PRISJEĆANJE

FOTO Koprivnički branitelji polaganjem vijenaca kod Spomenika hrvatskoj slobodi obilježili Dan državnosti

Nakon polaganja vijenaca, u koprivničkoj crkvi sv. Nikole biskupa održana je misa.

09:19h
0
Foto: Dominik Smolak

Svečano polaganje vijenaca u spomen hrvatskim braniteljima i civilima stradalim u Domovinskom ratu u sklopu tradicionalnog obilježavanja Dana državnosti održano je danas kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu u Koprivnici.

Vijence su položila izaslanstva Područnog odjela Koprivnica Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MORH-a i MUP-a, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

– Današnji je događaj izuzetno važan. Okupili smo udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao i državne institucije. Pokazalo se jedinstvo i zajedništvo kakvo je zamišljeno kada se stvarala hrvatska država. Okupljenih institucija ne bi bilo da nije bilo ovoga datuma, a njega pak ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja i svih koji su utkali svoje živote i doprinos u stvaranje društva. Ovo nije kraj, svatko od nas ima svoj zadatak dati doprinos daljnjem razvoju hrvatskog društva, i to u gospodarskom, društvenom, političkom i drugom smislu, kako bismo ga oslobodili primitivizma, negativnosti i onoga što, nažalost, postoji u svakome društvu. No, mi moramo brinuti o svojem – rekao je koprivničko-

Darko Koren // Foto: Dominik Smolak

križevački župan Darko Koren.

Društvo, kaže Koren, mora biti takvo da ne potakne mlade ljude na odlazak iz Hrvatske.

– Moramo stvarati društvo koje će im garantirati egzistenciju, moramo stvarati civilizirano društvo u kojemu su argumentirana rasprava i dijalog bez alternative. Na dostojanstven način obilježili smo jedan od najvažnijih datuma hrvatske povijesti – 30. svibnja, Dan državnosti – zaključio je Koren.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić potom je kazao kako se “30. svibnja prisjećamo onih koji su u tim vremenima, početkom devedesetih, riskirali živote i zdravlje kako bismo danas imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku.”

Mišel Jakšić // Foto: Dominik Smolak

– Hvala svima njima, kao i generacijama koje rade na stvaranju naše države i društva. Bez obzira na to koliko smo kritični i nezadovoljni te mislimo da bi neke stvari trebale ići bolje, moramo si priznati kako je u 30 godina izrađena određena razina institucija, ipak postoji struktura našega društva. Na nama je u vremenima koja dolaze dati sve od sebe kako bismo institucije, društvo i društvenu atmosferu činilo boljima nego što jest. Pred nama je i novo proračunsko razdoblje Europske unije, otvara nam se puno veći dijapazon za budući razvoj. Gledajući zajedništvo koje smo imali prije 31 godinu, vjerujem da možemo stvoriti novo zajedništvo i novi razvoj – dodao je koprivnički gradonačelnik.

Nakon polaganja vijenaca, u koprivničkoj crkvi sv. Nikole biskupa održana je misa.