mlada sportašica

FOTO Koprivnica ima višestruku svjetsku prvakinju u kuglanju Anu Jambrović koja je sreću potražila u Rijeci: Morala sam otići trbuhom za kruhom

17:00h
0

Ako niste znali, Koprivnica ima višestruku svjetsku prvakinju u kuglanju. Ona je Ana Jambrović, rođena 1994. godine, a kuglanjem se počela baviti 2005. godine. Ispričala nam je malo više o svojim počecima i uspjesima.

– Počela sam u Koprivnici u Kuglačkom klubu Podravka kao najmanja, rasla sam i rasla te je došlo moje vrijeme. Morala sam otići iz Podravke trbuhom za kruhom. Otišla sam u KK Mlaka iz Rijeke. S Podravkom sam osvojila dosta medalja, bila sam kao juniorka na državnim natjecanjima, igrala sam Prvu ligu s njima i onda sam otišla – priča nam mlada koprivnička kuglačica.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Otkad je otišla iz Podravke, Ana i dalje osvaja medalje, kaže non-stop. Članica je KK Mlaka od 2014. godine, s 19 godina otišla je na Kvarner. Najveći razlog odlaska bio je taj da Grad Koprivnica ne podupire sportaše u pogledu stipendije. Od 2011. godine kada se krenula natjecati na Svjetskom prvenstvu Ana je svake godine bila svjetska prvakinja.

– Imala sam pravo na stipendiju, ali Grad to ne isplaćuje. Išla sam u srednju školu, mama mi je samohrana pa sam morala otići negdje. Otišla sam u Rijeku, a za godinu dana već su me zvali iz Belupa da dođem tu nazad raditi. Sada radim tu, a igram u Rijeci. Sve to pokušavam posložiti na najbolji mogući način – kaže Ana.

Anini vikendi prolaze na putu, svaki je vikend negdje. Domaće utakmice igra u Rijeci, a gostujuće ovise o protivniku. Nekad je to Split, Poreč, Koprivnica i drugi dijelovi Hrvatske.

Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović

– Svi misle da je kuglanje lagani sport, da samo treba baciti kuglu i pogoditi čunjeve. Vrlo je bitna fizička sprema, a i psiha. Koncentracije mora biti. Najviše stradavaju koljena i leđa, stalno smo u pregibu, tako da treba biti u formi. Kugla je teška tri kilograma, treba to baciti 150 puta. Mora se puno raditi sam sa sobom. Koncentracija je bitna jer je na velikim natjecanjima puno ljudi, to se viče, to se urla, svi navijaju, a ti moraš ostati sam sa sobom i fokusirati se – otkriva ona.

Ana dodaje kako je ona uspjela doseći tu razinu spreme i koncentracije da izolira sve vanjske čimbenike, a to se vidi i u njenim rezultatima. U kuglanju nije toliko bitno kojom rukom igraš, a Jambrović je dešnjakinja.

– Lijevu koristim za ravnotežu. Mnogi imaju različite dimenzije ruke, pa na treningu bacaju i s drugom rukom čisto iz zezancije. Što se tiče troškova, ja kao igračica moram imati svoje tenisice. Kuglane u Rijeci i Koprivnici financira Grad. Jedna kugla košta oko 370 kuna, a na svakoj stazi mora biti minimalno pet kugla. Kuglana ne može biti kuglana bez minimalno 20 kugli – priča Ana i kaže kako jedino njeno ulaganje jesu tenisice.

Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović

Ana Jambrović ima puno medalja, bila je svjetska prvakinja u disciplini sprint koja se igra cijeli dan, a kratko traje jer je to kup sistem na ispadanje. 2012. godine bila je svjetska prvakinja u tandemu, 2013. godine osvojila je ekipno juniorsko prvenstvo. Najveći uspjeh kojim se ponosi jest onaj iz 2015. godine kada je osvojila ekipno seniorsko Svjetsko prvenstvo. Tada je kao juniorka ušla u seniorski ekipni dio.

Kada pitate za kategorije, otkrivate da su do 18 godina mlađi juniori/ke, mlađi seniori/ke su do 23 godine, nema više juniora, te su nakon 23 godine seniori. Ana je ove godine odigrala posljednje natjecanje za mlađe seniore i sad se natječe u seniorskoj kategoriji. Veterani su od 50 godina nadalje.

U kuglanju se natječu pojedinačno, ekipno i u parovima. Muško-ženski par naziva se tandem X, pa postoji tandem, to je žensko-ženski par i postoji sprint disciplina. To je kratka disciplina, 20 hitaca po jednoj stazi, dvije staze dakle 40 hitaca, igra se na ispadanje.

– Imala sam nekih problema sa kvadricepsom prije SP-a, ali je sve na kraju bilo u redu uz redovna zagrijavanja i na treningu i na utakmicama. Najvažnije je istezanje nakon aktivnosti. Zbog sagibanja dosta stradaju koljeno i leđa, pa to treba posebno jačati – dodaje Ana.

Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović

Priupitana da nabroji titule, Ana se nije mogla svih sjetiti. Trenira u Koprivnici, dva – tri puta tjedno. Ne može se reći da je kuglanje popularan sport, no malo žalosti tretman koji je Koprivnica pružila Ani. Višestruka svjetska prvakinja u svom Gradu nije dobila uvjete koje zaslužuje, ali zato je tu Rijeka koja joj je pomogla u prelasku u ozbiljniji život.

Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović

 

Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović
Foto: Ana Jambrović

čitam...