OTVORILI SU VRATA

FOTO Koprivničanci od jutra, s hrpama knjiga u rukama, pohrlili u Knjižnicu Fran Galović. Provjerili smo kako funkcionira novi način rada

Novo radno vrijeme knjižnice jest od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 i od 13 do 16 sati.

11:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica danas je, u 9 sati, ponovno otvorila svoja vrata brojnim korisnicima. O tome koja pravila odsad vrijede, uzevši u obzir situaciju s koronavirusom, pisali smo jučer, dok smo se danas uvjerili kako će se ona zaista ostvarivati.

Iako nas je iznenadio red koji smo zatekli – i koji se protezao daleko ispred nekadašnjeg ulaza u knjižnicu koji je sada pretvoren u pult ispred kojega Koprivničanke i Koprivničanci svih godina čekaju na željenu knjižničnu građu – ravnatelj koprivničke Knjižnice Karlo Galinec tvrdi kako je očekivao i veći broj ljudi. Prije svega, objasnimo kako korisnici, trebaju li knjige s Odjela za odrasle, dolaze na vrata koja u knjižnicu vode s trga, dok oni kojima je potrebna građa sa Stručno-znanstvenog ili Dječjeg odjela moraju ući u haustor.

– Dobili smo preporuke te procijenili kako je u ovome trenutku najbolje korisnike ne puštati unutra samim time što, prema smjernicama Nacionalne knjižnice, knjige idu u karantenu dugu 72 sata. Dakle, ne bi imalo smisla imati karantenu, a istovremeno puštati korisnike da unutra dodiruju knjige. Ovisno o daljnjem popuštanju mjera, proširit ćemo usluge – objasnio nam je ravnatelj Galinec koji od otvorenja “leti” s jednoga na drugi odjel, naravno sa zaštitnom maskom na licu i rukavicama na rukama.

Foto: Ivan Balija
Ravnatelj Karlo Galinec // Foto: Ivan Balija

Posebno valja naglasiti kako korisnicima preporučuju da željenu građu naručuju unaprijed putem knjižnične aplikacije, e-mailom ili telefonskim pozivom kako bi se izbjegle gužve, a knjige ih spremne dočekale.

– Otkako smo jučer oko 12 sati objavili uvjete pod kojima radimo, stiglo je stotinjak upita. Korisnici su se odazvali na našu molbu kako bismo izbjegli čekanje u redovima. Sve zasad funkcionira bez problema – otkrio je ravnatelj.

Foto: Ivan Balija
Red ispred knjižnice, uz pridržavanje razmaka, naravno // Foto: Ivan Balija
Karla: “Jako mi je nedostajala knjižnica.”

Razdoblje iza zaključanih vrata knjižničari su proveli obavljajući interne poslove kojih, prema riječima ravnatelja, nije nedostajalo. Primjerice, selili su građu u Kampusu, pripremali online programe za korisnike, educirali se kroz i pripremali stručne članke te radili na izdvajanju knjiga za otpis. Možda je i to razlog njihove fleksibilnosti i brzine kojom su danas spremne na policama, s odgovarajućim imenima korisnika, knjige čekale predaju u ruke onih kojima su potrebne. Dakako, sve uz propisane mjere zaštite poput postavljenih dezinfekcijskih sredstava na postavljenim pultovima te zaštitnih maski i rukavica kojima su zaposleni opremljeni.

Foto: Ivan Balija
Karla // Foto: Ivan Balija

A o tome kako je knjižnica mnogima nedostajala svjedoče fotografije na kojima je vidljivo kako su mnogi stigli s hrpama knjiga. Među njima je i Karla s kojom smo razgovarali netom prije no što je vratila pet-šest djela posuđenih dan prije zatvaranja knjižnice. Inače, Knjižnica Fran Galović ograničila je broj knjiga koje možete posuditi na kako se, ponovno, ne bi dugo čekalo u redovima, pa tako na svakome odjelu možete uzeti njih pet.

– Nemam više što čitati, željela smo doći što prije. Jako mi je nedostajala knjižnica, bez problema ću se prilagoditi na novi pristup – rekla nam je Karla, dodavši kako je sada “drže” krimići i trileri.

Foto: Ivan Balija
Polica na kojoj, s pripadajućim imenima, čekaju ranije naručene knjige // Foto: Ivan Balija

Za kraj nam je ravnatelj Galinec kazao kako će aplikacija, predstavljena krajem 2019. godine, u narednim mjesecima dobiti novosti. Dosad se, tvrdi, njezino pokretanje pokazalo uspješnim uzevši u obzir brzu mogućnost ostvarenja kontakta.

Novo radno vrijeme knjižnice jest od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 i od 13 do 16 sati.