zelena ekonomija i održivi razvoj

FOTO Komunalac predstavio vozila za sakupljanje i prijevoz odvojenog otpada, Jakšić: Drugi smo u državi po razvrstavanju

Komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada koriste se za odvoz papira, plastike i biorazgradivog s kućnog praga na području grada Koprivnice i svih osam općina uključenih u uslužno područje Komunalca.

11:52h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Grad Koprivnica je među tri grada u državi koji je već prošle godine ispunio normu od najmanje 50 posto odvojenog prikupljenog otpada, a danas su završnom konferencijom projekta Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada za uslužno područje Komunalca d.o.o. Koprivnica predstavljeni rezultati provedenih aktivnosti.

Projekt je službeno dobio bespovratna sredstva 18. prosinca 2020., a ugovor o dodjeli potpisan je između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Komunalca d.o.o. Koprivnica.

O značenju projekta za grad Koprivnicu govorio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Kao grad možemo biti sretni i ponosni da smo drugi u državi po razvrstavanju otpada. To je rezultat brojnih aktivnosti i pokazuje spremnost Grada i za novo proračunsko razdoblje Europske unije, ali i za sve ono što će se događati u samom gospodarstvu. Kad ova pandemija konačno završi, od nas će se, vjerojatno, puno više očekivati, poput dodatnih iskoraka na polju zelene ekonomije i održivog razvoja. Svjesni smo da nas čeka puno posla da bismo uopće sačuvali status koji smo sagradili. Zato mi je drago što smo napravili daljnje iskorake s našim općinama. Tu lidersku notu ćemo razvijati i dalje – kazao je Jakšić.

Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca, istaknula je kako je projekt nabavke vozila sufinanciran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

– Komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada koriste se za odvoz papira, plastike i biorazgradivog otpada s kućnog praga na području grada Koprivnice i svih osam općina uključenih u uslužno područje Komunalca – pojasnila je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Robertina Zdjelar, voditeljica projekta, direktorica Sektora strateško planiranje, razvoj i EU projekti, Komunalac pojasnila je financijski aspekt projekta. Ukupna vrijednost iznosi 2.625.610 kuna, od čega je Komunalac bespovratno dobio 1.480.000 kuna, što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

–  U ovom smo trenutku stvorili velik broj korisnika koji svojim aktivnostima doprinose stopi odvajanja otpada. Vozila nam isključivo služe za sakupljanje i prijevoz odvojenog otpada. Radi se o reciklabilnim materijalima, što doprinosi daljnjem očuvanju okoliša. Ključne aktivnosti projekta bile su nabava komunalnih vozila, promidžbe i vidljivosti te uključivanje horizontalnih mjera kojima projekt činimo dostupnim i vidljivim osobama koje imaju poteškoće, primjerice osobama s intelektualnim teškoćama. Zato smo tiskali letke i info plakate. Prošli tjedan je emitiran promo-video na lokalnoj televiziji u kojem je bio uključen tumač za znakovni jezik – istakla je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Saša Grubačević, direktor Sektora gospodarenje otpadom pohvalio se s rezultatima koji uključuju skupljanje biorazgradivog otpada. Prošle godine uveden je dodatni odvoz plastike te dodatni odvoz za papir. Kazao je, pritom, kako su novi kamioni opremljeni video nadzorom, a ove se godine krenulo s pilot-projektom sakupljanja otpadne ambalaže od metala putem vreća čime se povećao obujam poslova, s ciljem povećanja stope odvajanja korisnog otpada.

Najpovoljniju ponudu na postupku javne nabave za komunalna vozila dalo je društvo Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca.

Projekt uključuje i obrazovne aktivnosti kako bi se povećala svijest građana o prikupljanju i obradi otpada, a samim time i o zaštiti okoliša.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija