ljepota

FOTO Koprivničanka Adriana Turudić izvodi svakodnevno u šetnju mistera Hrvatske, njezin irski seter Aurelius juniorski je šampion u ljepoti

Za irskog setera se odlučila jer joj odgovara njegov temperament, naime ova pasmina je privržena vlasnicima, jako su poslušni, brzo uče, vole druge životinje, nisu agresivni i vole djecu. 

16:30h
0
IB Adrijana pas

Adriana Turudić (36) iz Koprivnice vlasnica je juniorskog šampiona u ljepoti. Riječ je o 19-mjesečnom irskom seteru Aureliusu. Inače, irski seter je prije bio lovački pas, ptičar, u zadnje vrijeme se koristi većinom za izložbe, ali nije izgubio svoj lovački instinkt.

Pas je iz slovenskog uzgoja, iz uzgajavačnice Rubinus Verus čija je vlasnica Špela Likosar Sušnik. Ona se bavi psima već 27 godina – priča nam Adriana.

Za irskog setera se odlučila jer joj odgovara njegov temperament, naime ova pasmina je privržena vlasnicima, jako su poslušni, brzo uče, vole druge životinje, nisu agresivni i vole djecu. Odluci je također presudila i činjenica što irski seteri nemaju poddlaku pa nemaju karakterističan pseći miris.

Foto: Facebook

– Htjela sam psa s pedigreom zato što je iz kontroliranog uzgoja, znam njegovo genetsko porijeklo, a takvi psi su većinom i psihički stabilniji. Psi iz kontroliranog uzgoja nemaju genetske bolesti, a to mi je jako bitno. Nisam protiv udomljenja, ali ako nabavljate rasnog psa morate se pobrinuti da je iz provjerene uzgajavačnice – pojasnila je Adriana.

Foto: Facebook

Aurelius je bio već na brojnim izložbama, u Ivanić gradu, Bjelovaru, Rijeci i Varaždinu. Da bi sudjelovao na izložbama, pas mora proći socijalizaciju. Na izložbi CACIB Rijeka skupio je zadnju kanditaturu koja mu je bila potrebna da osvoji šampionat Hrvatski mladi prvak u ljepoti.

Foto: Facebook

– Osvojili smo juniorski šampionat u ljepoti, a sada idemo skupljati kandidature za šampionat Hrvatski prvak u ljepoti – pohvalila se Adriana.

Aurelius će biti pas za uzgoj i mora imati položene sve ispite urođenih osobina. Adriana je i ranije imala irskog setera, ali bez pedigrea.

Aurelius je u usporedbi s mojim prijašnjim psom koji nije imao pedigre smireniji i psihički stabilniji. Prijašnji pas je bio jako plašljiv, a s ovim psom mogu ići svuda – pojasnila je Adriana.

Foto: Facebook

Većina njezinih prijatelja i bližnjih voli pse te im je sve to zanimljivo i zabavno. Ovakav pas iziskuje dosta brige i treba mu se potpuno posvetiti.

– Dok se vratim s posla idemo u šetnju, na igranje, a kasnije na češljanje i kupanje. Kupati ga moram svaki dan jer mu dlaka mora bit očuvana zbog izložbi. Aurelius iziskuje barem četiri sata brige dnevno, a najviše voli jesti pseću hranu, hrenovke i kobasice – rekla nam je za kraj Adriana.

Poznata poslovica kaže da je pas najbolji čovjekov prijatelj. Za mnoge ljude psi su puno više od kućnih ljubimaca. Bezuvjetna ljubav koju psi pružaju svojim vlasnicima ne može se opisati niti izmjeriti, a svaki pas je uistinu poseban, bio on mister Hrvatske ili ne.