regije

FOTO Koprivnica razvija nezavisnu kulturu malim koracima umrežavanja i suradnjama, A. Salajec: Važno je imati sluh za potrebe u kulturi

Iduće umrežavanje, razmjena iskustva, javna rasprava i job shadowing Platforme za Društveni centar Čakovec u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier bit će organizirano na nacionalnoj razini.

16:00h
0

Svaka sredina ima svoje potrebe i društveno-kulturnu situaciju u kojoj djeluje, a razmjenom iskustava udruga Koprivnice i Čakovca te predstavnice Grada Koprivnice, 18. ožujka 2019. godine u Prostoru Foruma udruga nezavisne kulture – FUNK u Koprivnici napravljen je korak dalje prema uspješnim suradnjama i budućim novim praksama.

Na razmjeni iskustava pokušalo se približiti odgovoru na pitanje Kako razvijati kulturu i umjetnost malih gradova, aktivirati lokalnu publiku te potaknuti kvalitetne suradnje civilnog i javnog sektora? 

Predstavnici Platforme za Društveni centar Čakovec u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier su prigodom ovog organiziranog Regionalnog umrežavanja i razmjene iskustva u Koprivnici razgovarali o temama vezanim za razvoj kulture u susjednim gradovima i županijama te posjetili prostore kroz koje se definira koprivnička nezavisna kulturna scena.

Razvoj kulture i umjetnosti malih gradova te aktivacija lokalne publike

Mali gradovi kao Čakovec i Koprivnica, iako po mnogočemu slični, imaju različite uvjete razvoja kulturnih i umjetničkih scena. Predstavnici udruga maMuzeKoprivaRockLivePod Galgama i Atelieri KoprivnicaFUNK koji ih objedinjuje te Maja Ferlindeš, predstavnica Grada Koprivnice ukazali su nam na dobre prakse njihove javno-civilne suradnje.

Dobra komunikacija, međusobno razumijevanje i sluh za potrebe u kulturi neki su od ključnih elemenata suradnje između predstavnika udruga i Grada Koprivnice koje je u sklopu razgovora o javno-civilnim suradnjama spomenula Andreja Salajec, predstavnica udruge Mamuze i FUNK-a.

Koprivničke udruge izrazito dobro surađuju. Od samih početaka i osnutka FUNK-a zajednički nastupaju u pregovorima s Gradom, ali s druge strane svaka udruga razvija i svoj specifičan program kao i svoju publiku koja se upravo zbog tijesne suradnje udruga posljedično i s vremenom počela ispreplitati i dobivati svijest o radu svake od udruga. Na razvoju publike u Koprivnici udruge rade i kroz suradnju sa školama, fakultetima, aktivacijom volontera, zajedničkim djelovanjem s muzejima te u konačnici i direktnom prezentacijom aktivnosti udruga na štandovima u centru grada.

Aktivacija prostora za nezavisnu kulturu

U sklopu ovog umrežavanja i razmjene iskustva veliki značaj imala je i posjeta prostorima koje koriste koprivničke udruge.

Kkc Pixel je kafić u centru grada koji osim svoje uobičajene djelatnosti funkcionira i kao izložbeni prostor, mjesto razmjene ideja u sklopu javnih razgovora, predavanja i književnih večeri te kao koncertni prostor.

Sinagoga – Kulturni centar „prim.dr. Krešimir Švarc“ iz 19.st. pokraj Umjetničke škole Fortunat Pintarić, u samom centru Koprivnice odličan je prikaz iskorištavanja potencijala napuštenih prostora. Iako načet zubom vremena, prostor sinagoge koristi se za koncerte, konceptualne izložbe i slične programe. Trenutno se zalaže za obnovu samog prostora kako bi se u budućnosti mogao iskoristiti sav njegov obećavajući potencijal.

AK Galeriju Udruge Atelieri Koprivnica predstavila nam je kustosica Tanja Špoljar. Sam prostor nalazi se u sklopu bivše vojarne koja je danas prenamijenjena u kampus. Izvana jednostavna bijela građevina u svojoj unutrašnjosti otkriva brojne zanimljivosti iz domene suvremene umjetnosti: izložbeni prostor, kvalitetne publikacije za svaku od izložaba, rezidencijalne prostore umjetnika koji rade na svojim najnovijim umjetničkim projektima te brojne umjetničke programe i radionice kojima se veseli koprivnička publika.

Prostor FUNK, također u sklopu bivše vojarne, bio je naše konačno odredište. Sastoji se od dvije velike dvorane od koje je jedna nanovo renovirani prostor opremljen binom i zvučno izoliranim zidovima za održavanje koncerata dok je druga trenutno namijenjena za sve ostale oblike sadržaja. On je centralno mjesto Foruma udruga nezavisne kulture-FUNK te predstavnici udruga u kontinuitetu rade na njegovoj što boljoj organizaciji.

Iduće umrežavanje, razmjena iskustva, javna rasprava i job shadowing Platforme za Društveni centar Čakovec u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier bit će organizirano na nacionalnoj razini. Očekuje nas razmjena ideja i znanja s udrugama iz kulture u Zagrebu i Puli, a detalje i najavu tih događanja s vama ćemo podijeliti u svibnju!

Umrežavanje i razmjena iskustva u Koprivnici su organizirani u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100 postotnom iznosu od 2.499.436,82 kuna. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

čitam...
Loading...