Projekti grada

FOTO Jakšić: Dobivamo prvu pametnu ulicu u gradu, nacrti novog parka su super, rekonstrukcija Trga kreće najesen, a gradnja nove škole visi u zraku

14:47h
0
Predstavljanje i najava gradskih projekata u 2017.
Na druženju s Gradom // Foto: Mario Kos

Ulica Hrvatske državnosti bit će prva pametna ulica u Koprivnici, gdje će biti iskorištena Smart Citiy platforma u korist našim građanima, ispričao je Jakšić kako će se dići standard prometovanja i sigurnosti u gradu.

Mišel Jakšić koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice najavio je predstojeće planove i projekte za Grad u godini koja je počela. O infrastrukturi odnosno radovima te ulaganju u obrazovanje u našem gradu, pričao je u društvu Maje Balaško ispred Odjela za društvene djelatnosti i europske poslove, pročelnice Dubravke Kardaš i financijašice Jasmine Stričević te Marija Perkovića i Tomislava Golubića iz Odjela za izgradnju grada.

– U prvom kvartalu krećemo s rekonstrukcijom Ulice Hrvatske državnosti, jednom od prometno najfrekventnijih ulica. To će biti prva pametna ulica u Koprivnici, gdje će biti iskorištena Smart Citiy platforma u korist našim građanima – ispričao je Jakšić kako će se dići standard prometovanja i sigurnosti u gradu.

Što se gradskog parka tiče, prema njegovim riječima, odlučeno je od njega napraviti žilu kucavicu grada te mjestom relaksacije i zabave te su u gradskoj upravi vrlo zadovoljni prezentiranim nacrtima.

– U veljači očekujemo izaći s natječajem za projektiranje novog lica Zrinskog trga, tijekom ljeta očekujemo građevinsku dozvolu te je na jesen u planu rekonstrukcija gradskog trga. Htjeli bismo da se što više sugrađana uključi u njegovo osmišljavanje – riječi su v.d. gradonačelnika.

Najavio je i radove na Radničkoj cesti u Draganovcu, Ratarskoj ulici u Starigradu, Voćarskom putu i Močilskom odvojku te spojnu cestu Čarda – Peteranska cesta na novi rotor.

Predstavljanje i najava gradskih projekata u 2017.
Grad prestavio planove za 2017. // Foto: Mario Kos

–  U nekim ćemo ulicama okupiti sve ljude koji ondje žive, jer imamo još za riješiti neke imovinsko-pravne detalje, a trebamo susretljivost mještana – izjavio je Jakšić.

Po pitanju škola, najavio je opremanje informatičke učionice u OŠ Braća Radić koju čeka kompletna energetska obnova zgrade, a koja će koštati oko četiri milijuna kuna.

Škola A. N. Gostovinski će u sklopu rekonstrukcije parka, dobiti novo sportsko borilište, a radi se i na projektu botaničkog parka između škole i Domoljuba – obećao je v.d. gradonačelnika te se osvrnuo na rekonstrukciju OŠ Đuro Ester i gradnje nove škole na Podolicama.

Prema njegovim riječima, svi su ostali zatečeni situacijom s JPP-om, gdje dolazi mnogo kontradiktornih informacija, između ostalog da će se od JPP-a odustati.

– Ukoliko dođe do toga, to nam mijenja planove za gradnju OŠ Podolice i rekonstrukcije, a to znači i da ostajemo bez novca za gimnaziju. Međutim, onog trena kad Država kaže da odustaje od ulaganja u naše škole, mi ćemo krenuti s vlastitim modelom – uputio nas je Jakšić.

Ako krenu sa svojim modelom gradnje, kaže kako se ne može u projekt ulaziti bez zaduživanja, jer se radi o investiciji oko nekoliko desetaka milijuna kuna. Također, spomenuo je kako se planira uvesti jednosmjenska nastava, ali kako je to ostvarivo ili u slučaju gradnje nove škole, ili nadogradnje postojećih osnovnih škola.

Predstavljanje i najava gradskih projekata u 2017.
Maja Balaško // Foto: Mario Kos

Za produženi boravak u školama, v.d. gradonačelnika kaže kako su ostavljena otvorena vrata ravnateljima i nastavnicima da o tome sami odlučuju. Također, istaknuo je kako je za prijevoz osnovnoškolaca Grad osigurao 4,3 milijuna kuna, a za stipendije 500 studenata 3,3 milijuna.

Nakon najave kupnje pekare Mlinar od strane Podravke, dotaknuli smo se i te kompanije, iako nas je o samoj kupnji v.d. gradonačelnika ostavio bez informacija.

– Od Skupštine dioničara Podravke očekujem da nastavi s trendom depolitizacije firme, gdje je ključna uloga mirovinskih fondova koji su u većini vlasništva te da oni preuzmu odgovornost za kompaniju. Mirovinski fond mora misliti na dugotrajnu opstojnost mirovinskog sustava u zemlji, a ne mijenjati stavove i plan svake četiri godine odnosno kako se vlast mijenja.

Ekonomski i u brojkama gledano mandat Zvonimira Mršića u Podravki, Jakšić je ocijenio najuspješnijim u posljednjih 25 godina u poslovanju kompanije.

– Povučeni su nepopularni potezi, napravljeno je restrukturiranje, sanirale su se afere iz prijašnjih vremena, ali ostvareni su rast prihoda i dobiti.

Predstavljanje i najava gradskih projekata u 2017.
Jakšić planira gradnju škole Podolice, bez obzira na JPP // Foto: Mario Kos

Ono što me zabrinjava da HDZ, nakon svih afera i svega što su isproducirali u Podravki, ima obraza danas govoriti kako bi oni opet nešto radili s njom. Oni su pokazali što znaju i danas se pokazuje da je to vrlo opasno za Podravku – zaključuje Jakšić rječima kako je jučerašnja najava da bi Podravka trebala revitalizirati PPK Velebit pokazatelj u kojem smjeru HDZ gleda.

Za Pevec je samo rekao kako ne očekuje da će naradnih godina, sa svojom novom upravom i planovima, opterećivati poslovanje Komunalca i Grad. Osim toga, finalizacija plinskog biznisa očekuje se kroz desetak dana.

Po pitanju europskih projekata, Maja Balaško uputila nas je u to kako se očekuju rezultati prijavljenih šest projekata u suradnji s Mađarskom, a pokrivaju područja školstva, turizma te održive urbane mobilnosti.

– Prijavili smo i šest projekata u programu Central Europe za što, isto tako, čekamo rezultate, a još šest projekata se trenutno provodi. Uglavnom smo radili na transnacionalnim programima i činjenica je da najviše ovisimo o rezultatima projekata, kao i objavama natječaja za određena područja. Cilj je pokušati uloviti sva sredstva koja su na raspolaganju – objasnila je M. Balaško.

Također, spomenula je projekt rada s darovitom djecom u osnovnim školama koji bi bio pandan onome s pomoćnicima u nastavi. Prijavljen je i Inkubator kreativnih industrija te, u okviru ruralnog razvoja, spojna cesta Starigrad-Reka.

čitam...