Mala knjižnica u Igri

FOTO Koprivnička knjižnica razveselila vrtićarce novim slikovnicama

15:00h
0
Mališani uživaju u prvoj priči iz svoje Male knjižnice // Foto: Matija Gudlin

Malu knjižnicu otvorili smo u sklopu trenutnog Dječjeg tjedna kako bismo slikovnice učinili što dostupnijima djeci i kako bi ih ona čitala od najranije dobi. Radi se o 40-ak slikovnica, rekla je Danijela Petrić.

Dječji vrtić Igra danas je zahvaljujući Knjižnici Fran Galović dobio Malu knjižnicu. Radi se o projektu koji Knjižnica provodi u suradnji s ustanovama koje brinu o djeci te s pedijatrima, a u cilju senzibiliziranja roditelja na važnost čitanja djeci.

– Malu knjižnicu otvorili smo u sklopu trenutnog Dječjeg tjedna kako bismo slikovnice učinili što dostupnijima djeci i kako bi ih ona čitala od najranije dobi. Radi se o 40-ak slikovnica – rekla je Danijela Petrić, knjižničarka na Dječjem odjelu.

Nadalje, izvijestila nas je da se radi o donacijama prikupljenima tijekom veljače u akciji „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“, kao i pristiglim donacijama Šarenog dućana i Nenada Marinca u vidu crtanih filmova.

Knjižničarka je, prije nego li im je uručila slikovnice i pročitala priču, vrtićarce animirala raspravom o tome kako se treba ophoditi s knjigama i cijeniti njihovu vrijednost.

Miris novih knjiga // Foto: Matija Gudlin
Miris novih knjiga // Foto: Matija Gudlin

– Knjige ne smijemo trgati, ne smijemo po njima pisati i šarati, moramo ih čuvati i ne smiju biti razbacane svuda unaokolo, nego moraju biti uredno složene u police – zaključili su zajednički mališani, iako bi rado pojeli kruh s pekmezom nad knjigom, ali im je teta knjižničarka i za to objasnila da nije u redu te da ručice moraju biti čiste.

Nakon uputa svako dijete dobilo je po slikovnicu za prelistati pa su s nama podijelili svoje dojmove.

– Danas smo dobili puno lijepih knjiga i baš im se veselimo. Ja sam prelistala Ivicu i Maricu koju ću sad znati ispričati i drugima – rekla nam je malena Athina zajedno s prijateljicom Leom, a i D. Petrić razdragalo je dječje veselje.

– Oduševile su nas reakcije mališana i usrećuje nas kad vidimo da im je knjiga prijatelj i da su ih one tako uveselile. Ova knjižnica nastavlja se na predavanja za roditelje koje smo održali u vrtiću u okviru roditeljskih sastanaka, a na temu zašto je važno čitati djeci te kakve se teškoće poput poremećaja u govoru javljaju – rekla je knjižničarka i dodala kako su roditeljima ukazali na naslove i druge sadržaje u knjižnici koji im mogu biti pomoć u razvoju djeteta.

Dosad su otvorene Male knjižnice u pedijatrijskim ambulantama, u Dječjem odjelu koprivničke bolnice, u Centru za pružanje usluga u zajednici Svitanje.

čitam...
Loading...