4.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
gradsko vijeće

FOTO Koprivnica dobila prvi proračun u eurima, manji je nego prošli, manje će se i graditi, Jakšić: Krvna slika grada je dobra, a zaduženost mala
F

HDZ je uložio dva amandmana, oba su odbijena

Ne propustite

Koprivnički gradski vijećnici okupili su se danas na posljednjoj sjednici u ovoj godini. Pred njima je bilo dosta posla, trebalo se pozabaviti dnevnim redom koji je brojao 29 točaka, a najvažnija je bila ona vezana uz donošenje proračuna Grada Koprivnice za 2023. godinu. Riječ je o prvom proračunu u eurima, težak je nešto više od 32 milijuna eura, a obrazložio ga je gradonačelnik Mišel Jakšić.

- Oglas -

Kazao je kako su pri slaganju proračuna uzeli u obzir blagi optimizam, s obzirom na to da godinama vide trend porasta radnih mjesta i plaća, ali su ujedno bili i oprezni, jer puno toga je još otvoreno i ne znaju što nas čeka s inflacijom, cijenom energenata i tako dalje.

– Krvna slika u gradu je dobra. Zaduženost je oko 4,5 do 5 posto, a dozvoljena zaduženost je 20 posto i to nam daje blagi optimizam, jer imamo određeni prostor zaštiti sustav grada ako dođe do nekih neočekivanih problema. Ono što bih naglasio, od ovih 32 milijuna eura, 19 otpada na odjel društvenih djelatnosti, jer smo kao grad okrenuti obrazovanju i segmentu društvenog života. Iza nas je dugotrajan i intenzivan investicijski ciklus, obnavljali smo škole, vrtiće, izgradili nove dvorane, vrtiće, školu s dvoranom. Takav intenzivan period je i pred nama, i 2023. bit će povijesna, uvest ćemo produženi dnevni boravak. Treba naglasiti i stipendije, koje dižemo za 10 posto, podigli smo naknadu za novorođenčad na 300 eura, dosad je bila 265, sve smo zaokruživali na više. Širimo socijalnu lepezu i socijalna prava – pojasnio je Jakšić.

Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija

Dotaknuo se nakon toga građenja i onoga u što će investirati u narednoj godini. Kazao je da počinje rekonstrukcija Starčevićeve, riješit će u Podolicama pješačko-biciklističke staze, spojnu cestu Peteranska – Herešin, a u planu je i rotor na križanju Križevačke s državnom cestom, odnosno magistralom.

- Oglas -

– Mogli bismo još dosta toga nabrajati, ali to bi uzelo vremena. Ono što nije vidljivo su europski projekti za koje znamo da smo u njima, ali nismo ih stavljali u proračun sve dok ne potpišemo krajnji ugovor i ne vidimo koliko ćemo dobiti za koji projekt. U tom dijelu se nalaze ogromne stvari poput dva vrtića (24 milijuna kuna), prijavljujemo sportski centar i vanjske bazene, muzejski trg, ali treba odmah napomenuti da nemamo jamstvo da ćemo sve to dobiti. Idemo dalje i s ostalim investicijama poput sinagoge, skate parka i tako dalje. Pred nama je i drugi dio NPO koji se tiče škola, tu želimo dograditi OŠ Braće Radić, a tu je i ITU mehanizam. Koprivnica je dobila 18 milijuna eura, čekamo potpisivanje ugovora – rekao je gradonačelnik.

Na sve to, odnosno na kompletni proračun, HDZ je uložio dva amandmana. Predložili su da se subvencije GKP-u Komunalac umanje za 60 tisuća eura i ta sredstva ulože u razvoj gospodarstva, poljoprivrednicima i poduzetnicima. Drugi je bio vezan uz povećanje pomoći za novorođenčad za 33.400 eura, kako bi se pomoglo roditeljima prilikom nabave potrebne opreme u vrijeme stalnog rasta troškova života. Oba amandmana su odbijena.

Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija

– Naknade za novorođenčad dižemo, to smo najavili i taj trend ćemo pratiti i dalje. Što se tiče subvencije Komunalcu, nekad su im bile 1,6 milijuna eura, ovo sad je prema tome mizerno i tiču se otplate dvorane OŠ Đuro Ester i za bazene. Svi bi nešto jeftinije na bazenima, a negodujemo što im grad daje subvencije, jer ne smijemo zaboraviti da tamo zarade nema. No kao što sam rekao, te subvencije su manje 10 puta nego što su bile nekada – obrazložio je Jakšić.

Što se tiče prigovora na sam proračun, nekih većih nje bilo. Cestar se dotaknuo problema vezanog uz prometni kaos kod škole na Podolicama, Milaković je izdvojio da treba više ulagati u gospodarstvo, jer će inače proračun biti sve manji, a Fajdetić se požalio na cijenu vrtića, koja ide gore za 36 posto, odnosno za 178 kuna mjesečno, o čemu smo pisali prije nekoliko dana.

Jakšić im je svima ponudio odgovore. Prvo se dotaknuo gospodarstva.

Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija

– U nazad nekoliko godina imali smo cijele setova odluka i vidimo određene promjene po zonama i investicijama. Šesti smo u Hrvatskoj po omjeru zaposlenih na tisuću stanovnika, omjer zaposleni – umirovljenici je 2:1 i to je fantastično prema ostalim gradovima, a svemu tome u prilog idu upravo odluke i mjere koje Grad donosi. Svi bi mi htjeli da ono bude još bolje i jače i na tome ćemo raditi, ali treba biti svjestan i brojki koje imamo – rekao je i dodao da Podolica nema u proračunu, ali da će u narednih godinu dana izgraditi pješačko-biciklističke staze i da je u to siguran.

Na kraju se dotaknuo i cijene vrtića.

– Cijena vrtića nije se mijenjala 20 godina, a puno toga se promijenilo u tom periodu. Od uvjeta do novih grupa i dramatičnih promjena cijena u tih 20 godina. Krenuli smo dizati plaće i materijalna prava odgojiteljicama i vidljiv je rast plaće. Ima ih oko 150 i morate znati da nama svako povećanje donosi određene troškove. I dalje ćemo razvijati vrtićki sustav, ali imamo fiskalnu odgovornost do koje možemo ići. Mogu shvatiti da postoji nezadovoljstvo, ali treba gledati realno – zaključio je Jakšić.

Na kraju je prvi koprivnički proračun u eurima izglasan s većinom glasova za.

Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZONA KOPRIVNIČKI IVANEC

Pored Danice ‘niče’ polje solarnih panela, prije dvije godine kupila ga je tvrtka iz Vinkovaca, pitali smo ih u kojoj je fazi izgradnja i...

Prije desetak dana pisali smo o tvrtki iz Koprivničkih Bregi, koja je u Poduzetničkoj zoni Koprivnički Ivanec kupila jedno...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti