Novo normalno

FOTO Koprivnički ugostitelji s koronom muku muče: Kavica je kod nekih skuplja, troškovi nabave im porasli, a goste još čekaju

Ljudi su se polako počeli vraćati u kafiće već s prvim danom popuštanja mjera, a kad bi danas pogledali terase, mogli bismo reći da se sve vratilo u normalu.

17:30h
0
Sunčano dopodne na Zrinskom trgu u Koprivnici
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Skoro je prošlo mjesec dana od kad su kafići počeli raditi, a u Koprivnici se ugostitelji i dalje drže propisanih mjera. Ljudi su se polako počeli vraćati u kafiće već s prvim danom popuštanja mjera, a kad bi danas pogledali terase, mogli bismo reći da se sve vratilo u normalu.

No, kako je koprivničkim ugostiteljima i jesu li morali dići cijene da bi opstali, doznali smo od nekolicine.

Denis Košćak, vlasnik kafića Le Petit u samom centru grada, rekao je kako je prosjek gostiju kakav je bio i inače, osim što je kišno vrijeme obilježilo ovaj period od ponovnog otvaranja, pa brojnost ljudi uglavnom ovisi o tome. No, stari gosti su se vratili, neki novi su došli, a neke još uvijek čekaju.

Foto: Ivan Balija
Denis Košćak // Foto: Ivan Balija

– U svibnju smo radili pola mjeseca, pa je teško donositi neke analize, zato će lipanj pokazati gdje smo. No, ako se epidemiološka situacija nastavi u pozitivnom smjeru, mislim da će ljeto proći dobro – rekao je to dodao cijene nije povisio, odnosno ostale su iste kao što su bile i prije pandemije.

– U ovom trenutku ne razmišljam o dizanju cijena, no činjenica je kako su se nama nabavne cijene podigle. Sada je situacija da opet balansiramo između dobavljača koji preko noći dignu cijenu i kupaca kojima je „svaka kuna bitna“, pa smo u nekoj tipičnoj poduzetničkoj zoni u kojoj ne znaš što je pametno napraviti – objašnjava Košćak.

Što se pak tiče gostiju, mjera se pridržavaju i generalno se ponašaju apsolutno normalno.

– Naravno da je period kada smo bili zatvoreni ljudima usadio neke nove navike, pa je i kava iz kioska postala dobra. Ali i oni se vraćaju, ipak na kraju kvaliteta presudi – zaključio je.

Foto: Ivan Balija
Le Petit prvog dana otvorenja nakon popuštanja mjera u obnovljenom izdanju // Foto: Ivan Balija

Situacija u Rock Caffeu je malo drugačija, oni su bili primorani povisiti cijenu alkoholnih pića i sokova za kunu, upravo zbog razloga što su cijene u nabavi postale skuplje. No, s obzirom na to da je ovo ipak “kvartovski birc” koji se ne nalazi u samom centru grada, njihova odluka nas ni ne čudi.

– Gosti su se svi vratili, ne u toliko velikom broju, ali ide pomalo. Čekamo bolje dane, trenutak kad će nam napokon dozvoliti i zadržavanje ljudi za šankom. U pravilu čekamo kad sve mjere prestanu – rekli su iz Rocka.

U KKC Pixel, cijene alkoholnih pića i toplih napitaka povisili su za jednu kunu, no razlog tomu, kako govore, nisu otežani uvjeti nakon korone.

Foto: Ivan Balija
Ivan Pišpek // Foto: Ivan Balija

– Kako je prošla godina dana vođenja firme i kafića morali smo napraviti neke promjene zbog daljnjih želja i planova u poslovanju. Iako smo ciljeve imali već u samom početku, prvu godinu smo odradili, smatramo, i s jeftinijom ponudom nego smo možda trebali, tako da su sada, nakon poskupljenja, naše cijene i dalje pristupačne i razumljive – rekli su u Pixelu.

Naravno, svjesni su toga da se dogodilo i poskupljenje robe u nabavi, svjesni su i manjeg broja ljudi u kafić od kad su ponovno počeli s radom, no, naglašavaju, to nije bilo presudno za njihovu odluku o poskupljenju.

– Pošto smo odlučili promijeniti “politiku” te Pixel iz noćnog kluba pretvoriti u kafić, promijenili smo i radno vrijeme kroz tjedan, tako da sada kroz tjedan radimo svaki dan do ponoći – rekao je Ivan Pišpek, voditelj Pixela te naglasio kako svakodnevno rade na novim ponudama i raznovrsnosti asortimana pa tako i smatra da će poskupljenje svakako uroditi i većom kvalitetom.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Iako je smanjen obujam poslovanja, odnosno gostiju, promet u ovom kafiću nije pao.

– Definitivno smo više nego zadovoljni s brojem gostiju i dnevnim prometima. Je li ljudi više ili manje, ne možemo procijeniti pošto neke djelatnosti još uvijek ne rade pa je općenito manja koncentracija ljudi. Navike ljudi i promjene u prodaji kave ili alkoholnih pića nismo primijetili. Neobično je da ne mogu sjediti za šankom ili pročitati novine, ali snalazimo se svi zajedno u “novom normalnom” – zaključio je.

U History baru, kafiću koji se otvorio krajem prošle godine, cijene nisu povisili.

Foto: Ivan Balija
Ivana i Matija // Foto: Ivan Balija

– Zbog naših gostiju nastojimo održati istu razinu cijena iako su porasle nabavne cijene određenih vrsta pića. Koliko ćemo dugo to moći održati ovisi od rasta nabavnih cijena pića i ostalih troškova poslovanja – poručili su iz History bara.

U ovom kafiću gosti također iz dana u dan sve više dolaze, ali primijetili su i zadršku kod određenog broja gostiju.

– Osobito se to odnosi na ulazak u zatvoreni prostor. Svi znamo da je vrijeme u svibnju bilo dosta hladno i promjenjivo pa je i to dodatno utjecalo na dolazak gostiju koji su ipak više izbjegavali zatvorene prostore, a manje otvoreni prostor terase – govore te za sam kraj hvale svoje goste.

– Gosti su uglavnom upoznati s preporukama Stožera civilne zaštite i preporučene postupke kao npr. dezinfekciju ruku obavljaju rutinski – zaključili su.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Loading...