Svjetski kongres

FOTO Koprivničke knjižničarke u Poljskoj s kolegama iz cijelog svijeta radile na unaprjeđivanju struke

Knjižničarke su pohađale sesije predavanja i radionica različite tematike, pogledale su i izlaganja na posterima više od 180 sudionika te posjetile knjižnice.

09:00h
0
Foto: Knjižnica Fran Galović

Predstavnice koprivničke knjižnice, Maja Krulić Gačan i Ida Gašpar sudjelovale su zajedno s 3100 knjižničara, informacijskih i drugih stručnjaka iz 122 zemlje svijeta, na Svjetskom knjižničarskom i informacijskom kongresu u Wroclawu u Poljskoj, od 19. do 25. kolovoza.

U skladu s temom “Knjižnice. Solidarnost. Društvo.”, tijekom programa je učestalo naglašena važna uloga knjižnice u današnjem društvu u vrijeme intenzivne globalizacije, koja bi trebala biti mjesto susreta, uzajamnog poštovanja, solidarnosti gdje informacija postaje dostupna svima u raznim oblicima.

Knjižničarke su pohađale sesije predavanja i radionica različite tematike, pogledale su i izlaganja na posterima više od 180 sudionika te posjetile knjižnice.

Maja Krulić Gačan održala je izlaganje u iznimno posjećenoj sesiji vezanoj uz referentne i informacijske usluge na temu “Kriza profesionalnog identiteta ili prilika za osobni razvoj: iskustvo knjižničara informatora”.

U radu je stavljen naglasak na raskorak koji se javlja između pružanja referentnih i informacijskih usluga usmjerenih uglavnom na rad s knjižničnim zbirkama u odnosu na suvremenu svakodnevnu praksu knjižničarskog posla gdje su u središtu svih zbivanja korisnici i njihove potrebe.

U središtu pažnje bila je nova online platforma promovirana pod sloganom IFLA Global Vision Discussion, a ideja je da se na globalnoj razini, putem javne rasprave ujedine svi knjižničari svijeta i zajedno traže rješenja za izazove koji slijede u budućnosti. Dostupna je i mapa knjižnica IFLA Library Map of the World (https://librarymap.ifla.org/map) koja bi trebala biti reprezentativni izvor statističkih podataka o svim knjižnicama svijeta.

O svim zanimljivostima, problemima i inspirativnim programima knjižničarke će izvijestiti svoje kolege i stečena zvanja primijeniti u daljnjem radu kako bi zajedno pružili još kvalitetnije i raznovrsnije usluge i aktivnosti.

Sudjelovanje koprivničkih knjižničarki na svjetskom Kongresu IFLA-e i ove godine, osim same Knjižnice,  financijski podupire Ministarstvo kulture RH.