Plac art day

FOTO Koprivnički plac dobio urbano ruho maštovitom instalacijom vrhunskih uličnih umjetnika

Ova intervencija ima ulogu razigrati prostor, zid je bio dosta monoton, a uz šarenilo tržnice dodali smo joj još malo nijanse, rekao je Lunar.

15:13h
0
Slaven Kosanović Lunar // Foto: Matija Gudlin

Koprivnička tržnica dobila je moderan, urbani štih novom umjetničkom instalacijom koju su izradili internacionalno poznati umjetnici.

Slaven Kosanović, poznatiji kao Lunar, Gordan Cvetnić i Nizozemac Ronald Lindgreen muralom i instalacijom oživjeli su stari, sivi zid na tržnici i tako dali dozu živosti i mašte pomalo ustajalom prostoru.

– Ovaj mali mural zamišljen je kao dekoracija za koprivnički plac i prikazuje jednog mačka, koji je lik kojeg dosta često koristim, s dva škarnicla. U jednom je kokot, kojeg slika moj kolega Donald, a u drugom je grincajg, voće i povrće. Ova intervencija ima ulogu razigrati prostor, zid je bio dosta monoton, a uz šarenilo tržnice dodali smo joj još malo nijanse – pojasnio je Lunar, čiji impresivni murali krase mnoge dijelove Zagreba.

Osim murala, na zidu je postavljena i instalacija bicikala koji “izlaze” iz zidova, i izvrsno se uklapa u novi izgled.

Foto: Matija Gudlin

Suradnju s umjetnicima organizirao je Komunalac, a direktorica Maja Hleb zadovoljna je rezultatima.

– Naš mladi tim došao je na ovu ideju u suradnji sa Sveučilištem Sjever i Lunarom, s kojim smo surađivali i prije pet godina na oslikavanju ograde u Komunalcu. S obzirom na to da je Koprivnica grad bicikala, ideja je bila da se postavi ovakva instalacija, a sve ostalo na maštu i kreativnost umjetnicima – rekla je ona.

Foto: Matija Gudlin

Pravi umjetnički dan na placu zaokružili su i studenti sa Sveučilišta Sjever koji su slikali na platnima među štandovima, a profesor Toni Franović oslikavao je prizore s tržnice, uključujući i portret prodavača Petra Jagustina.

 

čitam...