FOTO // Koprivničanci biciklima vozili po Sloveniji i Italiji: Isplatili su se sva muka, krv i znoj

17:36h
0
Koprivničanci su na biciklima prošli kroz sjajne krajolike // Foto: Privatna arhiva

Mjesta koja smo vidjeli teško je opisati riječima, jedino vam možemo sa sigurnošću preporučiti da ih posjetite – poručili su koprivnički avanturisti Mario Odžić, Nikola Smolak, Zoran Majstorović i Tomislav Horvat, koji su na biciklima u dva dana prevalili put od 240 kilometara.

Mario Odžić i Nikola Smolak iz neformalnog koprivničkog biciklističkog tima Popaj s prijateljima Zoranom Majstorovićem i Tomislavom Horvatom dva su kolovoška dana, inače tipično rezervirana za kilometarske kolone prema moru i plaži, odlučili rezervirati za drugačije kilometre, one prevaljene biciklom.

Čak 240 kilometara prevaljenih u samo dva dana prostire se Slovenijom i Italijom, a četvero avanturista kao polaznu i završnu točku odabralo je planine. Teren je bio zahtjevan, vozili su uz sam rub Triglava uz nekoliko “puzanja” na vrhove koji su dostizali i 1160 metara nadmorske visine.

Omiljeno slovensko odredište Bled, poznato po jezeru okruženom planinama, jedinom prirodnom slovenskom otoku i najstarijem slovenskom dvorcu, bilo je polazna točka.

Bledske kremšnite dečki nisu uspjeli okusiti, ali su zato vidjeli ljepote koje nudi Vintgar, klanac urezan na rijeci Radovni. Put uz rijeku dug 1,6 kilometara nudi različite darove prirode – brzace, vodopade i litice te znamenitost koja je ljudskih ruku djelo, željeznički most izgrađen 1906. godine.

Iduća je postaja bila Italija do koje vodi uređena biciklistička staza većim dijelom nastala na pruzi koja više nije u funkciji. Nakon nekoliko sati vožnje po starim željezničkim mostovima uz rijeku, s pogledom na alpski krajolik, biciklistička ekipa stiže na odredište s kojeg su se žičarom trebali popeti na svetište Monte Lussari, mjesto na vrhu planine gdje se sastaju talijanska, slovenska i njemačka kultura.

Nažalost, žičara nije radila i dečkima je preostalo jedino da nastave za Bovec. Put biciklom od Italije do Slovenije namijenjen je samo za one u dobroj fizičkoj kondiciji budući da uključuje konstantno penjanje uz planinu, ali i spust u prekrasnoj prirodi s pogledom na zastrašujuće velike planine. U večernjim su satima stigli u Bovec gdje je slijedila lagana večera i rani odlazak na spavanje (čitaj: druženje do ranih jutarnjih sati i samo nekoliko sati sna).

Foto: Privatna arhiva

Nakon lude noći, dečke je čekala vožnja od 140 kilometara, ali ništa nije išlo prema planu nakon što su za “samo” 20 kilometara promašili skretanje za Bohinjsko jezero. Pao je dogovor da se ne vraćaju i da nastave prema Bledu drugim putem. Kao za inat, ubrzo su se ponovno izgubili i posljedično “malo” planinarili, odnosno iduća dva sata proveli su hodajući po planini, šumi i livadi, a na vrhu planine dočekala ih je, konačno, glavna cesta. Ona vodi do gradića Železniki, a da bi došli do njega potreban je spust po cesti koja cijelo vrijeme vodi uz rijeku i planine.

– Na jedan nam je način bilo drago da smo se gubili cijeli dan – rekli su dečki nakon slijeda neplaniranih događaja.

Nekoliko sati vožnje vratilo ih je na polazište, gdje im je plan bio okupati se u Bledskom jezeru, ali zbog vremenskog ograničenja spakirali su stvari i vratili se u stvarnost.

– Ekipa je bila vrhunska i nadamo se skoroj zajedničkoj vožnji, ali jedino molim da drugi puta netko ponese grijalicu za vodu jer rijeke i potoci ne prelaze više od 10 Celzijevaca – rekao je Smolak.

Biciklistička ekipa ističe kako sva muka, proliveni znoj i krv padaju u drugi plan kada se sve to doživi.

– Mjesta koja smo vidjeli teško je opisati riječima, jedino vam možemo sa sigurnošću preporučiti da ih posjetite – poručili su koprivnički avanturisti.

 

>> Kompletna fotogalerija // foto: Privatna arhiva

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!