Promocija ekološke vožnje

FOTO Koprivnica će dobiti punionice za električna vozila na rasvjetnim stupovima, Nebojša Kalanj: Troškovi za takve automobile puno su manji, servis jeftiniji, a vijek dulji

U vlasništvu Grada je pet električnih vozila, a još ih je nekoliko koje posjeduju građani, no Kalanj smatra da se broj vozila penje, kao i da će interes porasti ovakvim akcijama.

14:30h
0
Foto: Sanjin Bojić

U Koprivnici je u tijeku Europski tjedan mobilnosti, a između ostaloga, promovira se i ekološki osviješten način prijevoza. Jedan od takvih načina je i korištenje električnih automobila, koji su sve popularniji u svijetu, pa tako i u Koprivnici.

Građani su tako mogli isprobati Nissan Leaf, koji je stajao ispred Gradske tržnice, i provozati se u tom vrhunskom novom vozilu nove generacije.

– Imamo promotivnu akciju u sklopu projekta IVCC, a radi se o tome da građanima predstavljamo sve prednosti korištenja električnih vozila. U tu je svrhu Regionalna energetska agencija Sjever, koja je također partner, kupila jedno električno vozilo koje se sufinancira u iznosu od 85 posto. Građani se tako imaju priliku informirati o takvim vozilima, kao i o ovom specifičnom vozilu, te se provozati u njemu po gradu – pojasnio nam je Nebojša Kalanj, viši stručni suradnik za održivi razvoj i europske poslove u gradu Koprivnici.

Nebojša Kalanj i Nissan Leaf // Foto: Sanjin Bojić

Glavna je prednost, smatra Kalanj, što ne zagađuju okoliš, pogotovo ako se koristi struja koja dolazi iz obnovljivih izvora energije. Također, ima i izravnih prednosti za vozače.

– Troškovi održavanja su puno manji. Tu je trošak električne struje, koji je mnogo manji od konvencionalnih goriva, a nemate toliko pogonskih dijelova kao u konvencionalnim automobilima pa su i troškovi manji, servis je jeftiniji, a vijek vozila dulji – nabraja on.

Kako kaže, interes i potražnja za električnim vozilima raste, a samim time vozačima se želi osigurati prijeko potrebna infrastruktura, odnosno punionice.

Troškovi održavanja manji su zahvaljujući manjem broju dijelova // Foto: Sanjin Bojić

– U gradu trenutno postoji pet punionica za električna vozila, u vlasništvu HEP-a. Grad Koprivnica trenutno kreće u pilot projekt postavljanja punionica na stupove javne rasvjete. One će biti na Trgu Eugena Kumičića, Trgu kralja Zvonimira te kod Gradskih bazena. One će biti slobodne za korištenje, uz uvjet da sami imaju svoj kabel za punjenje – najavljuje Kalanj.

U vlasništvu Grada je pet električnih vozila, a još ih je nekoliko koje posjeduju građani, no Kalanj smatra da se broj vozila penje, kao i da će interes porasti ovakvim akcijama. Konkretno, Nissan Leaf vrijedan je oko 200.000 kuna, ali tu je i subvencija koja se može dobiti od Fonda za zaštitu okoliša, i to oko 80.000 kuna.

– Prije desetak godina takvo vozilo je koštalo oko 300.000 kuna, što dokazuje da se cijena sve više smanjuje – uvjeren je Nebojša Kalanj.

Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić
Foto: Sanjin Bojić