više koliko smo spremni i ne osjećam se posebno svečano, ali eto, pogledajte slike, pogledajte svoje sugrađane. Mnogi su pokojni, i sjetite se da smo nekad vjerovali u nešto više od ovoga – zaključio je Ivica Jurenec.

Izložbu je službeno otvorio zamjenik gradonačelnice Koprivnice Mišel Jakšić (SDP), koji je u izjavi za naš portal prokomentirao govor Ivice Jurenca.

– Njegovo je demokratsko pravo da tako reagira. Žao mi je što dolazi do instrumentalizacije branitelja, ali ja vjerujem da ipak možemo sve to nadići i da ova država može biti bolje mjesto za život. Čestitam braniteljima njihov dan i pobjedu, i hvala im na tome – poručio je Jakšić.

Posjetitelji su sa zanimanjem razgledali izložene predmete // Foto: Mario Kos