Dan grada

FOTO Na kišnoj Međunarodnoj utrci grada, među Koprivničancima najistaknutiji veterani i mlađi uzrasti

17:00h
0
Atletska utrka
Od starta vodeći trojac // Foto: Ivan Brkić

Među mlađim djevojčicama, 2005. godište, prvo je mjesto zauzela i prošlogodišnja pobjednica Anja Slavinić uime OŠ Braća Radić, a o čijim uspjesima redovno izvještavamo, kao i njenog vršnjaka, prvog Jana Tisaja iz iste škole.

Iako nas danas nije baš poslužilo vrijeme, to nije spriječilo da se tradicionalna Međunarodna atletska utrka grada Koprivnice održi po 38. put.

Oko 800 prijavljenih trkača od najmlađih do najstarijih, od amatera do profesionalaca, pokazalo je zube kiši i u svakom slučaju profesionalno odradilo svoje dužine. Posebno se mora pohvaliti one najmanje – školarce i vrtićarce koji su pokazali da malo kiše nikog nije ubilo, kao i hrabru publiku koja ih je podržala pod kišobranima i kapuljačama.

Kao i uvijek, trčalo se po užem centru grada u konkurenciji od 14 kategorija i nekoliko različitih dužina. Kategorije su se dijelile prema godinama i prema spolu. Tako su seniori trčali najdulju udaljenost od pet krugova gradskim trgom, parkom i okolnim ulicama što je otprilike ukupno iznosilo 5,5 kilometara. Seniorke su trčale tri kruga, u zbroju 3300 metara, a srednjoškolci krug od 1100 metara. Oni mlađi su imali manje krugove pa su se tako osnovnoškolci utrkivali na 500-tinjak metara, a vrtićarci 100 metara.

Atletska utrka
Izvučen maksimum // Foto: Ivan Brkić

Od osnovnih škola tu su bile OŠ Braća Radić, OŠ A. N. Gostovinski i OŠ Đuro Ester iz Koprivnice te OŠ Fran Koncelak iz Drnja. Navedene su postigle poredak ekipno upravo nabrojanim redoslijedom.

U ekipnom poretku srednjih škola, prvo je mjesto zauzela koprivnička Gimnazija Fran Galović, a drugo Srednja škola Koprivnica.

Što se tiče seniora i seniorki, tu nije bilo većih iznenađenja kako su postolja uglavnom zauzeli Mađari, i to većinom kenijskog podrijetla iz AK Benedek Team.

Pobjednik je Mađar Bene Barnabás, dok su drugo i treće mjesto osvojili kenijski Mađari Silas Kiprono i Moses Kipruto. Prva žena bila je Betty Chepleting, također, Kenijka iz spomenutog kluba, kao što je to i treća Gladys Jepkurui Biwott, dok je drugu poziciju zauzela, isto tako, Mađarica Livia Toth, ali iz kluba KHL Sport.

Što se veterana tiče, tu se mogu pohvaliti Koprivničanci odnosno Koprivničanke, gdje je Marija Vladušić iz AK Koprivnica zauzela prvo mjesto, dok je među muškima najbliže postolju bio Zvonko Vrhovski iz istoga kluba, zauzevši četvrtu poziciju. Prvo mjesto, ipak, zauzeo je Slaviša Bunić nastupivši kao individualac iz susjedne BiH.

Atletska utrka
Tko se boji kiše još // Foto: Ivan Brkić

Ono što je bitno istaknuti, da se na temelju priloženih i ponavljajućih uspjeha, sad već ozbiljno profiliraju koprivničke mlade nade atletike i sličnih sportova. Među mlađim djevojčicama, 2005. godište, prvo je mjesto zauzela i prošlogodišnja pobjednica Anja Slavinić uime OŠ Braća Radić, a o čijim uspjesima redovno izvještavamo, kao i njenog vršnjaka, prvog Jana Tisaja iz iste škole. Drugi je njihov kolega David Petika te treći Zvjezdan Colić iz OŠ A. N. Gostovinski.

Prvi dječak u kategoriji 2006-og godišta bio je Šimun Švenda iz OŠ A. N. Gostovinski, dok su od 2008-og godišta na postolju stajali Leon Geci iz OŠ Đuro Ester, drugi Sven Džendžo iz OŠ A. N. Gostovinski te treći Jan Šijak iz iste škole.

Među starijim dječacima istaknuo se treći Alen Ivić rođen 2002. godine, iz OŠ Braća Radić, a među juniorima drugi Marko Gregurec iz Gimnazije Fran Galović.

Pokrovitelj ove utrke koja se svake godine održava povodom Dana grada, jest sam Grad Koprivnica, a organizator je Zajednica športskih udruga grada Koprivnice u suradnji s koprivničkom Obrtničkom školom i atletskim sucima grada Koprivnice.

Uime ZŠU-a s nama je dojmove podijelio poznati hrvatski atletičar Branko Zorko.

– Zadovoljni smo masovnošću, iako ne i prezadovoljni vremenom. U jednom je trenutku čak bilo i jake kiše, ali svi su uspješno otrčali svoju utrku – zaključio je Zorko.