popuštanje

FOTO Kafići otvorili unutrašnjost, a oni bez terasa nakon 10 mjeseci počeli s radom: Razveselilo nas je kad smo vidjeli stare goste

U obilasku kafića u centru grada uvjerili smo se kako su bez obzira na nove mjere i priliku koja im se pružila nakon deset mjeseci, gosti još uvijek uživali na osunčanim terasama ugostiteljskih objekata. 

13:13h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Podravci i Prigorci, kao i ostali gosti diljem države, od danas ponovo mogu ispijati svoje piće u unutrašnjosti kafića. Nakon što im je devet mjeseci to bilo zabranjeno, sada ponovo sve izgleda kao da se vraća na staro.

Ova novost razveselila je ugostitelje, no većina ih ipak ne očekuje iznenadno povećanje prometa, s obzirom na to da se i nadalje moraju pridržavati brojnih epidemioloških propisa. Maske, dezinficijensi, razmak među stolovima…sve su mjere još uvijek prisutne.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U obilasku kafića u centru grada uvjerili smo se kako su bez obzira na nove mjere i priliku koja im se pružila nakon deset mjeseci, gosti još uvijek uživali na osunčanim terasama ugostiteljskih objekata, a u zatvorene prostore preselit će s padom vanjske temperature i vanjskim kišama. Ako to dozvoli Nacionalni stožer i nove mjere koje budu propisali.

Gosti su isto tako u periodu zatvaranja prihvatili nove navike pa im je normalno ponijeti kavu za van ili je srknuti na otvorenoj terasi, posebno sada kada je vani lijepo vrijeme.

Ne bi li se uvjerili kako su nove mjere dočekali koprivnički ugostitelji prošetali smo gradom. Svi su bili spremni za dolazak gostiju u unutrašnjost kafića, a tek su u jednom kafiću stavili stolice oko šanka, jer, kako nalaže Stožer, ne smiju posluživati goste koji stoje.

Za početak smo obišli caffe bar Sax koji je nakon gotovo godine dana otvorio svoja vrata jer nemaju terasu pa nisu radili uopće.

Foto: Ivan Balija
Lidija // Foto: Ivan Balija

– Danas smo prvi put otvorili nakon deset mjeseci. Za naših troje zaposlenih ovo je prvi radni dan. Upoznati smo s mjerama, znamo da treba osoblju mjeriti temperaturu, ljude upozoravati da nose maske, no neke će stvari biti teško provjeravati, kao na primjer u kakvom su odnosu ljudi koji sjede za istim stolom, jesu li iz istog kućanstva ili ne – rekla je Lidija, koja se više od svega jutros razveselila nekim starim gostima koji su se vratili u svoju “bazu” po jutarnju dozu kave.

Za našeg su obilaska u kafiću sjedila tek dva gosta.

Ugostiteljski objekti u sklopu poslovnog centra na koprivničkom Lenišću radili su prijepodne punom parom, no gotovo nitko nije sjedio u zatvorenom prostoru.

Aleksandar je jedan od rijetkih na kojeg smo naletjeli.

Foto: Ivan Balija
Aleksandar // Foto: Ivan Balija

– Jedva sam dočekao, uvijek tu dolazim, inače sam sjedio vani, ali danas su temperature malo niže pa je bilo ugodnije sjesti u zatvoreno. Nosim masku i cijepljen sam, očekujem da od jeseni budem stalno unutra. Ne bojim se da bih se u kafiću mogao zaraziti – rekao nam je.

U praksi će neke stvari biti teško provoditi, kaže nam jedna vlasnica kafića. Nema razloga za preveliki optimizam i euforiju.

U Škorpionu, kafiću u vlasništvu Anite Lalić unutrašnjost je spremna za prihvat gostiju, no na prste jedne ruke moglo ih se nabrojati do 11 sati.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Zaposlenice nam objašnjavaju kako se gosti ne snalaze pa ulaze bez maske, a one ih redovito upozore. Svjesne su da je to tek početak i da će trebati neko vrijeme da se gosti priviknu na nova pravila.

Vlasnica Anita Lalić s nestrpljenjem je dočekala vraćanje “na staro”, ako se tako može nazvati ovo “novo normalno”.

– Bilo je i vrijeme da nam dozvole rad unutra jer dolaskom hladnijeg vremena opet bi se mnogi lokali zatvarali, a ljudi ostajali bez posla. Nismo nikoga otpuštali, a mjere nismo dobivali od četvrtog mjeseca. Imamo sreće što je većina lokala u našem vlasništvu inače ne bi opstali do sada, borimo se…sad nam samo preostaje borba za opstanak i stalna neizvjesnost – ustvrdila je ona.

Podsjetimo, Nacionalni stožer civilne zaštite u studenom prošle godine zbog pandemije je zabranio rad kafićima osim onima s terasama. Isti su sada donijeli novu odluku i dozvolili  rad u zatvorenom prostoru, uz osvježene mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane.

Nove mjere propisuju rad do ponoći, održavanje fizičke distance s razmakom stolova, gosti kad ulaze u prostor kafića moraju nositi maske dok ne sjednu, a istu moraju staviti i ako odlaze do toaleta. Dok konzumiraju piće i hranu gosti moraju sjediti, pa i za šankom. Vlasnik ugostiteljskog objekta dužan je osigurati dezinficijense na ulazu i po objektu s napisanim uputama za korištenje i slično.

Kafići se moraju često provjetravati, za istim stolom ne bi trebale sjediti osobe iz različitih kućanstava, a na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra.

 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija