Ni kiša ih nije spriječila u pripremama za Sesvete

FOTO Koprivničanci spremni za blagdan Svih svetih, prodavačica Marina: Uopće im nisu bitne cijene, daju od 40 pa do 350 kuna za cvijeće

Iako na blagdan Svih svetih odlazimo na grobove svojih najmilijih, to bismo inače trebali raditi dan kasnije, na Dušni dan. Upravo je 2. studeni posvećen našim bliskim pokojnicima, dok je blagdan Svih Svetih posvećen znanim i neznanim svecima i mučenicima

14:02h
0

Tmuran je i kišan dan, no to nije spriječilo Koprivničance da izađu iz svojih kuća i potraže na Koprivničkom placu raznorazne aranžmane s kojima će ukrasiti grobove svojih bližnjih.


Bliži se blagdan Svih svetih, a cvijeće raznih boja i veličina, buketi i vijenci, friški, umjetni, kombinirani, preplavili su koprivničku tržnicu, a Koprivničancima i Koprivničankama nije problem izdvojiti niti 200-tinjak kuna za određene aranžmane. A jesu li već krenuli s pripremama za nadolazeći blagdan, pitali smo prodavače na placu.

Foto: Ivan Balija
Mato // Foto: Ivan Balija

– Još malo čekaju ljudi s kupovinom, čini mi se. Sutra, prekosutra očekujem da će biti puno jači odaziv ljudi, danas je ova kiša malo omela i nas i mušterije. Cijene našeg cvijeća su minimalne, 25 do maksimalno 30 kuna, a držimo samo multifloru, velika je potražnja za njom – rekao nam je prodavač Mato.

S druge strane, kako Mato kaže, svake godine sve manje i manje je Koprivničanaca na placu, a sve više i više ih odlazi u velike trgovačke lance, tako da je njemu kao proizvođaču velik izazov opstati na tržištu.

Foto: Ivan Balija
Marina // Foto: Ivan Balija

– Tu sam prvi put i tek mjesec dana i ono kaj vidim je da Koprivničancima uopće nisu bitne cijene te iako je na mom štandu njihov raspon od 40 kuna do 350 kuna, zaista se prodaja pokazala odličnom – rekla nam je zadovoljna Marina.

Foto: Ivan Balija
Robert // Foto: Ivan Balija

– Počeli su kupovati već prije nekih šest dana. Tu sam unatrag 20 godina i nažalost danas vidim kako se mi “mali” moramo boriti sa velikim trgovinama, cijene koje smo imali prije 15 godina imamo i danas, a uz tu istu cijenu pratimo trendove u kvaliteti ponude – rekao nam je Robert. Krizanteme, margarete, špine, loptice, sve se to može naći kod našeg sugovornika.

Iako je, kako smo i na početku napisali, Koprivnički plac bio iznenađujuće pun s obzirom na današnje vremenske neprilike, mnogi naši sugrađani su se sramili, no očito je da su zadovoljni ponudom na koprivničkoj tržnici. To nam je potvrdila i Božena.

Foto: Ivan Balija
Božena // Foto: Ivan Balija

– U većini slučajeva izbor cvijeća i aranžmana prepuštam svojoj kćerki pošto imamo različit ukus no moram priznati da se meni uvijek sviđa što ona izabere. Dolazi i na tržnicu, ide i po cvjećarnama, ali na tržnicu dolazi jer sam joj rekla da tu ima jako velik i lijep izbor – rekla je Božena. Naša sugovornica inače kreće s obilaskom grobova bližnjih i prije samog 1. studenog, no kako kaže ove godine je malo “zakazala”.

– Suprug mi je u Koprivnici i njegov grob uvijek posjetim 1. studenog, majka i sestra su mi u Čakovcu njih inače obiđem prije samog blagdana, ali eto, ovih dana me smelo malo ovo lijepo vrijeme i planinarenje, no ništa strašno, sve se stigne – rekla nam je Božena.

Iako na blagdan Svih svetih odlazimo na grobove svojih najmilijih, to bismo inače trebali raditi dan kasnije, na Dušni dan. Upravo je 2. studeni posvećen našim bliskim pokojnicima, dok je blagdan Svih Svetih posvećen znanim i neznanim svecima i mučenicima. No, isto tako je iščeznuo i običaj da se na grobove naših bližnjih nosi hrana. Ostalo je samo sjećanje kako je nekoć na tu svetkovinu cijelu noć desetak muškaraca zvonilo crkvenim zvonima. Pa, nećemo si brojati tko koje dane ide na čiji grob, neka se svatko sebi dragih i voljenih, a nažalost preminulih osoba, prisjeti na svoj način.

čitam...