Već tradicionalno, obilježen je 12. nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice Dam mimoza koji se održava treće subote u siječnju na trgovima naših gradova – Koprivnice, Križevaca i Đurđevca.


Siječanj je mjesec kada obilježavamo Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Ove godine, po dvanaesti puta, prisjećamo se važnosti borbe protiv raka vrata maternice i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa.

Kao i svake godine do sada odazvao se veliki  broj Koprivničanaca i kupnjom mimoza pomogao Ligi za borbu protiv raka maternice.

Prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala skreće se pozornost na prevenciju te vrste raka, od koje danas ne bi trebala umrijeti ni jedna žena, budući da se preventivnim pregledima i PAPA testom on može otkriti na vrijeme i izliječiti.

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od toga, zasigurno jednog od najpreventabilinijih sijela raka svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100.

Adela Sočev svake godine kupuje mimoze jer je, kako kaže, svjesna veličine ove bolesti.

– Podržavam sve preventivne akcije vezane uz zdravlje jer svatko od nas zna nekoga tko se s bori s opakom bolešću – rekla je ona.

Ovu akciju ispred Grada Koprivnice podržali su gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec.

čitam...