FOTO: Izložba posvećena izgradnji i posvete Župne crkve svetog Jurja mučenika u Đurđevcu

14:03h
0
sv jurj durdevac

U Pastoralnoj dvorani župnog dvora u Đurđevcu je, u petak 7. studenoga 2014. Godine, svečano otvorena prigodna dokumentaristička izložba posvećena 85. godišnjici izgradnje i posvete Župne crkve svetog Jurja mučenika u Đurđevcu. Izložbu je otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je prije toga predvodio svečano misno slavlje u župnoj crkvi, a postavljena je povodom svečane proslave obljetnica Župe svetog Jurja mučenika u Đurđevcu koj je obilježavana od 4. do 8. studenog ove godine.

Izložbu je postavila mlada povjesničarka umjetnosti Lea Linarić, dok su u tehničkoj realizaciji izložbe sudjelovali: Lea Linarić, Vladimir Miholek, Nikola Cik, Đuro Janči, Marko Rac, Pero Cik i Marijan Kovačić.

Velik dio izložbe čine originalni dokumenti koji su sačuvani iz razdoblja gradnje đurđevačke župne crkve, a na izložbi je predstavljeno i nekoliko sakralnih predmeta koji su bili dio inventara barokne župne crkve svetog Jurja u Đurđevcu koja je porušena 1928. godine.

Između ostalih predmeta i škropionica (svetilnica) koja se danas nalazi u vlasništvu gospodina Ivana Miholeka iz Đurđevca. Ujedno je ovo najmasivniji izloženi predmet (prilikom postavljanja prenosila su je četvorica muškaraca). Svoje mjesto je našlo i drveno raspelo koje se nalazilo u staroj đurđevačkoj župnoj crkvi svetog Jurja mučenika (1824.-1928.), kao i jedan od anđela koji se vjerojatno nalazio na drvenoj propovjedaonici u staroj župnoj crkvi (vlasništvo obitelji Vesne Petrović Peroković iz Đurđevca), zatim reljef koji se nalazio na drvenoj propovjedaonici u staroj župnoj crkvi (vlasništvo obitelji Jendrić iz Đurđevca).

Osim predmeta na izložbi je postavljeno 10 tematskih plakata sa reprodukcijama rijetkih starih fotogrfaija i razglednica te sa prigodnim opisima povijesti župe koju možemo pratiti kroz proteklih 680 godina.

Otvaranje izložbe popratio je i saborski zastupnik i načelnik Općine Gola dr. Stjepan Milinković.

Prigodnu pjesmu sročenu u čast 85. godišnjice izgradnje i posvete đurđevačke župne crkve pročitao je “đurđevečki Nestor” gospodin Slavko Čamba, a otvaranje izložbe su uveličali prof. Ivana Senjan, u pratnji prof. Bernarda Dugana, sa prigodnim repertoarom.

Izložba ostaje otvorena do Badnjaka ove godine i svi ste pozvani da ju razgledate.

tekst, foto i video: Branko Novosel

{webplayer video=http://www.youtube.com/watch?v=yZlkWhhVtT0 type=youtube}

{vsig}kultura/11-2014/141119-sv-jurj-durdevac{/vsig}