simpozij hitne medicine

FOTO Koprivnički Odjel hitne medicine prvi je takav u državi, s prvom specijalisticom u Hrvatskoj, državni tajnik s govornice obećao magnetsku rezonancu

Broj pacijenata kroz godine se povećava te godišnje kroz odjel 'prođe ' oko 23.000, od kojih četvrtina bude primljena na bolničke odjele. Danas, u odjelu hitne medicine rade dva specijalista hitne medicine, pet specijalizanata hitne medicine, 18 medicinskih sestara i šest nosača bolesnika.

13:20h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U prostorima koprivničke Opće bolnice održan je 2. Simpozij hitne medicine na temu ‘Odjel hitne medicine – pogled u budućnost’, a koji je održan u povodu obilježavanja 15. godišnjice rada prvog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Koprivnici.

Simpozij su svojim dolaskom uveličali mnogobrojni uzvanici i zdravstveni djelatnici, a među njima i državni tajnik Ministarstva zdravstva Prim. Željko Plazonić, dr.med., dr. Maja Grba-Bujević, ravnateljica hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu, Zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić, dipl.ing. i Ravnatelj Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ Koprivnica Mato Devčić, dr.med.spec. sa suradnicima te ostali stručnjaci iz područja hitne medicine.

– Skupina entuzijasta prije 15 godina na čelu s dr. Slavetić, dr. Mađarić i dr. Bardekom krenula je u formiranje odjela hitne medicine u okviru pilot projekta kojem je bio cilj približiti zdravstvenu uslugu hitnom bolesniku na jednom mjestu i smanjiti broj nepotrebnih hospitalizacija te smanjiti troškove u bolnici. Sretni smo što odjel danas ima dva specijalista hitne medicine, a uskoro će dobiti i trećeg – kazala je dr. Dijana Osman, šefica HBO-a.

Foto: Matija Gudlin
dr. Dijana Osman // Foto: Matija Gudlin

Upravo zato, koprivnička Opća bolnica našla se na popisu ustanova koje su napravile veliki korak u razvoju medicine, istaknuo je dr. Mato Devčić, ravnatelj ustanove.

– Prvi u državi, ovaj naš HBO je otvorio stazu na kojoj će neki tek danas zakoračiti. Ta staza nas vodi u budućnost, daje nove generacije profesionalaca koji svojim radom i učenjem oplemenjuju hitnu medicinu i otvaraju nove horizonte u zbrinjavanju hitnih pacijenata. Svatko od nas na najbolji mogući način doprinosi ovom sustavu. Prošlu godinu obilježio je pozitivan poslovni rezultat, ali isto tako i stručni. Sve nam to govori da idemo u dobrom smjeru – kazao je ravnatelj Devčić.

Foto: Matija Gudlin
dr. Mato Devčić // Foto: Matija Gudlin

Rad koprivničkog HBO-a pohvalila je i dr. Maja Grba-Bujević, ravnateljica hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu pritom istaknuvši da se prvi specijalist iz hitne medicine iznjedrio upravo u koprivničkoj bolnici.

– Osnova rada hitne medicine je trijaža i hvala svim sestrama na tome. Jer, da nije bilo koprivničke bolnice, mi ne bi imali što implementirati u druge bolnice – kazala je dr. Grba-Bujević.

Primarijus Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva u svojem je govoru potvrdio da će bolnica dobiti uređaj za magnetsku rezonancu.

Foto: Matija Gudlin
Prim. Željko Plazonić //Foto: Matija Gudlin

– Zahvaljujući zalaganju ravnatelja Devčića našli smo način i novac da bolnici u narednom periodu osiguramo magnet koji vam je prijeko potreban. Obećajem i to nije prazno obećanje – kazao je primarijus Plazonić.

Ravnatelj Devčić tom je prilikom rekao da je u tijeku postupak javne nabave za nabavu uređaj, a odluka o odabiru najpovoljnijeg će uslijediti čim se dobije suglasnost nadležnog ministarstva.

– Za nabavu je rezervirano 8,9 milijuna kuna. Uz to, 800.000 kuna za uređenje prostora gdje će se uređaj smjestiti te 75.000 kuna za projekt koji će sve to definirati. Bilo je krajnje vrijeme da se u bolnici on osigura s obzirom na to da bolnica zbrinjava oko 150.000 stanovnika koji gravitiraju ovom području. Značit će povećanje standarda zdravstvene usluge. Realizaciju ovog projekta očekujemo do kraja godine – zaključuje ravnatelj Devčić.

Spomenimo i to da je dr. Slavetić održala prigodno predavanje u kojem je govorila o povijesti hitnog bolničkog odjela, ali i onome što on danas predstavlja. Tijekom 15 godina rada odjela hitne medicine kroz odjel je prošlo više od 80-tak liječnika koji su danas specijalisti i subspecijalisti na odjelima naše bolnice ali i šire.

Foto: Matija Gudlin
dr. Gordana Slavetić //Foto: Matija Gudlin

Broj pacijenata kroz godine se povećava te godišnje kroz odjel ‘prođe’ oko 23.000, od kojih četvrtina bude primljena na bolničke odjele.

Danas, u odjelu hitne medicine rade dva specijalista hitne medicine, pet specijalizanata hitne medicine, 18 medicinskih sestara i šest nosača bolesnika.

čitam...