MJERENJE ZDRAVLJA

FOTO Koprivničanci pohitali u centar kako bi izmjerili svoje zdravlje, ali se i zabavili, Lj. Jureša: Sve možeš obaviti na jednome mjestu, u bolnici bi duže trajalo

Zabavnu su notu cijelome događaju omogućili Scifidelity Orchestar i plesačice plesnog studija JUMP, dok su za hranu u Zdravom baru bili zaduženi Podravkini majstori.

11:00h
0

Glavni koprivnički trg tijekom današnjeg je subotnjeg jutra privremeno postao prava malena bolnica.

Belupo je, naime, Koprivničankama i Koprivničancima omogućio čak deset različitih dijagnostičkih pregleda ili savjetovanja u novim, suvremenijim mini ordinacijama. Moguće je bilo provjeriti krvni tlak, razinu šećera i triglicerida u krvi, očni tlak, procijeniti rizik za osteoporozu i testirati se na hepatitis C. Osim toga, u ljekarničkom savjetovalištu posjetiteljima se mjeri opskrba tkiva kisikom i vršni protok zraka, što često upozorava na rana nepovoljna stanja u tijelu te omogućava prevenciju razvoja zdravstvenih problema sa srcem, krvnim žilama i krvotokom. Kako je pravilna prehrana jedan od najvažnijih saveznika u očuvanju dobrog zdravlja, Koprivničanci u nutricionističkom savjetovalištu mogu izmjeriti svoj indeks tjelesne mase (BMI), dobiti detaljniju analizu sastava tijela te primiti savjete stručnjaka.

Stvorena tradicija provjere zdravlja

Navedene su mogućnosti rezultirale velikim priljevom stanovništva koje, pokazuje se, pazi na svoje zdravlje te ne propušta isto održati na dobroj razini. Među onima koji su pohitali na Trg bila je i Ljubica Jureša iz Rasinje.

Ljubica Jureš // Foto: Marko Dedić

Tlak je dobar jer pijem tablete. Danas sam je rano popila pa je sve normalno. Unatoč tome, došla sam ovdje provjeriti i drugo – objasnila je Lj. Jureša, nastavivši.

– Ovakve su akcije dobre. Trebalo bi ih češće organizirati. Inače, ovdje sam prvi puta došla. Super je što sve možeš obaviti na jednome mjestu. U bolnici bi to duže trajalo – smatra Koprivničanka.

Katarina Habek, prvostupnica sestrinstva koja radi u patronažnoj službi Doma zdravlja Koprivnica, kazala je kako se unatrag deset godina stvorila tradicija kontrole zdravlja. Zadovoljna je odazivom što se može potvrditi redovima ispred svake od stanica. Lijepo je, također, čuti kako su nalazi svih koji su pristupili relativno u redu, uz tek manje iznimke.

– Ovdje mjerimo šećer u krvi i dajemo upute o zdravom životu ili promjeni stil života ukoliko je potrebno. Dobro je da ljudi uz svoje zdrave navike usvoje još neke stvari. Odaziv je svake godine odličan, pogotovo danas kada nam se pridružio Sajam cvijeća i koprive. K tome je i lijepo vrijeme – objasnila je K. Habek.

Priliku proći sve zdravstvene stanice iskoristio je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, kao i njegov zamjenik Ratimir Ljubić te gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima. 

Zabavnu su notu cijelome događaju omogućili Scifidelity Orchestra i plesačice plesnog studija JUMP, dok su za hranu u Zdravom baru bili zaduženi Podravkini majstori.

 

čitam...