PROBLEMATIKA BIOELEKTRANA

FOTO Kešer i profesor Čuklić najavili prosvjed i otkrili fotografije otpada koji dolazi u Sveti Petar Orehovec: “Bojim se da će postati Jakuševac”

Mirni prosvjed započet će u nedjelju, u 12 sati, kod bioplinskog postrojenja u Svetom Petru Orehovcu, dok će se prosvjednici, kojih očekuju stotinjak, u 13 sati preseliti u Gregurovec. Traže da se ostavi biomasa, a isključe svi ostali, opasni materijali.

18:00h
0
Mladen Kešer i Dražen Čuklić // Foto: Marko Dedić

Problematika dovoza i zbrinjavanja otpada na polja u Svetom Petru Orehovcu, odnosno u bioplinska postrojenja smještena u općini, bila je tema konferencije održane krajem svibnja. Predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer, predsjednik općinske organizacije SDP-a Sveti Petar Orehovec te profesor na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima Dražen Čuklić i predsjednik općinske organizacije SDP-a Koprivnički Ivanec Rade Prosenjak danas su održali novu konferenciju pokazavši fotografije postrojenja u koje se, prema njihovim tvrdnjama, dovozi opasan otpad. Ujedno su najavili prosvjed.

– Otkrivamo šokantne prizore u bioplinarama Gregurovec i Sveti Petar Orehovec. Bojimo se da će Sveti Petar Orehovec postati Jakuševac. Dogodi li se to, imat ćemo velikih problema u općini velikog stočarskog fonda. Ljudi rade i žive od poljoprivrede. Cilj je ukazati na probleme – započeo je Kešer, pokazavši na priložene fotografije koje možete vidjeti unutar teksta i na kojima se, prema njihovim riječima, vide bioplinska postrojenja u kojima se prerađuje neodgovarajući otpad.

Podsjetimo, kao što su na prethodnoj konferenciji kazali, bioplinskim postrojenjem željelo se riješiti nagomilano štalsko gnojivo s područja općine Sveti Petar Orehovec te stvoriti biodigestat – produkt razgradnje različitih bioloških tvari kojim se dobiva supstrat namijenjen gnojenju ratarskih kultura – koji se razvozi na općinske zemljišne površine. Kešer napominje kako bioplinare nisu loše zamišljene, ali na način da poljoprivrednici dovoze gnoj iz kojega se proizvodi struja. Gnoj, zatim, obrađen ide poljoprivrednicima koji njime gnoje polja.

Foto: Marko Dedić
Dražen Čuklić // Foto: Marko Dedić

– Nakon nereagiranja institucija i inspektorata, morali smo pokrenuti stanovnike Svetog Petra Orehovca. Krenuli smo s prikupljanjem peticija, imamo gotovo tisuću potpisa, dolaze i novi. Prisiljeni smo organizirati prosvjed na područjima bioelektrana u Orehovcu i Gregurovcu. Inspektorat im je dao mjesec dana da počiste smeće koje se razvozilo po Orehovcu i Križevcima. Prema našim informacijama, kopale su se tri metra duboke rupe u koje se zatrpavalo smeće. Nakon posjeta inspektorata, ponovno je krenuo dovoz smeća. Svakodnevno, bez kontrole i nadzora, dolazi četiri-pet kamiona, nema kemijske analize. Jedan veliki, veliki nemar. Bojimo se za vodu, tlo i zrak s kojima živimo. Osobno sam prestrašen nedostatkom reakcije – govorio je profesor Čuklić, napomenuvši kako se dobiveni digestat zbog teških metala ne smije dovoziti na površine na kojima se proizvodi hrana.

Foto: Marko Dedić

Mirni prosvjed započet će u nedjelju, u 12 sati, kod bioplinskog postrojenja u Svetom Petru Orehovcu, dok će se prosvjednici, kojih očekuju stotinjak, u 13 sati preseliti u Gregurovec. Traže da se ostavi biomasa, a isključe svi ostali, opasni materijali.

– Strahota, to je jedno ludilo u sustavu Republike Hrvatske. Trujemo se – naglasio je Čuklić.

Prosenjak: Bojali smo se onoga što danas imamo – brdo smeća visoko 36 metara

Prosenjak je u kontekstu općine Koprivnički Ivanec govorio o slučaju Piškornice.

– Imamo problem koji se dugo odvija na našem području. Na prosvjede se odaziva mali broj ljudi, nezainteresirani su. Piškornica je krenula kao bioplinara u Orehovcu. Tražili smo da Piškornica promijeni uvjete rada, sporimo se s njima glede količine smeća koje dovoze. Sortirnica je trebala biti dovršena, no još nije. Bojali smo se onoga što danas imamo – brdo smeća visoko 36 metara na parceli od 12 hektara. Teški metali utječu na vodu, četiri kilometra dalje je izvorište pitke vode za velik dio Podravine. Skupljali smo potpise za referendum, ali on nije dozvoljen. Bori se, nažalost, samo općina Koprivnički Ivanec. Bojim se da će to jako loše završiti. Nadamo se boljem rješenju – govorio je Prosenjak.

Rade Prosenjak // Foto: Marko Dedić
Kešer: Kako sortirati mulj koji dolazi iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke?

Kešer je nastavio kako se dovoze bale otpada čije im porijeklo nije poznato.

– Ovo je obični komunalni otpad. Bioplinskom postrojenju dopušteno je sortiranje. Ali, kako sortirati mulj koji dolazi iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke? – pita se Kešer, objašnjavajući kako se otpad melje zbog čega nije jednostavno utvrditi što se u njemu nalazi.

Mladen Kešer // Foto: Marko Dedić

Pozvao je načelnika općine Franju Poljaka te koprivničko-križevačkog župana Darka Korena da se pridruže prosvjedu, napomenuvši kako tema nije politički motivirana.

Zaključili su kako su sigurni, temeljeno na fotografijama i svjedocima, da poljoprivrednici na svoje površine dovoze opasan otpad, ne znajući što im zapravo dolazi.

– Svi se žele riješiti otpada, on je postao tržišna kategorija. Došli smo do informacija da bioelektrana dobije 200 eura za tonu toga otpada. U pitanju je problematika teških metala – dodao je Čuklić.

čitam...