NASTUPAJU NA PICOKIJADI

FOTO Koprivnički medicinari oduševili grupu Detour izvedbom njihove pjesme na znakovnom jeziku, a oni ih zauzvrat pozvali da nastupaju na njihovom koncertu

Još početkom protekle školske godine u Srednjoj školi u Koprivnici, točnije za smjer medicinska sestra/tehničar opće njege i to treći razred, uveden je novi izborni predmet pod nazivom Hrvatski znakovni jezik. Predaje ga Marija Križić, prvostupnica sestrinstva koja i inače predaje učenicima u spomenutoj školi.

17:00h
0

Učenici Srednje škole u Koprivnici, točnije učenici trećeg razreda smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, o kojima smo već pisali da su snimili na znakovnom jeziku spotove za četiri pjesme, nastupit će u nedjelju na Picokijadi, s grupom Detour gdje će na znakovnom jeziku ‘otpjevati’ njihovu popularnu pjesmu pod nazivom Zaljubila sam se.

Spotovi su snimljeni u sklopu izbornog predmeta ‘Hrvatski znakovni jezik’ kojeg predaje Marija Križić, prvostupnica sestrinstva.

– Za vrijeme snimanja spota u gradskom parku te pjesme cijelo sam vrijeme doslovno vriskala od sreće i uzbuđenja jer su moje učenice bile toliko opuštene,vesele, kreativne i nekoliko sam im puta ponovila  da sam im sad menadžer i da će ih Detour zvati na nastup.  Kad je spot objavljen na stranicama škole,proslijedila sam ga grupi, napomenula da su nam blizu sad na Picokijadi i oni nas isti tren pozvali da otpjevamo to s njima. Uzbuđenju i veselju još nema kraja,baš sam sretna,zadovoljna i jako ponosna na njih – istaknula je Marija Križić.

Inače, još početkom protekle školske godine u Srednjoj školi u Koprivnici, točnije za smjer medicinska sestra/tehničar opće njege i to treći razred, uveden je novi izborni predmet pod nazivom Hrvatski znakovni jezik.

– U dogovoru s ravnateljicom odlučili smo da ove školske godine umjesto izbornog nastavnog predmeta Profesionalna komunikacija uvedemo znakovni jezik, budući da samo jedan i možemo ponuditi s obzirom na njihov program, tako da ga je cijeli razred imao prilike učiti – rekla je Marija Križić.

Zamišljen je tako da kroz 37 sati predavanja i 74 sata vježbi, učenici uče o povijesti znakovnog jezika, oštećenju sluha, o predrasude prema gluhoj populaciji te u sklopu vježbi uče konkretne vještine.

– Za vrijeme vježbi učenici moraju imati čepiće u ušima, posebice kad uvježbavaju međusobno. Prvo im pokažem određene znakove nakon toga ponovimo, a zatim u parovima moraju koristiti znakove kroz razgovor na znakovnom jeziku. Također, budu u poziciju igranja uloga, kada je jedan od njih medicinska sestra kojoj dolazi gluha osoba sa svojim prevoditeljem,pa trebaju prevoditi s govornog u znakovni i obrnuto – kazala je M. Križić.

Provjere znanja su vrlo jednostavne. Pokaže im određene rečenice na znakovnom jeziku koje moraju upisati te obrnuto. Ono što je bitno i što se traži za ocjenu odličan je da, osim što učenik dobro poznaje i koristi znakovlje, ne smije izostaviti mimiku lica i položaj tijela koji daje intonaciju odnosno smisao rečenog.

– Predmet je odlično prihvaćen jer je to neka sasvim nova i rijetka vještina koju imaju prilike steći. Dinamičan je i zabavan, posebno vole kad igramo pokvareni telefon. Pokažem im neku rečenicu, a oni je moraju prenijeti jedan drugome pa bude jako smiješno kad zadnji pokaže njihovu verziju. Mogu zaključiti da im je najteže kad im ja pokazujem na provjeri znanja, a oni moraju razumjeti. Puno im je lakše kad oni meni znakuju. Najviše imaju problema oko gramatike s obzirom na to da je i dio znakovnog, kao i svakog drugog jezika – istaknula je M.Križić.

Učenici 3.razreda, smjer medicinska sestra/tehničar opće zdravstvene njege imali su tu čast prvi učiti znakovni jezik // Foto: Ustupila Marija Križić

Tijekom edukacije u Udruzi ‘Dodir, Marija je imala prilike pjevati na znakovnom jeziku, što je jako zavoljela te je odlučila zato da za kraj godine učenici pjesmom i tako su snimili su na znakovnom jeziku spotove za četiri pjesme. Uz već spomenutu, snimili su i spot na znakovnom jeziku za pjesmu Damira Kedže & Zsa Zsa  pod nazivom Sve u meni se budi, Popularnu Gibonnijevu pjesmu Zlatne godine i od Opće Opasnosti za pjesmu Tvoje ime čuvam.

-Učenici su bili podijeljeni u četiri grupe te su sami su izabrali pjesme. Scenski su nastup isto sami osmišljavali, uz moje sugestije. U snimanju je pomogla moja sestra Katarina Križić koja je po struci pedagog i bila je oduševljena njihovom motivacijom te vrhunskim uživljavanjem u pjesmu nekih od njih – rekla je M.Križić.

No, bez obzira što ju kolege podržavaju u ovom predmetu, ima i onih koji prigovaraju.

– Primjerice, jedan kolega mi se potužio da za vrijeme usmenog ispitivanja šaptači koriste abecede i znakove kako bi pomogli onom koga ispituje. Na to sam se baš zadovoljno nasmijala i rekla mu kako sam ponosna na njih,znači da su nešto naučili – zaključila je M.Križić.

čitam...