MEĐUNARODNA NOĆ

FOTO Koprivničanci u subotu pohrlili na trg kako bi promatrali Mjesec, Jupiter i Saturn

Mjesec i planete promatrali su teleskopima Sky-Watcher Maksutov 102/1300 i Sky-Watcher 72/420 Evostar ED Apo

14:18h
0
Foto: Marko Posavec

Astronomsko društvo Koprivnica ove se godine pridružilo inicijativi Međunarodna noć promatranja Mjeseca (International Observe the Moon Night). Tim je povodom u subotu u centru grada održano javno promatranje teleskopima.

Odaziv je bio odličan – brojni sugrađani došli su pogledati Mjesec, Jupiter i Saturn kroz teleskope AD Koprivnica, a neki su za tu prigodu došli i iz udaljenijih mjesta. Uvjeti u centru grada, naravno, nisu bili idealni, no zato je došlo više ljudi, pojasnili su koprivnički astronomi.

Mjesec i planete promatrali su teleskopima Sky-Watcher Maksutov 102/1300 i Sky-Watcher 72/420 Evostar ED Apo kojima su upravljali Ivan Gašparić i Marko Posavec, a sudjelovali su i članovi AD Koprivnica Fabian i Željka Perošić te Željko Čiček.

Međunarodna noć promatranja Mjeseca inicijativa je pod pokroviteljstvom NASA-e i misije Lunar Reconnaissance Orbiter koja svake godine okuplja astronome – profesionalne i amatere, ljubitelje neba, našeg prirodnog satelita i prirode općenito.

Međunarodna noć promatranja Mjeseca organizira se svake godine u vrijeme jeseni na sjevernoj Zemljinoj polutci, kada je Mjesec oko prve četvrti. Tada je u povoljnoj mijeni za promatranje: nije previše mlad, kada je njegov veći dio taman i nevidljiv, niti je blizu uštapa, kada je vrlo sjajan i reljef mu je slabog kontrasta.

Mjesec je fazu prve četvrti prošao 13. listopada, a u subotu je bio 85% osvijetljen.

Međunarodna noć promatranja Mjeseca godišnja je popularno-znanstvena manifestacija. Cilj joj je potaknuti promatranje Mjeseca i podići svijest o njegovoj važnosti za istraživanje Sunčeva sustava, svemira, ali i Zemlje.

Sudjelovati može svatko na svijetu, osobno ili na daljinu.

Prvi put je organizirana 2010. Danas obično ima više od 500 pojedinačnih događaja u više od 40 država svijeta.

Foto: Ivan Gašparić
Foto: Ivan Gašparić
Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec
Foto: Marko Posavec
Foto: Ivan Gašparić