slijedi gradsko vijeće

FOTO Jakšić predstavio mjere koje će poduzetnicima znatno pomoći: Došli smo do maksimuma kojim možemo potaknuti poduzetništvo u Koprivnici

Orijentirani smo na ljude koji su ovdje, koji ovdje žive i koji trebaju dobiti podršku kako bi dobili stabilnost i osjećali se ugodno, rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

12:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, njegove zamjenice Melita Samoborec Ksenija Ostriž te pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravko Punčikar predstavili su danas u prostorima Gradske uprave poduzetničke mjere. Sve mjere ići će na Gradsko vijeće u srpnju.

Gradonačelnik je kazao kako je grad u poduzetništvo tijekom posljednjih godinu dana uložio dvadesetak milijuna kuna. Od toga se 13,5 milijuna odnosi na izgradnju Poduzetničkog inkubatora koji bi trebao proraditi 1. rujna.

– Radi se o jednom od najvećih ulaganja u poduzetničku infrastrukturu, ali i nove tehnologije u modernoj povijesti grada – započeo je Jakšić.

Cilj im je uz pozitivne trendove napraviti pozitivne iskorake i tako potaknuti razvoj poduzetništva. Unatrag mjesec dana, rekao je gradonačelnik, u Koprivnici je 130 novozaposlenih osoba, dok je stopa nezaposlenosti rekordno niska.

U Koprivnici radi 55 posto ukupno zaposlenih u Koprivničko-križevačko županiji. Glede ukupnog stanovništva smo na 30 posto – istaknuo je.

Jakšić: Došli smo do maksimuma kojim možemo potaknuti poduzetništvo u Koprivnici
Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Posebno je napomenuo kako su među rijetkim koji imaju dvostruko veći izvoz od uvoza.

– Novim poduzetničkim mjerama želimo se više okrenuti malom i srednjem poduzetništvu, ali i dati nove alate i mogućnosti velikim gospodarskim subjektima koji žele ulagati u Koprivnici. Otprilike 60 posto je popunjenost poduzetničkih zona, pri čemu nijedna u županiji nema takvu razinu – objasnio je, dodajući kako će Dravska zona finalizacijom dogovora i prodaja doći na sedamdesetak posto.

Mjere se dotiču olakšica vezanih uz pravo građenja, odnosno kupoprodaju. Primjerice, u Dravskoj zoni pravo građenja dobit će se uz godišnju naknadu od jedne kune po kvadratnom metru za prvih 48 mjeseci. Korištenjem te mjere cijena se kod otkupa umanjuje prema vremenu izgradnje gospodarskih objekata. Ukoliko je gospodarski objekt sagrađen prije isteka roka od 24 mjeseci od sklapanja ugovora o pravu građenja, za parcele do 5000 kvadrata, doći do će stotinu posto umanjene kupoprodajne cijene.

– Ključ novih mjera je da mikro, malim i srednjim poduzetnicima dajemo mogućnost u poduzetničkim zonama doći do zemljišta gotovo za kunu po kvadratu. Također, da dobiju apsolutni poticaj u komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi. Nismo zaboravili velike koji dobivaju popuste i poticaje. Poduzetnik koji želi ući u parcelu od 5000 kvadrata naše poduzetničke zone graditi halu od 500 kvadrata, ostvaruje poticaj od minimalno 100 tisuća eura – objasnio je te kazao kako u periodu od tri godine jedinica lokalne samouprave ne može dati poduzetniku poticaj veći od 200 tisuća eura.

– Došli smo do maksimuma kojim možemo potaknuti poduzetništvo u Koprivnici – riječi su Jakšića.

‘Nema bolje prilike za biti konkurentan’

Nastavio je kako će sav komunalni doprinos, a kojega se, tvrdi, ne mogu odreći, morati namaknuti iz drugih stavaka proračuna grada.

– Velika većina gradova je tu negdje. Onima koji se bave analizama grada rekao bih kako je Koprivnica ostala jedna od posljednjih oaza koja nema prirez. Vjerujem kako nema boljeg poticaja nego da ne postoji prirez. Nema bolje prilike za biti konkurentan – zaključio je gradonačelnik.

Na upit zaostaje li naša županija za ostalima na sjeveru Hrvatske te je li prijašnjih godina došlo do pada indeksa razvijenosti, gradonačelnik je odgovorio kako je indeks među najvišima u Hrvatskoj.

– Gledajući s aspekta gradova, ne možemo reći da stagniramo ili se razlikujemo. Čakovec i Varaždin imaju prednost u vidu brze ceste. Dovedemo li to na razinu županije, imamo problem. Postotak broja zaposlenih u Koprivnici raste u postotku ukupnom broju zaposlenih županije – pojasnio je.

Punčikar je istaknuo kako deset posto gradskog proračuna, 11,5 milijuna, odlazi na stipendije.

– Teško je uspoređivati koprivnički i, primjerice, čakovečki proračun. Ovisi o strukturi

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

prihoda. Ne mogu donijeti zaključak hoćemo li, glede samih poticaja, biti bolji ili lošiji od drugih gradova. Poduzetnik u roku od dvije godine od početka gradnje može otkupiti građevinu, odnosno zemljište, koje se do sada plačalo otprilike 165 kuna po kvadratu. Koliko znam, takvih mjera nema nigdje – objasnio je Punčikar, dotakuvši se i mjera plaćanja komunalnih doprinosa u kojima se, tvrdi, fokusiraju na male i mikro poduzetnike.

– I ovdje imamo stopostotno umanjenje. Dakle, komunalni doprinos ne plaća se uopće – dodao je.

Prednost koju Koprivnica ima, napomenula je i ponovila K. Ostriž, su nepostojanje prireza i obrazovani ljudi sa Sveučilišta Sjever.

Orijentirani smo na ljude koji su ovdje, koji ovdje žive i koji trebaju dobiti podršku kako bi dobili stabilnost i osjećali se ugodno – za kraj je rekla zamjenica.

Svi detaljni dokumenti bit će dostupni na internetskim stranicama grada Koprivnice.