U koprivničkoj vojarni

FOTO Koprivnički HOS obilježio 27. obljetnicu, Ivan Betlehem: Sve smo napravili za slobodnu Hrvatsku, ali sami procijenite je li to država kakvu smo svi htjeli

Ispod Križa života položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a kasnije je održana sveta misa za poginule dragovoljce HOS-a i hrvatske branitelje. Program je nastavljen svečanom sjednicom udruge HOS-a Koprivnica i ručkom za sudionike.

17:30h
0
Foto: Miroslav Blažek Kina

U prostorima koprivničke vojarne jučer je obilježena 27. obljetnica formiranja satnije HOS-a Koprivnica.


Predsjednik koprivničkog ogranka HOS-a Ivan Betlehem prisjetio se kako su izgledali počeci prije mnogo godina.

– Okupili smo se prije 27 godina u prostorima današnje streljanje. Bilo nas je 109 dragovoljaca u prvobitnom sastavu, dolazili su iz cijele tadašnje općine Koprivnica. Od 109 ljudi poginulo ih je 11, a jedan se još uvijek vodi kao nestali. Ponosan sam što smo se 27 godina poslije okupili ovdje i odali počast svojim poginulim prijateljima i suborcima. Također, izuzetno mi je zadovoljstvo što smo ove godine uspjeli registrirati koprivničku udrugu HOS-a. Dokazali smo svima da su bojovnici HOS-a uvijek bili na prvoj crti, nisu uzmicali – rekao je Betlehem.

Današnjom situacijom u Hrvatskoj i statusom hrvatskih branitelja nije u potpunosti zadovoljan, ali ističe da ne upire prstom u nikoga i ne optužuje.

– Još uvijek imamo i suboraca koji nisu riješili svoj status, koji nisu zbrinuti, ne primaju nikakvu pomoć. Je li tu zakazao sustav, jesu li oni pogriješili… Nitko se nije išao boriti za privilegije, ali kada ste u ratu, sve što ste imali u životu nestane, to je jednostavno tako. Izgubiš ljudskost civilizacije, postaneš vojnik, stvar, stroj, koji radi ono što se mora, imaš cilj i zadaću i moraš ga ostvariti ili se maknuti. A to je na dragovoljcima ostavio velikog traga jer nismo bili ni obučavani ni trenirani borci. Sve smo napravili da imamo slobodnu Hrvatsku, a to smo i uspjeli. Je li ta država onakva kakvu smo htjeli, morate sami procijeniti, ali reći ću samo da imam dva sina, jedan je u Münchenu, a jedan u Dublinu. To je tuga, tragedija i žalost hrvatskog naroda – zaključuje Betlehem.

Ispod Križa života položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a kasnije je održana sveta misa za poginule dragovoljce HOS-a i hrvatske branitelje. Program je nastavljen svečanom sjednicom udruge HOS-a Koprivnica i ručkom za sudionike.

čitam...