Uspinjući se vijugavom cestom iz centra Ludbrega prema Bednjanskoj ulici, stižemo u predio koji nastanjuje mir, tišina, cvrkut ptica, šuma i tek poneki “mejaš” koji obavlja radove na svom travnjaku. Prolazimo predjelom gdje je nekoć obitavala stara črešnja – proplanak gdje su snimani Mejaši, neponovljiva kultna serija.

Penjući se uzbrdicom uočavamo kuću koju krasi instalacija bicikla ukrašena cvijećem, a prozori na njoj izgledaju kao da su iščupani s kućice od kolača iz bajke o Ivici i Marici. Pogled seže na nepregledno zelenilo, a ispred ulaza opažamo mnoštvo raznih biljčica koje će razvedriti i najvećeg mrguda.

Kuća iz bajke, naziva Vila Ema, plijeni pozornost svakog prolaznika, a nalazi se upravo na mjestu koje odiše podravskim duhom.

Priča o njenom nastanku započela je 2018. godine kada se u Ludbregu održavalo Svjetsko prvenstvo u aviomodelarstvu…

– Dečki iz kluba su bili u problemu oko smještaja ekipa, pa su natjecatelji odlazili prenoćiti u obližnje gradove. Brat Goran i ja smo predložili članovima kluba da iznajmimo svoje klijeti. Tada je kod nas odsjela ekipa iz Ukrajine – započinje priču Krešimir Horvat (46) iz Selnika kod Ludbrega, sportaš i predsjednik ludbreške Udruge vinogradara Trsek, vlasnik ove bajkovite kuće za odmor.

Foto: Vila Ema

Prije nekoliko godina Varaždinska županija počela je poticati kontinentalni turizam pa se Krešimir prijavio na Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu. Sa suprugom Karolinom je, tada, preuredio i pretvorio klijet u pravi mali biser. Uskoro je, u lijepom prirodnom okruženju, nikla idealna oaza za opuštanje i izbacivanje stresa.

– Blizu su vinogradi, nema meteža ni gužve. Današnjem čovjeku su to možda i najvažnije stavke koje utječu na odabir lokacije za odmor. Ovdje on ima svoj mir – govori Krešimir.

Unutrašnjost kuće je jednostavna, prevladavaju prirodni materijali, drvo i cigla. Sastoji se od kuhinje, dnevnog boravka, spavaće sobe i kupaonice. Sve prostorije su prostrane, a sadrži sve što je potrebno za boravak četveročlane obitelji.

Foto: Vila Ema

– Trudili smo se da u uređenju prevladavaju prirodni materijali, ali i moderni izričaj, kako bi se naši gosti osjećali što ugodnije. Primjerice, vrata su drvena s replikom lavande, drveni prozori sa srcima podsjećaju na prošla vremena…. – objašnjava Krešimir.

Jedinstvena kuća prerasla je, tako, u unikatan spoj tradicije i prirode, a jedna od njenih posebnosti je to što je smještena na podravskim bregima.

Dvorište je u procesu uređenja, isto tako, dobilo novi izgled. Sami su sadili travu, biljke, mini zelene mirisne oaze lavande, lončiće s cvijećem, suncokrete… Vila Ema nastala je, tako, govori Krešimir, iz potrebe ljudi za odmorom na mirnom mjestu okruženom prirodom i zelenilom.

Foto: Vila Ema

Varaždinska je županija sufinancirala uređenje, u koje su uključeni jacuzziji, bazeni, saune, sve što današnji turisti traže. Tako prijavitelji na javne pozive ostvaruju i kreativne potpore.

– U dvorištu je atraktivan jacuzzi i solarni tuš, jer posjetiteljima želimo omogućiti vrhunski odmor i opuštanje te bijeg od svakodnevice – kaže.

Vilu iznajmljuje unatrag dvije godine.

– Većinom su to domaći gosti, ima i stranaca… šeću po prirodi i uživaju u miru. Razgledaju grad, ali odu i u susjedne županije. Najčešće ostaju dva do tri noćenja, i to od proljeća do jeseni kada je i vanjski prostor, odnosno dvorište ugodno za boravak – otkriva.

Foto: Vila Ema

Kontinentalni turizam se u ovome kraju sve više razvija, što je dobro, smatra Krešimir. Ludbreg, kao turističko odredište, putnicima koji zastanu nudi svetište, arheološko nalazište, dvorac s najopremljenijom restauratorskom radionicom… a cikloturizam je prepoznat kao važan dio koji donosi brojne prednosti, primjerice pozitivan utjecaj na zdravlje.

–  Imamo povoljnu klimu te mnoštvo cesta s manjim intenzitetom prometa. Zato gosti mogu koristiti naše bicikle bez naknade ili stolni nogomet – kaže Krešimir te ističe da je tajna uspjeha u osluškivanju potreba unajmljivača te ispunjavanje njihovih želja.

– Bicikliranje ima svoje prednosti: jednostavno je, ekološko, sinonim je za neovisnost i jedan od najpopularnijih načina putovanja. Najvažnije je zadovoljstvo gosta – zaključuje na kraju.

Foto: Vila Ema
Foto: Vila Ema
Foto: Vila Ema
Foto: Vila Ema
Krešimir i Karolina Horvat // Foto: Vila Ema
Foto: Vila Ema