nevjerojatan uspjeh

FOTO Koprivnička gimnazijalka Sonja Homar među pet posto najboljih maturantica u državi: Ostat ću u Hrvatskoj i raditi posao koji volim

Prijavila se na pet fakulteta, na svima je u TOP pet, a izbor je pao na studij medicinske biokemije i to na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te baš sutra ide na upis

15:51h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Koprivnička gimnazijalka Sonja Homar, već je s 19 godina u pet posto najboljih u Hrvatskoj i to prema onome što se najviše cijeni – znanju! Ona je državnu maturu napisala najbolje od svih u školi i svih je pet predmeta položila s peticom – biologiju, kemiju, matematiku, hrvatski i engleski jezik!

Sonja je završila Opću gimanziju, a s postignutim je uspjehom ugodno iznenađena.

– Osjećaj je super. Nisam očekivala takav rezultat, mada sam se stvarno trudila. Pripremala sam se postupno i to puno prije mature, a išla sam i na pripreme u Zagreb. Zahvaljujući profesorici Nini Tadić iz hrvatskog jezika, jako sam dobro bila pripremljena za taj predmet. Iz kemije sam inače išla na natjecanja pa sam bila sigurna u sebe – ispričala nam je Sonja, koja nikada nije imala problema sa savladavanjem gradiva u školi.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Kaže da su joj najteži bili ispiti iz kemije i biologije, iako je u svemu briljirala.

Dokaz tome koliko je marljiva je činjenica da je usporedno s gradivom četvrtog razreda, ponavljala gradivo od prethodna tri i pripremala maturu. Naravno, sve je razrede prošla s peticom.

– Mislim da se većina ljudi sprema još dok traje školska godina jer ima puno posla. No, ja sam navikla na taj tempo jer je i gimnazija zahtjevnija. Profesori su nas upozoravali da je ta matura jako bitna, bitnija od zaključnih ocjena. Iskreno, ne treba mi vremena toliko za učenje kako se možda čini, i mislim da mi pomaže to što imam dobru koncentraciju na nastavi, pa onda kod kuće samo ponovim – kaže nam ona.

Prijavila se na pet fakulteta, na svima je u TOP pet, a izbor je pao na studij medicinske biokemije i to na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te baš sutra ide na upis. Na listi je treća, a prima se 32-je ljudi.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Ovaj fakultet nudi puno, posebno u znanosti. Gradivo mi se čini jako zanimljivo, posjetila sam i neke studentice koje tamo studiraju i zaista mi se svidjelo. Posao je zanimljiv, uvijek se radi nešto novo. Dobiju se slična znanja kao doktora medicine, ali s druge strane, s one laboratorijske. I baš tu se vidim – kazala nam je.

Polazila je i glazbenu školu, no od toga je ipak odustala. Slobodno vrijeme provodi čitajući te u izlascima s prijateljima. Vremena za sebe kaže da ima dovoljno, bez obzira na to što se čini kako je prenatrpana sa školskim obavezama. Isto tako, željela bi jednog dana ostati raditi u Hrvatskoj, a novom životu i odlasku u Zagreb, baš se veseli.

– Malo me strah jer su te prve godine uvijek eliminacijske, no s druge strane jako sam uzbuđena i jedva čekam krenuti. Sada sam se počela i malo više posvećivati kuhanju, s obzirom na to da ću živjeti sama – smije se ona.

Uspjeh ove mlade, skromne i jednostavne Koprivničanke za svaku je pohvalu, a ona se trenutno veseli dugom ljetu, koje će iskoristiti na najbolji mogući način, jer obaveze za nju počinju tek u listopadu.