1.3 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jedina Hrvatica u ljetnoj školi

FOTO Koprivničanka Tara Knežević provela dva tjedna u NASA-i: Za 15-ak godina mogli bismo slati ljude na Mars, ako mi se pruži prilika, svakako idem
F

Kako kaže, iskustvo koje je dobila iznimno joj je vrijedno i preporučuje svima koji imaju imalo interesa za znanost da se odvaže na takav program.

Ne propustite

Koprivničanka Tara Knežević dva je tjedna boravila u SAD-u, točnije u Houstonu, gdje se održavala ljetna škola NASA-e. Bivša gimnazijalka kao jedina Hrvatica u svemirskoj agenciji radila je i učila s vršnjacima iz cijelog svijeta, a posebno im je u fokusu bila ljudska misija na Mars.

– Naš je zadatak bio osmisliti letjelicu kojom će se posada koristiti na putu do Marsa i natrag te sve vezano za nju. U timu nas je bilo deset, ja sam radila na određivanju datuma lansiranja i slijetanja, sustavima komunikacije letjelice i kontrole misije te umjetnoj gravitaciji. Od nas se tražilo da napravimo puno posla i istraživanja u jako kratkom roku, a da se u isto vrijeme povežemo sa što više drugih učenika i s obitelji kod koje smo boravili – pojasnila nam je Tara.

Za vrijeme svog boravka u SAD-u, Tara je boravila u obitelji u kojoj je otac zaposlenik NASA-e, a i majka je bila zaposlenica tamo. Tamo je živjela s cimericama iz Argentine i Isle of Man. Što se tiče zadataka, obavljali su ih u timovima, a i slobodno vrijeme im je bilo organizirano i prepuno aktivnosti.

Ustupila Tara Knežević

– U 7.45 morali smo biti na sveučilištu gdje smo izvršavali zadatke u timovima. Svaki su dan dolazili predavači, zaposlenici NASA-e različitih zanimanja. Jutarnje predavanje bilo je  u 8.30, zatim u 12.30. Ujutro bismo se nalazili u velikoj predavaonici i imali dnevni izvještaj o tome što smo taj dan napravili. Ostatak vremena proveli bismo u manjim učionicama, svaki tim je imao svoju. Između tmova komuniciralo se najčešće mailom, a po potrebi smo se i nalazili. To nam se svidjelo jer smo se osjećali poput profesionalaca. Ako nešto nismo stigli dovršiti taj dan, a trebalo je biti gotovo za sutra, radili smo noću, ali smo to pokušavali izbjeći jer je buđenje bilo u 6:30 i san nam je stvarno trebao. Ovisno o tome koji je dan u tjednu, radni dan završavao je u 17 ili u 18 sati. Obitelji bi nas pokupile ispred sveučilišta i odvele na večeru. Večer bismo proveli ili s obitelji ili na organiziranim aktivnostima. Uvijek smo išli na neko novo mjesto i vidjeli ili isprobali nešto novo. Tako smo posjetili Johnson Space Center, Rocket Park, Neutral Bouyancy Lab, George Observatory, išli u zabavne parkove, na utakmice, na rock climbing, na otočiće pored Houstona… – nabrojila nam je Tara.

Kako kaže, NASA-in program United Space School bio joj je jedno od najboljih iskustava u životu.

Ustupila Tara Knežević

– Bilo je jako naporno i intezivno, ali je vrijedilo, nadmašilo je sva moja očekivanja koja sam imala prije puta. Sve je bilo neopisivo, od ravnatelja, mentora, učenika, obitelji koja nas je ugostila pa do samog grada – kaže Tara.

Impresionirala ju je američka kultura i standard života, ali i ponašanje Amerikanaca.

– Životni standard puno je viši od našeg, no imali priliku vidjeti i puno beskućnika, velike su oscilacije u životnim uvjetima. Ono što me se najviše dojmilo jest ljubaznost. Zaposlenici u trgovinama, restoranima i zabavnim parkovima većinom su naši vršnjaci kojima je to samo ljetni posao, ali kako komuniciraju s korisnicima i trud koji pokazuju stvarno su nas oduševili – kaže nam Tara.

Ustupila Tara Knežević

Kao najdojmljiviji trenutak istaknula je predavanje Sunite Williams, koja je bila na Međunarodnoj svemirskoj stanici, istrčala bostonski maraton i imenovana je kao astronautica za buduće misije NASA-e i SpaceX-a.

Kako kaže, iskustvo koje je dobila iznimno joj je vrijedno i preporučuje svima koji imaju imalo interesa za znanost da se odvaže na takav program.

– Ovo iskustvo utjecalo je na odluku koju ću morati donijeti već nakon prve godine fakulteta, a to je koji ću smjer odabrati. Otići iz Houstona i rastati se od novih prijatelja i obitelji koja se trudila pokazati nam što više i upoznati nas s američkom kulturom bila je jedna od težih stvari koju sam ikada morala učiniti. Već smišljamo kako, kada i gdje bismo se mogli opet naći. Prije nego što sam došla, mislila sam da će dva tjedna biti jako dug period, a na dan odlaska pitala sam se je li moguće da su tako brzo prošla – priznaje Tara.

Ustupila Tara Knežević

Prema njenom mišljenju, ljudske misije na Mars itekako su izgledne u bliskoj budućnosti, s obzirom na programe koji su trenutno u razvoju.

NASA i SpaceX trenutno zajedno rade na tome, tako da bismo za 15-ak godina bismo mogli slati prve ljude na Mars. Ako ću imati takav posao ili ako ću imati dovoljno novca da odem kao turisti, svakako bih iskoristila priliku da odem – zaključuje ona.

Ustupila Tara Knežević
Ustupila Tara Knežević
Ustupila Tara Knežević
Ustupila Tara Knežević
Ustupila Tara Knežević
Ustupila Tara Knežević
Ustupila Tara Knežević
Ustupila Tara Knežević
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zimske radosti

VIDEO Pogledajte medu koji ne spava zimski san, već uživa sa sve četiri u zraku

Osim djece, zimske radosti iskorištava ni više ni manje nego medo. Da, da dobro ste pročitali, medo! Medvjed je odlučio odmoriti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti